A magaspartot is elhordanák a Club Aliga-fejlesztés kedvéért

Kis-Magyarország

Közmeghallgatást tartott a kormányhivatal, miközben javában bontják a múltat a hajdani pártüdülő területén. A Kádár-villa még áll.

A hajdani pártüdülő beépítése ellen tiltakozó civilek elérték, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya online közmeghallgatást tartson az Aligaliget elnevezésű fejlesztés környezeti hatásvizsgálati eljárása ügyében. Bár az online kapcsolat akadozott és emiatt többen nem tudták elmondani panaszukat, feltenni kérdésüket a hétfő délelőtti fórumon, az eljárásban ügyfélként szereplő Aligai Fürdőegyesület döbbenetes felfedezést tett az eléjük tárt tervek alapján.

A környezeti hatástanulmányt készítő székesfehérvári Progressio Mérnöki Iroda Kft. ugyanis azt javasolja a befektetők kérelme alapján: a Club Aliga 47 hektáros területének legmagasabb pontjára tervezett szállodakomplexum alá elképzelt negyven kis üdülőház kedvéért részben bontsák el, „faragják le” a magaspartot, 700 méter hosszúságban, 45 fokos szögben. Az aligai magaspart jól ismert lehet a vonattal a Balaton déli partjára érkezők előtt, de a kerékpárral túrázók számára is; a vonatból onnan, a magaspart tetejéről lehet megpillantani először a tavat. A Balaton teljes keleti medencéje látszódik a magaspartról, tiszta időben a Bakony vonulatai is kivehetők a horizonton.

 
Kilátás az aligai magaspartról
Fotó: A szerző felvétele

Nem tudta feltenni kérdéseit az eljárásba ugyancsak ügyfélként bekapcsolódott Nők a Balatonért Egyesület sem. Ezért írásban teszik meg észrevételeiket. Hajósy Adrienne geofizikus, az egyesület önkéntese azt mondta a Narancs.hu-nak: a magaspart megbontásának terve kifejezetten aggályos. Hozzátette: a hatástanulmányt olvasva, ha az például egy egyetemi dolgozat lenne a környezetvédelmi szakon, akkor elégtelent kéne rá adni.

Ahogyan már többször megírtuk, a Club Aliga 37 hektárjának tulajdonjogát és 10 hektárjának vagyonkezelői jogát megszerző, korábban a Mészáros-Tiborcz kettős, jelenleg Jellinek Dániel ingatlanfejlesztő érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt. tervezett beruházását a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánította, majd a befektetők több részletben mintegy 10 milliárd forintnyi állami támogatást nyertek el a projektre. A tiltakozók egyebek közt sérelmezik, hogy a fejlesztőnek nem kell betartani a Balaton-parti építkezéseket szabályozó törvényi előírásokat, akár 6-8 emeletes monstrumokat is építhet a partra. Az MSZMP-üdülő idején az objektum a nemzeti vagyon része volt, állami tulajdon. Most pedig magántulajdonba került 37 hektár, és tartani lehet tőle, hogy a még állami tulajdonban maradt 10 hektáros területet is privatizálják, a Club Aliga jelenleg közút minősítésű útjaival és a helyiek által is használt strandjával, parti területeivel együtt.

E közben a Club Aligában javában bontják a múltat, sőt lassan a végére érnek. Az Aliga II-es rész villáit (ezekben nyaralt anno a felső pártelit, ez a terület kerítéssel volt elzárva Aliga I-től) már csaknem mind elbontották, a napokban az Aliga I-en a központi épület (étterem, bár, konferenciaterem) lett a földdel egyenlővé. Néhány hónapja még itt ismertették terveiket a befektetők képviselői egy lakossági fórumon. Áll még Kádár János egykori villája, igaz, rendkívül romosan, és áll a legjobb állapotú épület is, mely Castro-villa néven híresült el. Ott, illetve az előtte elterülő füves parkban, páratlan balatoni panorámával a háttérben az ősszel még esküvőket is tartottak. A főelvtársak egykori étterme is áll még (esténként moziteremnek használták), de ránézésre már nem sokáig.

 
A Castro-villa jó állapotban maradt meg
Fotó: A szerző felvétele

Bukovszki Andrástól, az Aligai Fürdőegyesület alelnökétől, önkormányzati képviselőtől úgy értesült a Narancs.hu: a befektetők kérték a balatonvilágosi önkormányzattól, hogy vegye le a helyi védettséget ezekről az épületekről, hogy ezeket is el lehessen bontani (azon a részen a vízpartig érő telkeket parcelláznának majd ki). Erre azonban a helyi képviselő-testület egyelőre nem volt hajlandó.

 
Folyik a bontás a Club Aliga területén
Fotó: A szerző felvétele

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk