Helyi Téma Móron

Busás támogatás a Vitézy-lapnak

  • - ngm -
  • 2012. április 13.

Kis-Magyarország

Két év alatt összesen 15 millió forinttal támogatta a Helyi Témát Mór Város Önkormányzata. Tette mindezt úgy, hogy ezenkívül még egy saját újságot is finanszíroz, és durván el van adósodva.

Tavaly 7,5 millió forinttal, és 2010-ben is ugyanekkora összeggel támogatta a Helyi Téma móri mutációját a Fejér megyei város önkormányzata. A Fenyves Péternek, Mór fideszes polgármesterének címzett kérdéseinkre a városi jegyző válaszolt, aki – mintha mi sem volna természetesebb, mint hogy egy magánvállalkozásban készülő lap kiadását az önkormányzat biztosítja – a következőt írta: „2011. évben a Helyi Téma című újság móri mutációjának megjelenését Mór Város Önkormányzata a Mór Városi Televízió Nonprofit Kft.-n keresztül biztosította.” A városi televízió fenntartására – az újság kiadásán túl – 2011-ben 15,5 millió, 2012-ben pedig 12 millió forintot fordított Mór. Emellett idén az önkormányzat a városi újságra, a Móri Kurírra 3,5 millió forintot költ. A két helyi lapot is finanszírozó bőkezűség azért is meglepő, mert a 14 ezer lakosú Mór a 78. eladósodott település lett 2011-ben az egy főre jutó kötelezettségvállalás alapján összeállított százas listán a maga csaknem 169 ezer forintos „teljesítményével”. (Összességében közel 2,5 milliárd forint a város adósságállománya.)


A jobboldali médiabirodalom külön ága

A 2004-ben alapított Helyi Téma (korábbi nevén Helyi Théma) az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Vitézy Tamás tulajdona. A korábban gázimporttal, majd kikötő-, illetve szállodaüzemeltetéssel foglalkozó milliárdos üzletember 2009-ben egy a Népszabadságnak adott interjúban a lapról így fogalmazott: „Számomra a Helyi Théma szolgálat.” Ez egyebek mellett arra a kérdésre volt válasz, amelyben a riporter arra célzott, hogy a jobboldali sajtóbirodalom befektetői nem a „szabad piacon megszerzett hirdetési bevételeikből remélik a megtérülést” – magyarán piaci körülmények között veszteségesek ezek az elkötelezett (lejjebb részletezendő) médiumok. A Helyi Téma is az volt évekig: „Sejtettem, hogy évekig kell betolnom a pénzt a lapba, de hogy ilyen sokáig, azt nem hittem. Ma már szerencsére nullszaldósak vagyunk” – mondta Vitézy 2009-ben. Arra kérdésre pedig, hogy mennyit bukott a lapon, az üzletember csak egy szóval válaszolt: „Milliárdokat.”


Az Opten adatai szerint a Théma Lapkiadó nettó árbevétele az utolsó években folyamatosan nőtt: amíg ez 2008-ban 866 millió, 2009-ben már 1,04 milliárd, 2010-ben pedig 1,29 milliárd forint volt, a lap adózott eredménye viszont csak 2010-ben volt pozitív (118 millió forint), 2009-et például közel 145 milliós mínuszban zárták. (2011-ről még nem szerepel adat az adatbázisban – A szerk.)

A Helyi Téma veszteségességének megszüntetésében nem kis szerepet kaphattak azok a jobboldali önkormányzatok, amelyek (Mórhoz hasonlóan) a médiamegjelenésüket úgy kívánták/kívánják abszolválni, hogy Vitézy lapjában jelentetik meg a regionális híreket. Ilyen például Tata önkormányzata is, amelyről decemberben írtuk meg, hogy 2011-ben több millió forinttal támogatta a politikát a bulvárral vegyítő kiadványt. 

Tavaly nyári, a jobboldalhoz köthető médiabirodalmat vizsgáló cikkünkben négy jelentős üzleti kört írtunk körbe: a Magyar Nemzet csoportot (Magyar Nemzet, Hír TV), az Infocenter.hu-t (Class Fm, Heti Válasz, Lánchíd rádió), illetve Vitézy Tamás (Helyi Téma) és Széles Gábor (Magyar Hírlap, Echo TV) vállalkozásait. A HVG számításaira alapozva írtuk meg azt is, miszerint Széles vállalkozásai továbbra is veszteségesek, „nem így az előzőek, amelyek tavaly busás osztalékhoz juttatták a tulajdonosokat”. Azaz Vitézy Tamást is.


Titok, mennyiért terjesztik a Helyi Témát
Nem árulta el februárban az atlatszo.hu érdeklődésére a Magyar Posta, hogy mennyiért terjeszti a Helyi Témát. A portál közérdekű adatigénylése nyomán ugyan kiadták az ingyenes lap kiadója, a Théma Lapkiadó Kft., illetve a Posta közötti szerződést, ám abból a terjesztési díjra vonatkozó adatokat kitakarták. Idén januártól ugyanis „több településen a Magyar Posta viszi házhoz az ismert jobboldali üzletember, Vitézy Tamás ingyenes lapját, a Helyi Témát. Budapesten – a lap weboldalán közzétett médiaajánló szerint – 1500 postás kézbesíti az ingyenes hetilapot, amelyet a Matesz adatai szerint  2011. negyedik negyedévében országosan hetente 675 ezer példányban terjesztettek” – olvasható a portál cikkében.

(Amennyiben Ön is párt közeli vállalkozásoknak juttatott közpénzről szerez tudomást vidéken, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra.)

http://hetivalasz.hu/uzlet/top-100-40498/

Figyelmébe ajánljuk