Jászberényben nem sokat lacafacázott a Fidesz: külön munkacsoport ellenőrzi a sajtót

Kis-Magyarország

Mára már mindennapivá vált történet arról, hogyan fojtja el a vidéki sajtóban a szabadság csíráját is a helyi fideszes hűbérúr.

Szabó Tamás jászberényi polgármester a Fidesz önkormányzati frakciójának támogatásával, a városi költségvetési források és támogatások nyújtásával vagy éppen megvonásával már évek óta olyan hatalmi és gazdasági nyomás alatt tartja helyi médiát, amelyben a sajtószabadság nem érvényesülhet – mondta lapunknak Gedei József.

A DK jászberényi önkormányzati képviselője szerint a gyors, pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatás elvei helyett kizárólag Szabó és a Fidesz szempontjai érvényesülnek. „A helyi televízióban 2010 előtt közéleti vitaműsorok voltak, most azonban többnyire csak a polgármester látható, általában ő maga számol be a testületi ülésekről” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy olyan is előfordult már, hogy 12 oldalas városi lapban 12 fotó jelent meg a polgármesterről.

Bevezették a cenzúrát?

Még ezt is „túlszárnyalja”, a legújabb intézkedés, amit Szabó a napokban fogadtatott el a jászberényi közgyűléssel; megalakult ugyanis a „Kiegyensúlyozott tájékoztatást segítő média-munkacsoport”, ami polgármester szavai szerint a helyi sajtót „kontrollálja”.

Szijjártó Péter és Szabó Tamás polgármester (középen) gyáravatáson a két igazgató között

Szijjártó Péter és Szabó Tamás polgármester (középen) gyáravatáson a két igazgató között

Fotó: MTI/Bugány János

Az ügyvédként dolgozó Gedei szerint ez „a polgármesteri kontroll sérti az alaptörvényt és a sajtóra vonatkozó szabályokat”, a képviselő véleménye szerint Magyarország Alaptörvénye elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit, a sajtótörvény pedig rögzíti, hogy a sajtószabadság kiterjed az államtól, valamint bármely szervezettől és érdekcsoporttól való függetlenségre is.

Amikor az újságíró ellenőrnek szegődik

„Az önkormányzati szervek kötelesek lennének elősegíteni a sajtó tájékoztatási feladatának elvégzését, de nem úgy, hogy létrehoznak egy olyan munkacsoportot, ami végeredményben megszűri az önkormányzati híreket, és dönt arról, hogy ezek közül milyen jussanak el, vagy éppenséggel ne jussanak el a választópolgárokhoz. Álláspontom szerint a kiegyensúlyozott tájékoztatást nem egy ilyen munkacsoport létrehozásával hanem épp ellenkezőleg, annak a hatalmi és gazdasági függésnek a megszüntetésével lehetne elérni, amelyet a Fidesz gyakorol a helyi sajtóra, tehát a sajtó szabadságának és függetlenségének biztosításával” – hangsúlyozta Gedei József, aki ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.

A dolog pikantériája, hogy a munkacsoportot – amelynek feladata hivatalosan „a hírek koordinálása, összehangolása, a közérdekű megjelenések hatékonyabb képviselete, az előző hónap híranyagának áttekintése, vitás ügyekben vélemény formálása” – a Magyar Demokrata és a 888 szerzője, a Hír TV megmondóembere, Szentesi Zöldi László vezeti, aki a jászberényi önkormányzat sajtóreferense is egyben.

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.