Egy szántóföldre van bejegyezve a sarkadi polgármester feleségének állami pályázaton győztes egyesülete

Kis-Magyarország

Nyolcmilliót kaptak a Fidesz szatellitszervezeteit támogató Városi Civil Alapból.

Válasz Online írta meg tavaly szeptemberben, hogy a Norvég Civil Alap helyére állított magyar állami pénzeszsákból, az úgynevezett Városi Civil Alapból (VCA) fideszes vezetésű alapítványoknak, egyesületeknek folyattak pénzt. A lap megyékre és választókerületekre lebontva összegezte, hol, milyen Fidesz-segédszervezetek nyerték a nagy összegeket – például buszra, ingatlanra, kommunikációra: azaz a választási kampányban is remekül hasznosítható dolgokra. A lap megfogalmazása szerint ha ez így nem hivatali hatalommal való visszaélés, akkor semmi sem az. Mint írták, 2021 nyarán, első körben a Miniszterelnökség  4,4 milliárdos VCA-alapot hirdetett meg a civil szférának és az alapítványoknak. A pályázati eredményhirdetés után hamar meg is születtek az első gyorselemzések: először a Telex hívta fel a figyelmet arra, hogy mintha túlnyerte volna magát a „versenyen” néhány fideszes vezetésű (ál)civil szervezet. Később az Átlátszó igazolta, hogy a VCA legnagyobb, egyenként 15 millió forintos támogatásainak győztesei között csak elvétve találni olyat, amelyik ne kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz, esetleg Fidesz-közeli üzleti körökhöz.

Szintén a Válasz Online cikke foglalkozik azzal, hogy a győztes „pályázók” döntő többségének több mint erős és tetten érhető fideszes kapcsolatai vannak. A cikk szerint frissen bejegyzett, múlt nélküli szervezetek is indulhattak, és az sem volt „bűn”, ha az egyesületek, alapítványok vezetői, kurátorai között aktív politikusok, képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek, vagy mint majd példánkban látjuk, feleségeik vannak. És igen, lehetett pályázni lényegében bármire, ami a közelgő választási időszakban hasznosnak bizonyulhat: ingatlanvásárlásra és -felújításra, gépjármű- és eszközbeszerzésre, rendezvényekre, illetve kommunikációs tevékenységek támogatására. 

Feltűnik a sarkadi fideszes polgármester feleségének egyesülete

A nyertes szervezetek között szerepel a sarkadi Egészségünkért Sport- és Kulturális Egyesülete, amelynek vezetője Mokán Mária, a békési kisváros fideszes polgármesterének a felesége. Hogy ebben a Gyulához közeli alig tízezres, sok hátránnyal küzdő településen milyen erős a kormánypárt, azt jól bizonyítja, hogy a legutóbbi, 2019-es önkormányzati választáson kihívó nélkül, egyedül indult a polgármesteri posztért Mokán István.

Az a Mokán, aki évekkel korábban, alpolgármesteri posztját felhasználva akkori élettársának lakásfenntartási támogatást adott és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot, miközben vele egy háztartásban élt, így erre nem lett volna jogosult. Mindezért a Gyulai Törvényszék 2015 áprilisában költségvetési csalás miatt jogerősen hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte Mokán Istvánt, aki akkor már Sarkad polgármestere volt. Ugyanis 2014-ben annak ellenére választották meg a település vezetőjének, hogy 2014 májusában az elsőfokon elmarasztaló ítélet megszületett ellene. Mokán mégsem ütötte meg a bokáját ezzel. Mintha mi sem történt volna, ma ő a Fidesz Békés megyei választmányának alelnöke.

Egyesület a szántóföldön

De vissza Mokán Máriához! A VCA tavaly nyári kiírása alapján 2021 őszén 8 milliót nyert a Egészségünkért Sport- és Kulturális Egyesület, amelynek ő az elnöke, és Sarkad külterület 01002/5. helyrajzi számú ingatlanon van bejegyezve. Nem tudni mekkora összegre és pontosan mire adott be pályázatot a fideszes polgármester felesége vezette egyesület a Miniszterelnökséghez, s azt sem, hogy az elnyert összeget mire fordítják. Túl a férje révén nyilvánvaló politikai kötődésen és azon, hogy a VCA pályázatainak többsége politikai motivációjúnak tűnik, még egy gyanúra okot adó körülmény merült fel, amikor megpróbáltunk utánajárni ennek a konkrét esetnek.

Nevezetesen az, hogy a feltüntetett helyrajzi számú sarkadi külterület valójában egy szántó, ahol sem egy épület nincs, sem semmilyen egyesületi munka vagy ehhez köthető tevékenység nyomai nem érhetők tetten.

Az igazi meglepetés akkor ért, amikor letöltöttük a földhivatali adatbázisból adott ingatlan tulajdoni lapját. Ebből az derült ki, hogy a földterület egy helybeli és békéscsabai magánszemély tulajdonában van, s jól láthatóan mezőgazdasági tevékenységet végeznek rajta. Azaz a Miniszterelnökségnél sikerrel szerepelt sarkadi egyesület székhelye valójában egy művelés alatti szántón van. Itt:

 
Fotó: A szerző felvétele

Hallgatásba burkolózva

Ezek után Mokán Máriához fordultunk, hogy a pályázat tartalmáról és arról érdeklődjünk, mekkora összegre pályáztak, s az elnyert pénzből mit, mikorra és hogyan valósítanak meg, különös tekintettel arra, hogy a feltüntetett ingatlan nincs az egyesület tulajdonában. Meglepő vagy sem, a hosszú hetekkel ezelőtt, március 25-én elküldött kérdéseinkre nem kaptunk semmilyen választ. Azt is megkérdeztük az egyesületi elnöktől, hogy megítélése szerint játszhatott-e, s ha igen, mekkora szerepet a 8 millió forint elnyerésében a VCA pályázatán, hogy ő egy fideszes polgármester feleségeként képviseli a civilszervezetet.

A sarkadi egyesület honlapján olyan, konkrétnak aligha nevezhető vállalásokat találunk a „civil” szervezetről, minthogy „együttes erővel sikerülhet fellendíteni kisvárosunk közösségi életét. Gondolok itt a fiatalabb és idősebb korosztályokra egyaránt. Jó hangulatú rendezvények, programok, táborok, fellépések szervezésének és megrendezésének reményében kezdek bele az alapításba.” Mokán Mária  önismereti és személyiségfejlesztési, aroma- és színterápiás programokról, szappanfőzésről és egészséges kozmetikumok készítéséről, pszichodrámáról, rajz-, tánc- és főzőtanfolyamokról ír konkrétumok nélkül. Végül így fogalmaz: „Összegezve, a célunk Sarkad és a kistérségi települései közösségének összekovácsolása sport és kulturális programok szervezésével.”

A Miniszterelnökség, alighanem a nagy „sikerre” való tekintettel a választás előtt, 2022. februárban második körben már 4,8 milliárd forintos pályázati pénzzel hirdette a Városi Civil Alapot. Itt az egyik győztes egyesület például hirtelen Fürjes Balázs, a Fidesz egyik budai (a választáson vereséget szenvedett) képviselőjelöltje személyi titkáráé lett. De nyert Hadházy Ákos zuglói ellenfelének, a választáson eléggé leszerepelt fideszes Borbély Ádámnak az egyesülete, illetve egy másik XIV. kerületi olyan szervezet, amelynek a korábbi vezetői egy Hadházyt lejárató szórólapos kampányt futtattak Zuglóban a – VCA-forrásból szintén részesült – Polgári Összefogás Kerületünkért Alapítvány égisze alatt.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.