Kiállítás

Bagossy Levente díszletei

Képzőművészet

Kiállítás - Kartonpapírból készült, végtelenül aprólékosan kidolgozott mini dobozvilágokat látunk szépen sorban. Az előadások előtt készült makettek az életnagyságúnál huszonötször kisebbek, ennek ellenére minden, tényleg minden pontosan kivitelezett: kisebb körömnyi könyvek "teleírva", roskadozó asztal étellel és poharakkal, színészportré a falon - pont, mint egy babaházban.

A tervek között megtaláljuk a Ledarálnakeltűntem meg nem valósult és létrejött változatait, de szemrevételezhetjük a Kispolgárok, a János király vagy A mizantróp és A vihar tereit is. Egyes színpadok mozgatható kellékekkel vannak ellátva, vagy akár világítanak is, bár valószínűleg sem tapizni, sem kapcsolgatni nem szabad őket - viszont ha mázlink van, és az alkotó épp helyben van, készségesen mutat és magyaráz. Van egy "néma" bemutatófilm is, ami az egyik díszletterv elkészítését vázolja, de ez ilyen formában gyakorlatilag érdektelen a kiállított kis csodákhoz képest.

Harminckét miniatűr díszlettervet nézhetünk meg, de már egy-két makett után és a kísérő feliratok nélkül is felismerhető a vígszínházi pompa és monumentalitás, vagy épp az Örkény Színház tere. A legizgalmasabbak azok a dobozszínpadok, amelyek körbejárhatók, így a színpad olyan részei is láthatóvá válnak, amelyek a közönség szeme elől eddig rejtve maradtak.

BTM-Budapest Galéria, Bp. V., Szabad sajtó út 5., nyitva április 14-ig

Figyelmébe ajánljuk