A klímaaktivisták miatt drágább lesz a múzeumbelépő Olaszországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 20.

Képzőművészet

Első lépésként úgy védekeznek a rongálások ellen, hogy üveglap mögé teszik a műalkotásokat.

Üveggel kell védeni számtalan műkincset a klímaaktivisták gyakori demonstrációi miatt, és ez a múzeumi belépők árának emelését vonja maga után – derül ki Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter vasárnap kiadott közleményéből.  "A festményeinket, installációkat, múzeumaink és gyűjteményeink alkotásait és épületeit célba vevő értelmetlen és alaptalan erőszak azonnali beavatkozást igényel" – mondta.

 Az üveglapos védelem az első lépés a miniszter szerint, ám mivel haltalmas művészeti örökségről van szó, a költségek is jelentősek lesznek, így elkerülhetetlenné válik a belépőjegyek árának emelése. 

Olaszországban a klímatüntetők első akciója július 22-én volt, amikor a firenzei Uffizi képtár előtt transzparensekkel tüntettek, majd fiatalok hozzáragasztották magukat Sandro Botticelli Tavasz című festményéhez. A reneszánsz mesterműben semmilyen kár nem keletkezett, mert azt is üveg védi.

Ezt követően több olasz múzeumban történt hasonló akció. Legutóbb a héten Milánóban liszttel borították be azt a kiállított autót, amelynek festését Andy Warhol készítette. Rómában Vincent van Gogh Vető című képe mellé ragasztották magukat az aktivisták. A képet a Kröller-Müller Múzeum adta kölcsön, nem esett benne kár, ellentétben a londoni Nemzeti Galériában kiállított Napraforgókkal, amelyiket paradicsomlével öntöttek le a vandálok. Azt a képet nem védte üveglap. Claude Monet Szénaboglyák című képét viszont igen, így a Potsdam Múzeumban kiállított kép megmenekült. Hasonlóképpen nem esett baja Edvard Munch Sikolyának sem, az Oslóban kiállított mű megrongálását a biztonsági őrök akadályozták meg – a kép több változata is ki van állítva, egyszerre egyet lehet megtekinteni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk