Bográcstól a trafikig – rejtélyes családi háló a veszprémi győztesek közt

Kis-Magyarország

Taroltak az Irmesek a dunántúli trafikpályázatokon: sikerük Veszprémtől Székesfehérvárig is elért. Legbefolyásosabb közölük még úgy is Irmes Zsolt, hogy a volt hajmáskéri Fidesz-elnök nem nyert egyet se. Viszont bográcsozott egy jót Navracsics Tiborral.

Navracsics Tibor nem sokkal a 2010-es választások előtt, március végén bográcsozott együtt az akkori hajmáskéri Fidesz-elnök Irmes Zsolttal és fideszes szimpatizánsokkal a helyi művelődési ház udvarán. A vehir tudósítása szerint az ínycsiklandó falatokból, házi kenyérből és kolbászból, hamisítatlan gulyásból, frissen sült pogácsából álló, családi hangulatú bográcsozás lakossági fórumként folytatódott a teremben. Előbb Irmes Zsolt köszöntötte a vendégeket, majd Navracsics Tibor indokolta meg, miért van szükség változásra és fordulatra az országban. Ígéretet tett arra, amennyiben felhatalmazást kap, mindent megtesz annak érdekében, hogy a térség a gyarapodás útjára lépjen. Hogy ebben mennyi része volt tevőlegesen, nem tudható, az viszont biztos, Navracsicsot 2010. áprilisban a Hajmáskért is magában foglaló Veszprém megyei 7-es választási körzet országgyűlési képviselőjévé választották.

Gyarapodás: cég, lakhely, trafik

Veszprémi forrásaink nemrégiben arra hívták fel figyelmünket, hogy a mostani trafikpályázatok nyertesei közt számos Irmest találhatunk, akik közül többen cégügyekben is kapcsolódnak Irmes Zsolthoz. Értesüléseink szerint a következőkben említendő Irmesek mind rokonok, ám amikor erről Irmes Zsoltnál érdeklődtünk volna, ő határozottan kijelentette: nem kíván nyilatkozni az ügyben, és rokoni kapcsolatait firtató kérdéseinkre éppúgy nem válaszolt, mint a politikai témájúakra.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

De kezdjük is: Irmes Károlyné, aki Irmes Zsolttal 1996-ban alapította a hajmáskéri 100 Íz Center Kft.-t, Veszprémben egy trafikkoncessziót nyert a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pályázatán, ezen kívül a Veszprém megyei Márkón és Litéren, továbbá Székesfehérváron is nyert koncessziót. (Irmes Zsolt  jelenleg is tulajdonosa és ügyvezetője a 100 Íz Center Kft.-nek.) A köztük lévő feltételezett rokoni kapcsolatot erősítheti, hogy a cégjegyzék ugyanazt a pápai címet tünteti fel Irmes Zsolt és Irmes Károlyné lakóhelyeként. Továbbá Irmes Zsolt tulajdonos-ügyvezető társa a 100 Ízben, Irmes Ildikó Székesfehérváron jutott egy üzlethez. Irmes Zsolt ugyanakkor az opten.hu cégadattár szerint annak a hajmáskéri Kucsera Kft.-nek az ügyvezetője, amelynek a tagja Irmes Károlyné és Irmes Ildikó is.

És még nincs vége a sornak! Az egyik közösségi portál profilja szerint a jelenleg felsőfokú tanulmányokat folytató Irmes Bence is sikeres a gyarapodás útján: Veszprémben két trafik nyitására kapott jogosultságot, továbbá a Fejér megyei Nádasladányban és a Veszprém megyei Városlődön is indíthat nemzeti dohányboltot.

Tény, hogy maga Irmes Zsolt nem nyert koncessziót. Pedig kényszerhelyzetben volt, erről maga nyilatkozott a veol.hu-nak idén februárban. A Veszprém és Fejér megyében több mint harminc élelmiszerüzletet, pékségeket működtető Irmes Zsolt akkor még azt magyarázta a portálnak, hogy a trafiktörvény miatt nincs más választása, indulnia kell a pályázaton. Azok az élelmiszerüzletek ugyanis veszélybe kerülnek, amelyek forgalma 20-30 százalékát a dohányáruk értékesítése teszi ki, ami az ő hálózatát is érzékenyen érintheti. 

A veszprémi trafikkoncessziókból egyébként egy üzlet nyitásával veheti ki részét Katona István, a 100 Íz Center Kft. kereskedelmi igazgatója. Katona emellett begyűjtötte a Balaton-felvidéki Szentkirályszabadja két koncessziójának egyikét is. Az üzletember a magyarnarancs.hu-nak elmondta: több mint tíz éve viszi veszprémi és szentkirályszabadjai élelmiszerüzleteit, amelyekben dohányt is árul, tehát nem kezdő ezen a területen. Abban nem tudott állást foglalni, történt-e politikai szándékú befolyásolás a pályázatok értékelése során.

A politika is hozzászól

Katanics Sándor – a veszprémi DK mellett a Szolidaritás Mozgalom és a Józan Ész Társasága nevében – az ügyben nyilatkozattételre szólította fel a fideszes politikusokat. (Navracsics mellett Mihalovics Pétert, a veszprémi közgyűlés Fidesz-frakciójának frakcióvezetőjét, Porga Gyulát, a város polgármesterét, valamint a közgyűlés Fidesz és KDNP támogatásával ott ülő képviselőit egyaránt – Zs. P.) Olyan nyilatkozatot várt tőlük, amelyben büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy sem formális, sem informális módon nem vettek részt a trafikpályázatok előkészítésében, továbbá nem kapták meg a pályázaton részt vevők nevét, nem tettek javaslatot a nyertesek vagy vesztesek személyére, illetve nem vettek részt semmilyen, trafikokkal kapcsolatos megbeszélésen.

A Fidesz minderre így reagált: „a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. nyílt, törvényes pályázatot írt ki, és bonyolított le. A pályázatok elbírálása nem politikai szempontok alapján történt: a nyertesek között a nagy számok törvénye szerint nyilván jobboldaliak és baloldaliak is vannak. Katanics Sándor a régi bevált módszer szerint próbálja a tisztességes állampolgárokat zaklatni. Ezúton felszólítjuk Katanics Sándort, hagyjon fel ezzel a magatartással. A választópolgárok 2010-ben nyomatékosan kifejezték véleményüket erről a politikai kultúráról. Levitézlett politikusok meghiúsult befektetési álmaival a jövőben sem kívánunk foglalkozni.”

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.