A köztársaság őrzői - Vidéki ellenzéki politikusok top 8+1

  • Magyar Krisztián
  • 2017.01.15 14:12

Kis-Magyarország

Olyan, vidéki városban politizáló ellenzékieket kerestünk, akikre egy-egy helyi ügy képviselete okán az országos sajtó is felfigyelt.

Nem könnyű az ellenzék dolga Magyarországon: alig van pénzük, az elektronikus médiából kiszorultak, és sokszor egymással sem sikerül zöld ágra vergődniük. Országos politikusként maradt némi mozgásterük, de vidéki önkormányzati képviselőként vagy aktivistaként igen behatároltak a lehetőségeik. Ám azok, akik igazán rátermettek és hajlandók vállalni a konfliktusokat helyben, képesek áttörni az ingerküszöböt.

false

Baranyi Krisztina (Együtt) Rögtön egy kakukktojás; ferencvárosi önkormányzati képviselő, de lendületbe jött vidéken is az után, hogy 2015-ös föllépése eredményeként az állam nekifogott megtisztítani a mérgező anyagoktól az egykori Budapesti Vegyi Művek Illatos úti telepét és annak környezetét. Úgy tűnik, az Együtt politikusa rátalált a neki való témára: a fővároson kívül több helyen próbált tenni azért, hogy egy fokkal elviselhetőbb legyen az életünk. Az Átlátszó cikke után ő tett feljelentést amiatt, hogy Vásárosnaménynál a Tisza Menti Regionális Vízművek Zrt. telephelyéről nem megfelelően megtisztított szennyvíz ömlik a Tiszába. Baranyi Krisztina rendszeresen mérte a vízminőséget, majd a vízművek elkezdte kitakarítani a fekáliát a Tiszába vezető csatornából, és fokozta a tisztítási hatékonyságot. A képviselő novemberi mérései alapján a víztisztaság már közelíti a normális szintet.

A Greenpeace fülese után Baranyi rárepült a kiskunhalasi vegyihulladék-lerakatra is, miután kiderült, a város határában 1000 tonnányi veszélyes szemét rothad mindenféle műszaki védelem nélkül. Még egy törvényjavaslatot is beadott az Együtt, hogy megelőzhető legyen a részben hiányos szabályozás miatti környezetkárosítás, vagy ha már nagy a baj, akkor közpénzből gyorsan rendezhető legyen a kármentesítés. A javaslat – természetesen – az illetékes parlamenti bizottságon se ment át, így az Országgyűlés nem szavazhatott róla.

A vásárosnaményi szennyezési ügy után a képviselő folytatta a Tisza vízminőségének mérését, és egészen elképesztő eredményeket kapott: szerinte a Felső-Tisza környékén található szennyvíztisztítók miatt is folyamatosan szennyeződik a folyó; van olyan szakasz, ahol kavarog a fekália, illetve több helyen a vízminőségi határértéket sokszorosan túllépő kommunális eredetű szennyezést lehet regisztrálni. Legutóbb Áder Jánosnak írt ez ügyben levelet, ha már a köztársasági elnök is aggódik a környezetért. Baranyi Krisztina folytatja tovább a saját forrásból és közadakozásból finanszírozott méréseket.

false

Ferjancsics László (Együtt) Szülő- és lakóhelyén, Vácott ötödik ciklusát tölti a képviselő-testületben, 2014-ben az Együtt és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület közös jelöltjeként szerzett mandátumot. A közérdekű adatigénylések specialistája, neki köszönhetően derült ki, hogy egy váci önkormányzati cég tízmilliós szerződéssel tömte ki a korábban a városban koncertet adó Kovács Ákost, pontosabban a hozzá köthető Fehér Sólyom Bt.-t. De a politikusnak voltak ennél nagyobb dobásai is. A Kúria előtt nyert pert a Magyar Nemzeti Kereskedőház ellen. Bár az első körben sem az első, sem a másodfokon eljáró tanács nem kötelezte adatkiadásra a kereskedőházat, a felülvizsgálati eljárás fordulatot hozott, s nem lehetett tovább titkolni a 2012–2013 között kötött, 400 ezer és 5 millió forint közti szerződések adatait. Perelnie nem kellett, de Ferjancsics derítette ki idén márciusban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben és 2015-ben összesen 137 millió forint értékben szerződött az igazságügyi miniszterhez köthető Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodával. Amúgy is ő az MNB (egyik) mumusa: az általa megszerzett adatokból vált világossá, hogy Matolcsy György új kedvesének édesanyja a cégén keresztül közpénzen nemcsak négy, hanem mind a hat jegybankos alapítványnak könyvel. Azt követően, hogy a jegybank nem volt hajlandó kiadni, mekkora az MNB-alapítványok felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíja, Ferjancsics a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, s a NAIH néhány hete egyértelműen arra az álláspontra jutott, hogy Matolcsyéknak ismertetniük kellene az adatokat. Ferjancsics perelte be a Miniszterelnöki Kabinetirodát is: egy november végi ítélet szerint Rogán Antalék nem titkolhatják a legutóbbi népszavazással kapcsolatos szerződéseket.

Az Együtt váci önkormányzati képviselője volt a kezdeményezője és kidolgozója annak a közös ellenzéki javaslatnak is, amelynek eredményeként a kormánypárti városvezetés nyáron mégis megváltoztatta a Hóman Bálint utca nevét.

false

Földi Judit (Demokratikus Koalíció) 2015 óta önkormányzati képviselő Székesfehérváron, ő a DK választókerületi elnöke. Alig több mint másfél éve politizál, mégis már több, országos visszhangot kiváltó megmozdulást szervezett. Az elsőt rögtön a miniszterelnök családjának egyik tervezett beruházása miatt a Felcsúthoz közeli Gántra, mivel a falu gránási településrészéhez Orbán Győzőék cége hulladékfeldolgozót akart építeni, s az ezzel járó zaj és por tönkretette volna több száz ember mindennapjait. Földi Judit Orbán Győzőék székesfehérvári háza előtt is demonstrált a hulladéklerakó ellen, amit – nem függetlenül a több hónapos média- és politikai nyomástól – végül nem építettek meg. A magát a saját vállalkozásaiból fenntartó fehérvári politikus másik nagy dobása az volt, amikor a helyi baloldali ellenzéket összefogva 2015 nyarán tiltakozott az ellen, hogy szobrot emeljenek egy székesfehérvári gimnáziumhoz közeli területen Hóman Bálintnak. A szobor felállítására 15 millió forintot adott az Igazságügyi Minisztérium és további kettőt a fehérvári önkormányzat. Földi Juditék a tervezett helyszínen egy oszlophoz láncolták magukat, s végül sikerrel jártak: a már megtervezett tárgyat nem állították fel.

A DK-s politikus leglátványosabb akciója az volt, amikor egy keszthelyi képviselőtársával, Kovács Viktóriával idén májusban az éppen akkor átadott felcsúti kisvasút elé feküdtek. A szerelvény nagyjából harminc percet vesztegelt első hivatalos útja előtt. A sínekről a rendőrök vitték el a tüntetőket, akik ellen szabálysértési eljárás indult, és mivel nem kértek nyilvánosan bocsánatot, bíróság elé került az ügyük. Mindketten figyelmeztetést kaptak.

false

Gedei József (Demokratikus Koalíció) Jászberény volt polgármestere jelenleg önkormányzati képviselő. A baloldali helyi ellenzéki képviselők közül az ügyvédként is dolgozó Gedei lépett fel a fideszes polgármester ellen, amikor kiderült, hogy Szabó Tamás elnyerte egy saját maga által meghirdetett önkormányzati ingatlan bérleti jogát. A 84 négyzetméter alapterületű, két és fél szobás tetőtéri lakást, amibe válása után költözött be, most határozott időre, havi 54 ezer forintért bérli a városvezető.

Gedei – más eszköz híján – feljelentésekkel próbálta megakadályozni, hogy a város elherdálja ingatlanvagyonát, ugyanis Jászberényben az utóbbi években a Fideszhez közel álló érdekköröknek látványosan kedvező feltételekkel adnak el ingatlanokat. Ezek között volt egy olyan épület, amelynek egy részét egy bank bérelte az önkormányzattól, a városvezetés mégis eladta, így a bérleti díjból befolyt bevételek azóta egy szerencsés vállalkozó pénztárcáját gyarapítják. Itt egy szerződésszegés miatt milliós kötbért hajthatna be az önkormányzat, de nem teszi; Gedei „jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés” miatt tett feljelentést, de nem indult nyomozás. A DK-s politikus hiába tiltakozott, a laktanyát is eladta Jászberény – a korábbi értékbecslésnél olcsóbban, és ugyancsak egy jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező vállalkozó cégének.

false

Gerstmár Ferenc (LMP) Az LMP-ben évek óta próbálkoznak bevonni vidéki önkormányzati képviselőket az országos körforgásba, kisebb-nagyobb sikerrel. Kevés helyi politikusuk közül Gerstmár Ferenc az egyik, aki az ökopárt önkormányzati szakszóvivőjeként olykor feltűnik a képviselői irodaházi sajtótájékoztatókon. A veszprémi önkormányzat tagjaként a legelsők között volt, akik rávilágítottak: a Modern Városok Program (MVP) sokkal inkább Orbán Viktor öncélú roadshow-ja, mint komolyan vehető, átgondolt fejlesztési stratégia. Nem meglepő Gerstmár aktivitása a témában, hiszen az MVP eddigi egyik legnagyobb vesztese Veszprém: a városnak megígért fejlesztések közül többet is visszamondott az állam, ráadásul úgy, hogy az elmaradó beruházások a többire is hatással lehetnek. Az Aranyosvölgy felett tervezett új híd és az ehhez kapcsolódó, a város belső elérhetőségét javító közútfejlesztés lenullázása azért is fájó a helyieknek, mert egy több mint tíz éve húzódó fejlesztésről van szó. Orbán Viktor más ígéretei is gyorsan elszálltak, így a völgyhíd mellett egyelőre a 8-as és a 82-es út közötti összekötő szakasz állami támogatása is lekerült a napirendről. A tavaly év elején elveszített időközi országgyűlési választások során a kormányfő egyik legnagyobb ígérete az új városi uszoda volt, amit épp az összekötő úton lehetett volna könnyen megközelíteni.

Gerstmárnak a többi veszprémi ellenzéki képviselővel közösen sikerült kiharcolnia, hogy egy bejelentett, de végül lefújt helyi népszavazás után meghátráljon a Fidesz, és a városvezetés ne építtessen mélygarázst a város egyik kedvelt zöld területére. Manapság elég ritka, hogy egy település fideszes vagy Fidesz-közeli vezetése belemenjen abba, hogy bővítsék a gazdálkodás átláthatóságát. Veszprémben Gerstmár elérte, hogy ő legyen az ún. átláthatósági biztos. Az önkormányzat honlapján most részletesen nyomon követhető a város vagyonának alakulása, letölthetők az ingatlanok eladásakor kötött szerződések, és az önkormányzati gazdasági társaságok gazdálkodási adatai is kérés nélkül elérhetők.

false

Hugyecz Zoltán (független) Függetlenként indult a 2014-es önkormányzati választásokon Kecskemét polgármesteri székéért, nem nyert, nem tagja a képviselő-testületnek sem, de így is politizál a helyi vállalkozó. Kutat, feltár és a blogján rendre olyan témákat közöl, amelyek később nem csak helyben jelennek meg. Ilyen volt még 2015-ben, hogy a kecskeméti önkormányzat magára vállalta a 2017-es budapesti úszó-világbajnokságot népszerűsítő 30 másodperces imázsfilm készítésének 55,6 millió forintos költségét úgy, hogy a vébének semmi köze a városhoz. Ekkor Kecskemét fideszes polgármestere azt mondta, büszkék lehetnek a Kecskeméti Tv stábjára, csakhogy később kiderült, nem is a városi tévé, hanem egy magáncég készítette a szakértők szerint brutálisan túlárazott videót.

Hugyecz Zoltán járt utána annak, hogy a polgármester férje, a Matolcsy-rokon Szemerey Szabolcs cége 400 millió forint kedvezményes jegybanki finanszírozású hitelt kapott. A kedvezményezett Szempont Consulting Kft. akkor mindössze 3 millió forint törzstőkével rendelkezett, ez a néhány millió volt a fedezete a gigahitelnek. Az MNB-forrás a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez tartozó Növekedési Hitel Bankon keresztül érkezett.

Az inkább az Együtthöz közel álló, de párton kívüli vállalkozó tudta meg azt is, hogy a jegybanki alapítványok által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. hat alkalmazottja összesen havi 5,6 millió forintot vihet haza. A munkatársak között igazgatóként ott van a polgármester férje is. Nyáron Hugyecz a saját költségén óriásplakátokat akart kihelyezni a város több pontján, amelyeken a kecskeméti polgármester és férje zűrös ügyeit mutatta volna be. Plakáthelyeket bérelt, ám nyolc nappal a bérleti idő lejárta előtt eltávolították a hirdetéseit: a volt polgármesterjelölt szerint hatalmi nyomásra tűntek el a hirdetései.

false

Lövei Csaba (Együtt) 2014 óta önkormányzati képviselő Nyíregyházán. A helyi Juhász Péter – így hívják sokan. Az ő Facebook-bejegyzése után kapta fel az országos sajtó azt a nyári hírt, hogy Adorján Gusztávot, a nyíregyházi Jósa András Kórház főigazgatóját, a Fidesz frakcióvezetőjét a város díszpolgárává választották. Miután a jelölést az egyik MSZP-s képviselő is megszavazta, a másik pedig kiment a teremből, szétszakadt az ellenzéki frakció Nyíregyházán, a DK-s képviselő és Lövei is kilépett. A lépés nem előzmény nélküli, hiszen a baloldali frakción belül az MSZP-sek többször is kifaroltak korrupciógyanús ügyek ellenzéki számonkéréséből. Lövei 2016 márciusában amiatt vette elő a nyíregyházi polgármestert, hogy az önkormányzat egy pompás Audit vett neki szolgálati autónak. A beszerzés furcsa részletei is napvilágra kerültek, hiszen a csodajárgány már azelőtt ott állt a városháza parkolójában, hogy a beérkezett ajánlatokról döntött volna az önkormányzat.

A helyi gyógyfürdő és környezete 2,1 milliárdos, uniós forrásból megoldott felújításakor pofátlan túlárazásokra derült fény: sokszorosan elszámolt anyagköltségről, feketefoglalkoztatásról, engedély nélküli építkezésekről is szóltak a hírek. Az Együtt helyi képviselője, aki rendre a párt országos politikusaival együtt tart sajtótájékoztatót Nyíregyházán, 2016 januárjában Juhász Péterrel tett feljelentést az ügyben; mint kiderült, az ügyészség már előttük lépett, és költségvetési csalás gyanúja miatt elrendelte a ma is tartó nyomozást.

Nyár végén Lövei Szigetvári Viktorral karöltve kisebb botrányt keltett Nyíregyházán, amikor a középső ujjukat mutatva fotózkodtak; a kép állítólag egy kiadványhoz készült. A helyi Fidesz le is csapott: úton-útfélen azt hangoztatva, hogy Löveiék a nyíregyháziaknak mutattak be. Pedig a Fidesznek.

false

Keresztes László Lóránt (LMP) Az LMP erős baranyai szárnyának bástyája, a párt egyik legismertebb vidéki politikusa. Pécsi önkormányzati képviselő, a párt közlekedéspolitikai szakszóvivője, egyike az EU Régiók Bizottságába delegált magyar önkormányzati politikusoknak. Az egyik legfontosabb, a pécsieket is érintő, de országos jelentőségű harcát a civilekkel együtt vívja az uránbányászat esetleges újraindítása, illetve a város nyugati határaitól néhány kilométerre tervezett nukleáris hulladéktároló ellen. Az utóbbinál nem egyszerű a helyzet, de legalább azt elérték, hogy Pécs is megkapja azt a tájékoztatást, amit a hulladéklerakó közvetlen szomszédságában található falvak. A paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit is a Mecsekbe vinnék, ami egészen abszurd lenne, hiszen sehol a világon nem pakolnak magas aktivitású atomhulladékot százezres nagyváros szomszédságába. Keresztesék küzdenek, az ügy nem lefutott.

Keresztes egy másik LMP-s Baranya megyei önkormányzati képviselővel, Angyal Károllyal közösen kiharcolta, hogy a fideszes többségű közgyűlés mondja ki: nem támogat további vízerőmű-építéseket a Dráván. A téma aktualitása az, hogy a horvátok több kisebb erőmű kialakítását helyezték kilátásba, s jó néhány a határ közelében lenne.

 

+ 1: Megy ez közösen is! Ami országos szinten nem akar sikerülni, az helyben olykor működik: a baloldali ellenzéki pártok összefogásának is köszönhető, hogy nem lesz gumihulladékokat feldolgozó üzem Százhalombattán és Kaposváron. Először a Pest megyei települést nézte ki magának a Csányi Sándor OTP-vezérhez is köthető Homatech Recycling Kft., a cégnek kormányzati hátszele is volt, a hulladékfeldolgozó megépítését kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították. Százhalombattán helyi civilek és a DK-s Szabó Attila – az ellenzéki pártok országos politikusainak támogatásával – addig ütötték a vasat, amíg visszavonulót nem fújt a vállalkozás, amelynek a beruházását a városvezetés kezdetben nem ellenezte. Így került képbe Kaposvár, ahol a fideszes polgármester, Szita Károly örömmel fogadta a gumiégető tervét, az építkezés helyszíne is gyorsan meglett. Végül a somogyi megyeszékhelyen is a civilek, illetve az ellenzéki pártok, köztük a DK, az MSZP és az Együtt helyi arcai tiltakoztak addig, amíg idén nyáron ott is bedobta a törülközőt az önkormányzat.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.