Az összes védőnő felmondott Pétfürdőn

  • narancs.hu
  • 2023. június 27.

Kis-Magyarország

A kormány ígérete ellenére több tízezer forinttal csökkenhet a védőnők bére.

Nem tudni ki látja el a gyerekeket hétfőtől a Veszprém megyei Pétfürdőn, ugyanis a falu mindhárom védőnője felmondott – derül ki az RTL Híradó beszámolójából. 

A Híradónak nyilatkozó egyik védőnő szerint csak az utolsó csepp volt a pohárban, hogy júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek. Gárdonyi Andrea úgy fogalmazott:

„Folyamatosan lebeg a levegőben az, hogy pluszfeladatok fognak jönni, olvashattunk már most is konkrétumok nélkül ilyen nyilatkozatokat, és hát a munka az mindig több, a megbecsülés meg mindig egyre kevesebb, úgyhogy a sok közül ez is benne volt.” 

A Híradó emlékeztetett, bár az egészségügyi államtitkár többször is hangsúlyozta, hogy júliustól 18 százalékkal nő a védőnők bére, Takács Péter egészségért felelős államtitkár még június elején azt mondta: „Alapvetően az egy garancia, hogy a kereste senkinek nem csökkenhet”.

Gárdonyi Andrea szerint ráadásul még ez sem igaz, mivel eddig az önkormányzattól kaptak cafetériát, jutalmat, volt ahol ruhapénzt és benzintámogatást is fizettek, ezeket a béren kívüli juttatásokat azonban a kórházak jövő hónaptól nem fizetik ki. Így Andreának 20-30 ezer forinttal csökkenne a fizetése, a béremelés ellenére. Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL megkeresésére azt írta:

az önkormányzatoknak „továbbra sem tiltja semmi, hogy béren felüli juttatásokat biztosítsanak.”

A Veszprémi kórház szerint az ellátást új védőnő megbízásával biztosítják majd, az átmeneti időszakban pedig helyettesítéssel. Igaz, Andreáéknak a felmondási idejük alatt is dolgozniuk kellett, mert nem találtak senkit, aki helyettesítette volna őket.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk