Parti Nagy Lajos nyitja meg László-Kiss Dezső új kiállítását

  • narancs.hu
  • 2023. október 19.

Képzőművészet

Az „Azt festem, ami nincs” című tárlat október 20-tól látogatható a FUGA-ban.

Október 20-án (péntek) 19 órakkor Parti Nagy Lajos nyitja meg László-Kiss Dezső szobrász, festő, grafikus Azt festem, ami nincs című kiállítását a FUGA-ban.

„László-Kiss Dezső az elképzelt és a valóság határán egyensúlyozó festményei a bennünket körülvevő világ és az egyén közötti kapcsolatrendszert újszerűen és sajátos módon értelmezik. A néhány színnel, rendkívüli tömörséggel ábrázolt, határozott képi világú munkákban mindig valami meghökkentőt, abszurdat vagy groteszket mutat fel. László-Kiss Dezső megszólítja műveinek befogadóit, hogy gondolkodjanak el világunk történésein, tegyenek fel humánus létkérdéseket, bízva benne, hogy ezáltal pozitív változások indulhatnak” – fogalmazott Fazekas Réka, a tárlat kurátora.

 
László-Kiss Dezső

 László-Kiss Dezső műveinek világába két alkalommal is a hazai képzőművészet neves alakjai kalauzolják el az érdeklődőket. Október 27-én 18 órától Szurcsik József, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, grafikus, festőművész, november 2-án 17 órától pedig Sinkó István képzőművész, festő, művészetpedagógus tart tárlatvezetést.

A kiállítás 2023. október 20. és november 12. között minden héten szerdától vasárnapig látogatható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?