A migránsozó fideszesek nem támogatták a migránsügyi bizottság felállítását

  • Kupi Györgyi
  • 2019. március 13.

Kis-Magyarország

Illegális migrációt vizsgáló bizottságot alakított a szombathelyi közgyűlés. A Fidesz-frakció nem szavazta meg. A polgármester – nem mellesleg – „posztbolsevik puccsnak” minősítette, hogy az ellenzék többségbe került.

Az illegális migráció, a letelepedési kötvényes bevándorlás, és az ukrán munkavállalók megjelenésének szombathelyi vonatkozásait vizsgáló bizottság megalakítására tett javaslatot Nemény András, a baloldali frakcióvezetője a szombathelyi közgyűlés szerdai ülésén.

Mint korábban többször beszámoltunk, Szombathelyen a közgyűlésben már lőttek a fideszes többségnek. Ezért viszont nem sokkal később bosszút álltak a független alpolgármesteren, Molnár Miklóson, akinek elvették a fizetését és a titkárnőjét.

Ha már ilyen nagy a baj...

Nemény azért tette ezt a kezdeményezést, mert az előző – két hete megkezdett, és ma folytatott – közgyűlésen a jobboldali megszólalók az ellenzéki képviselőket sorra bevándorláspártinak titulálták, és az jobboldali frakció elég sok időt töltött a migránsozással, érdemi munka helyett.

Nemény szerint, ha akkora a migrációveszély Szombathelyen, hogy minden egyes közgyűlési napirendnél említeni kell, akkor alakuljon egy ideiglenes bizottság és vizsgálja meg a kérdést, térjen ki a letelepedési kötvénnyel érkezettekre és az ukrán vendégmunkásokra is. (Szombathelyen még nem ismert ilyen eset, de más vasi városban, például Sárváron vannak konfliktusok a helybéliek és a vendégmunkások között.)

Nemény: Ha migránsoznak, akkor vizsgáljuk meg a kérdést!

Nemény: Ha migránsoznak, akkor vizsgáljuk meg a kérdést!

Fotó: mszp.hu

Ukrajna nem az Unió tagja

A polgármester tíz perc szünetet rendelt el, majd a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nevében azt a választ adta Nemény felvetésére, hogy amíg Orbán Viktor a miniszterelnök és Puskás Tivadar a polgármester, addig „okafogyottnak’ érzik a bizottság létrehozását, és nem kívánnak részt venni benne. Az ideiglenes bizottság a Fidesz tartózkodó szavazatai mellett megalakult, Fidesz-tagok nélkül.

Az ukrán vendégmunkások magyarországi megjelenését magyarázva „érdekes” okfejtést tett Lendvai Ferenc, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Gondolatkísérlete szerint, „ezért van az Unió.” Azaz azért, hogy biztosítsa az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad áramlását. Ám az EU négy alapszabadsága aligha terjed ki a nem uniós Ukrajnára. De ezt az apróságot a jobboldali képviselőcsoport elnökének sikerült figyelmen kívül hagynia.

Puskás többször igyekezett a közgyűlést, és az azt figyelő nyilvánosságot biztosítani arról, hogy a városban a Fidesz van többségben. Ezt számszakilag Ipkovich György (MSZP), aki két cikluson keresztül volt a vasi megyeszékhely polgármestere tette helyre. Elmondta, a 2014-es választáson a Fidesz-KDNP 43 százalékot ért el, az összes többi induló pedig 57 százalékot. A városvezetés a többségét eddig egy politikai alkunak köszönhette. Az viszont tény, hogy Ipkovich a polgármesteri választáson elvérzett Puskással szemben 2014 októberében.

Hosszú vita

A csütörtöki ülés 9 órakor kezdődött, délben sikerült az első határozatok meghozásáig eljutni, és megkezdeni az érdemi tárgyalást a két héttel ezelőtti közgyűlésről megmaradt húszegynéhány napirendi pontról, köztük a város költségvetéséről.

Úgy tűnik, talán ma tárgyalni fogják, viszont kérdéses, hogy meddig fog tartani a vita. Úgy értesültünk, hogy Molnár Miklós, mint volt gazdasági alpolgármester egy alternatív büdzsé-tervezettel áll elő. Ha ma nem végeznek, holnap folytatják.

Puskás puccsot emlegetett

Puskás puccsot emlegetett

Fotó: szombathely.hu

A jobboldali megszólalások alapján az látszik, hogy Fidesz frakció jelenlegi hátrányából már a következő választásra tekintve próbál előnyt kovácsolni. Molnár (Pro Savaria) és Balassa (Jobbik) lehetséges szavazói bázisát próbálja meg amortizálni azzal, hogy a két képviselőt „balra” tolja, és valamiféle paktumot emleget Molnár és Balassa, valamint a baloldal között.

Molnár válaszul kijelentette, hogy a Pro Savaria Egyesület a napokban határozott arról, hogy önállóan méreti meg magát az őszi választáson.

A tévéigazgatóról: lehetetlen küldetés

A városi tévé (SZTV) igazgatójának visszahívása váltott ki nagy vitát még a szerdai szombathelyi közgyűlésen. Lovass Tibor leváltását már két hete megszavazta az ellenzék azzal, hogy szerkesztőként továbbra is számítanak a munkájára. A kérdést a polgármester ismét napirendre tűzte, Lovass – egyébként az ellenzék által is elismert – szakmai érdemeit felemlegetve.

Puskás Tivadar egy nyílt levelet is felolvasott, amit a tévé munkatársai írtak. Ebből Nemény is idézett egy – szerinte a tévé, és az igazgató működéséről árulkodó – részletet: „Aki ismeri Lovass Tibort, tudja, hogy a végletekig emberséges, jóhiszemű, mindig az ésszerű, békés megoldásra, kiegyensúlyozottságra törekvő személyiség, aki ügyvezetői munkakörében is igyekezett mindkét politikai oldalnak teret adni, pedig az utóbbi néhány évben ez rendkívül nehéznek, sok esetben lehetetlennek bizonyult.”

Az ügyről várhatóan még ma szavaznak.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése óta teljes hatalomátvétel történt a testületben,  leváltották a fideszeseket a szombathelyi cégekben  derül ki az Index beszámolójából. Az ellenzék átalakította az önkormányzati cégek felügyelőbizottságait és igazgatótanácsait: a fideszeseket visszahívta, és ellenzéki képviselőkkel töltötte fel a testületet.

Figyelmébe ajánljuk