A bíróság kimondta: törvénytelenül mentette fel a fideszes polgármester a független helyettesét

  • Kupi Györgyi
  • 2019. július 22.

Kis-Magyarország

Jogszerűtlenül fosztotta meg Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar Molnár Miklós gazdaságért és pénzügyekért felelős alpolgármestert jogkörétől és hatásköreitől – mondta ki a Szombathelyi Közigazgatás és Munkaügyi Bíróság.

A Narancs.hu még január közepén számolt be arról, hogy Puskás Tivadar fideszes polgármester elvonta Molnár Miklós (Pro Savaria Egyesület) alpolgármester hatásköreit.

A város napi működése került is veszélybe, nem lehetett tudni, hogy lesz-e így költségvetés. Már ezt megelőzően az amúgy is kiegyenlített közgyűlési erőviszonyok a balközép ellenzék oldalára billentek, mert a jogköreitől kicsit később megfosztott Molnár Miklós több ügyben a Fidesszel szemben voksolt.

Molnár hétfő délután Szombathelyen tartott sajtótájékoztatót, amelyen ismertette annak a munkaügyi pernek az ítéletét, amelyet június 13-án hozott meg a bíróság. A leváltott alpolgármester elmondta, azért várt eddig, mert időt akart adni Puskás Tivadar polgármesternek a bocsánatkérésre – ám ez mostanáig elmaradt.

Önkormányzati törvényt sértett a polgármester

Molnár tárgyalás nélküli ítélethozatalra kérte a bíróságot abban a kérdésben, hogy jogszerű volt-e Puskás Tivadar döntése. A polgármester a januári akciója után egyébként hatáskör nélküliségre hivatkozva titkárától és alpolgármesteri illetményétől is megfosztotta Molnárt.

Molnár az ítélet után egy hónapot várt

Molnár az ítélet után egy hónapot várt

Fotó: szombathely.hu

A bíróság megállapította, hogy polgármester megsértette az önkormányzati törvényt (Ötv), és a közgyűlés saját szmsz-ét is. Az ügyben ugyanis csak a közgyűlés dönthetett volna. Az idén februárban ugyan Puskás Tivadar napirendre akarta tűzni Molnár ügyét, ám azt az ellenzéki többség nem szavazta meg.

A bíróság hatályon kívül helyezte Puskás Tivadar önhatalmúlag meghozott döntését, és ezzel visszaállította az eredeti állapotot.

Jár a tiszteletdíj és a titkár

Ami azt jelenti, hogy Molnár Miklós visszakapta a titkárát, és jár neki az alpolgármesteri tiszteletdíj, visszamenőleg is – bár a kereset nem erre, csak a polgármester döntésének jogszerűségére irányult.

A hatásköreit Molnár gyakorlatilag már korábban, a közgyűléstől visszakapta, mivel az ellenzéki többség megbízta, hogy vigye azokat az ügyeket, amelyek korában is a hatáskörébe tartoztak.

A hétfői szombathelyi sajtótájékoztatón Molnár Miklós arra szólította fel Puskás Tivadart, hogy gondolkodjon el, felelősen tudja-e ellátni városvezetői teendőit. Mint köztudomású, az októberi önkormányzati választáson nem indul újra a polgármesteri posztért Puskás.

Figyelmébe ajánljuk