Összeomlás szélén a négy megyét ellátó vízszolgáltató
vizikozmu_mti_top_story_lead.jpg

Összeomlás szélén a négy megyét ellátó vízszolgáltató

Kis-Magyarország

„Háromszor írtunk Orbán Viktornak levelet, jelezve, hogy a hazai víziközmű-rendszerben óriásiak a problémák. Cégünk a fizetésképtelenség határán van, ezért negyedjére nem postán keresztül küldünk levelet a kormányfőnek, hanem felmegyünk hozzá a várba, és ott próbáljuk meg átadni” – mondta a Narancs.hu-nak Miskéri László, az Alföldvíz szakszervezeti titkára.

Miskéri László a Narancs.hu-nak elmondta, hogy a 2012-óta zajló átalakulás és kormányzati intézkedések hatására a békéscsabai központú és Békés mellett Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megye több mint 130 települését ellátó cég a gazdasági szakadék szélére került, hamarosan kénytelen bejelenteni a fizetésképtelenséget. Így „ünnepli” idén a cég fennállásának 65. évfordulóját.

Az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. az ország víziközmű-szolgáltató társaságai rangsorában a negyedik legnagyobb, az itt foglalkoztatott munkavállalók száma meghaladja az 1200 főt. Tavalyi bevételük elérte a 12 milliárd forintot, de veszteségük közel 450 millió volt.

Miskéri László a Narancs.hu-nak elmondta, hogy szakszervezetük folyamatosan harcol a céget érintő negatív folyamatok megállításáért. „Az elmúlt években már háromszor írtunk levelet Orbán Viktornak, jelezve, hogy a víziközmű cégeket érintő folyamatok az anyagi ellehetetlenítéshez vezetnek. Emiatt a legalapvetőbb emberi szükségleteket kielégítő vízszolgáltatás és a szennyvíz-elvezetés a végnapjait éli” – hangsúlyozta Miskéri. Már 2018 év elején megfogalmazott levelük is segélykiáltás volt.

A vízdíjakat törvénysértő módon állapítják meg rezsicsökkentés miatt

Azt tapasztalják, hogy szakmájuk leértékelése folyik, és a kormányzati intézkedések hatására ellehetetlenülnek a munkahelyek. A brutális elvonások – az aránytalanul kivetett közmű adó, a felügyeleti díj – 2019-ben csak az Alföldvíztől közel egy milliárd forintot von el. Közben a munkavállalók napi megélhetési gondokkal küszködnek.

Miskéri László: Éhbérért dolgoznak az Alföldvíznél

Miskéri László: Éhbérért dolgoznak az Alföldvíznél

Fotó: Miskéri László/Facebook.com

A szakszervezeti vezető szerint törvénysértés is sújtja az ágazatot. A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2012-es törvény szerint, „a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük.” A törvényi előírást figyelmen kívül hagyva, törvénysértő módon a 2011-es díjakat (-10% rezsicsökkentés) kell, hogy alkalmazzák a szolgáltatók. „Hol érvényesül a megtérülés elve?” – kérdezi Miskéri László

Díjbefagyasztás, majd rezsicsökkentés, vezetékadó, állami támogatás ígérete, majd annak be nem tartása – az elmúlt években, többek közt ezeket a terheket akasztották a cégek nyakába, amivel mindenki rosszul jár. Buknak az üzemeltetők, a tulajdonos önkormányzatok és a lakosság is.

A víz kincs, de a rossz vezetékekben elfolyik

Közben a jelenlegi szolgáltatási díjak nagy része az államkasszát gazdagítja: áfa, vízkészlet-használati díj, környezetterhelési díj, közműadó, felügyeleti díj. De rárakódik a tényleges költségre még jó néhány egyszeri, vagy folyamatos kiadás. Így a vagyonértékelés, e-közmű, vízminőség-vizsgálat, információbiztonsági auditok. Utána még jönnek még az energiaköltségek, a fenntartás és felújítás költségei. Ezek után már alig marad munkabérre, mondja Miskéri.

A kormányzati szervek mindenütt a víz fontosságát hangsúlyozzák, kincsként emlegetik, ezzel szemben a jogalkotók és a politikusok döntéseikkel folyamatosan sújtják ezt az alapszolgáltatást üzemeltető ágazatot, amely a mindennapi vízellátásért és a szennyvíz-elvezetésért felelős, teszi hozzá a szakszervezeti vezető.

A víziközmű-szolgáltatók gazdasági ellehetetlenülése okán elmaradnak a szükségszerű rekonstrukciós munkák, a tervszerű karbantartások. Ma a kitermelt egészséges ivóvíz jelentős hányada – a jellemzően 50-60 éve létesített azbeszt-cement csővezetéken a vezetékek és szerelvények elhasználódása, korrodálása miatt – eltűnik a talajban. Nem ritka a 30-40 százalékos vízveszteség sem.

Süket fülekre találtak

A hatalmas elvonások, a rezsicsökkentés és a díjbefagyasztás tarthatatlan, hiszen emiatt veszteségesek a víziközmű cégek, másrészt egyszer sokkal többe fog kerülni a most okozott károk helyreállítása, mintha ma tennének valamit. A vezetékadó-fizetés sem méltányos, hiszen nem a használat függvényében fizetendő, hanem távolságra mérik.

A víz szavakban és papíron kincs

A víz szavakban és papíron kincs

 

Az Alföldvíz Zrt.-nél foglalkoztatottak jövedelme nem éri el az országos átlagot, és hiába fordultak a nyilvánossághoz, szakmai érveik süket fülekre találtak. Mostanra olyan mértékben megindult a szakemberek elvándorlása, hogy az már veszélyezteti a biztonságos üzemeltetést. A békéscsabai központú cégnek pedig nincs forrása, hogy bérfejlesztéssel megakadályozza az elvándorlást.

Ebben a helyzetben az Alföldvíz Zrt. szakszervezete demonstrációs bizottságot alakított. A grémium arról döntött, hogy június 28-án, 11 órától, Budapesten tiltakozó megmozdulást tart a Budai Várban, a Miniszterelnökség előtt.

Orbán eddig a víziközművesek egyetlen levelére sem válaszolt

Orbán eddig a víziközművesek egyetlen levelére sem válaszolt

 

Orbán kezébe adnák a levelet

„A helyszínválasztással azt szeretnénk jelezni, hogy több esetben is írásban jeleztük miniszterelnöknek a víziközmű-ágazat hanyatlását, kértük segítségét kértük, de választ sem kaptunk. A demonstráción tájékoztatni kívánjuk a közvéleményt arról, hogy a elhibázott politikai döntések sorozata hova sodorta a víziközmű cégeket, köztük az Alföldvizet, ahol már »éhbérért« dolgoznak az emberek” – mondta Miskéri László.

Megtudtuk, hogy az Alföldvíz szakszervezeti delegációját elkísérik az országban működő más víziközmű cégek, és más ágazatok képviselői is. A kormányfőnek megírt negyedik levelet pénteken személyesen próbálják meg átadni Orbán Viktornak.

Figyelmébe ajánljuk