Kiállítás

Nem is annyira

Borsos Lőrinc: The 3rd Half

  • Molnár Ráhel Anna
  • 2019. május 18.

Képzőművészet

Borsos János és Lőrinc Lilla tizenegy éve dolgozik együtt Borsos Lőrinccel – a páros saját, hibrid entitásával. A kétfejű, kétnemű, négykarú képzőművész karakterét (festményeit, installációit, hely- és médiumspecifikus műveit) hosszú ideig a magyarországi ország­imázs és nemzeti identitás alternatív narratíváinak felrajzolására összpontosított kritikai figyelem határozta meg. Egészen addig, míg tiszta tekintetét az elmúlt évek során önmaga felé nem kezdte fordítani. Az aktuális társadalmi-politikai környezet útvesztőjéből merített korábbi tájékozódási pontokat és (átdolgozott) jelképeket fokozatosan váltották fel a (fiktív) képzőművész saját identitásának kérdései. A művészpár interdiszciplináris együttműködéseken, párterápián, Önkritikus portrén, a védjegyévé vált sötét anyag, a fekete zománcfesték újabb jelentésrétegeinek felnyitásán keresztül kezdte vizsgálni, ki is tulajdonképpen Borsos Lőrinc – milyen hivatkozásokban gondolkozik, mi jár a fejében, és hogyan látják őt mások.

Borsos János és Lőrinc Lilla a brnói TIC galéria terére szervezett egyéni kiállításán – The 3rd Half – egyszerre folytatja és szakítja meg ezeket a kérdéseket. Borsos Lőrinc itt önmagáról leválasztva tekint önmagára, hogy filter nélkül nézze végig és simítsa ki egy (absztrakt és valóságos) harmadik féllel összenőtt (absztrakt és valóságos) közös élet és munka belső hivatkozási pontjait. Először egy váró vagy előszoba kőkomplexumából ritmikusan spriccelő fekete anyag rajzol fényes tükörpocsolyát a földre, a falon az Etalon, a sötét anyag sűrített, kis fekete képe. Az ablakban még színes befőttesgumik tartják össze a Hermes Collection később összenőtt (vagy összehegesztett) szarvait, a korábbi sorozat homunculus tematikája pedig márványba metszve tűnik fel. A kicsi ember az alkimista gondolkodás figurája – mesterségesen előállított lény, a homunculusparadoxon alapja. Eszerint minden ivarsejt eleve önmagában hordoz egy kis embert, aki később az anyaméhben egyszerűen csak megnő. Az önmagát tartalmazó végtelen paradoxonjának képe összeér Hermész kettős figurájával – kapcsolódó hivatkozásaik pedig egyszerre megnyugtató őrangyalokként és kísértő szerzetekként járják be a kiállítás egészét.

Míg Borsos János és Lőrinc Lilla korábbi együttműködései leginkább fiktív személyiségük meghosszabbítását vagy kiterjesztését támogatták, Daniel Hüttlerrel – egyes művek társszerzőjével és egyben a kiállítás múzsájával – a művészpár (már New York-i rezidenciaprogramjuk alatt) olyan konstellációt formált, amelyben a Borsos Lőrinc karakter többé nem kifelé, inkább befelé tágul. A tehetetlenségi nyomaték visszafelé löki, s miután pontszerűen önmagába zsugorodott, lehetővé válik, hogy kívülről tekintsen le saját két vagy három arcára, szívére és agyára. Ez a tekintet biblikus és mitológiai szereplők, zárt (vallási és misztikus) közösségek, rituális és személyes tárgyak szerteágazó referenciahálózatának mozgatásával kalauzol egyre beljebb a megszabadulás viszontagságokra és belső ellentmondásokra épülő, dialogikus terének modelljében – összesen négy szobán keresztül futó lineáris narratíván át. És minél beljebb érek, e dialógus vizuális kódjai is egyre ösztönösebb, egyre nehezebben felfejthető és kommentálható asszociációs fona­lakat húznak. A kezdeti ismerős jelentéstartalmak után ténylegesen testet ölt a kis ember – szakrális-erotikus, lila fényű szalon-térben játszik, függőségeket szerez és formál, majd kér alóluk feloldozást tizenkét fogadalmon keresztül. Ragaszkodik mindenhez. Márványtestét újra és újra kimentik az őt épp kettéfűrészelni készülő, büntető kezek közül, hogy újabb stimulánsokkal teli menedékébe repüljön vissza (mint Hermész: „maga a szerencsés pillanat”). Egy ilyen játék könnyen a végtelenbe nyúlik, miközben a bűn és feloldozás, a szimbiózis és parazitizmus, a férfi és nő, a te és én szarvuknál összenőtt minőségei is feloldódnak a fekete anyagban.

A kiállítást záró, belső szoba ebben a narratívában nem annyira „neo-okkult techno spiritualista” klubszoba, mint inkább tudati tér. Egy harmadik fél testén belül álló, valóban intim tér, amelynek teljes sötétségében, vörös lézersugarak magukra írt felirata közt (I AM WHO U R) marad egyedül Borsos Lőrinc Borsos Lőrinccel. Nincsenek már képek és hivatkozások, a harmadik fél pedig talán szintén feloldódik két vagy három ember között és egy emberen belül. Hiszen végső soron a kiállítás sem annyira a harmadik félről beszél, mint inkább a harmadik félnek – tárgyak, referenciák, szereplők és anyagok intellektuális-érzéki viszonyrendszerének szabad szemmel láthatatlan, ijesztően személyes hálózatán keresztül. Ha viszont valami ennyire távoli, azt csak zavarba ejtően közelről lehet látni. Így talán ez a szöveg sem a kiállításról szól – inkább a kiállításnak.

Galerie TIC, Radnická 4, Brno, nyitva: május 4-ig. A The 3rd Half tematikáját Borsos Lőrinc május 24-én nyíló önálló kiállításán folytatja – Kill Your Idols – a budapesti Glassyard Galériában.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.