Együttműködés helyett most éppen egymásnak feszül az ellenzék Győrben

Kis-Magyarország

A győri civil szervezet polgármester-jelöltje, akit a Momentum és az LMP is támogat, a többi pártot hibáztatja, a DK, az MSZP és a Jobbik őt. Utóbbiak állítják: együttműködést és előválasztást szeretnének.

A független győri polgármester-jelölt szervezete beintett az ellenzéki együttműködésnek, miután az egyeztetéseken szóba került, hogy a DK és az MSZP is önálló jelöltet állítana. A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület szerint csak Pintér Bence lehet a közös jelölt, mivel esély a győzelemre csak neki lehet. Pintér, akit az LMP és a Momentum is támogat, úgy véli, rajta kívül nincs alkalmas jelölt, bár decemberben még benne volt egy ellenzéki előválasztás megtartásában. Az MSZP, a DK, a Jobbik pedig aláírta a helyi DK- elnök, Glázer Tímea ellenzéki együttműködésről és az előválasztásról szóló nyilatkozatát.

A múlt héten még a megegyezés reményében folytatták a decemberben megkezdett tárgyalásokat az ellenzéki pártok és a civilek képviselői Győrben. Információnk szerint decemberben előkerült, hogy a Momentum és az LMP támogatásával induló Pintér Bence mellett, aki a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármester-jelöltje, a DK is ajánlana közös jelöltet, az MSZP pedig jelezte, civil jelöltet kíván megnevezni a januári tárgyalásokra. Pintér Bence az Ungár Péter LMP-elnök résztulajdonában álló ugytudjuk.hu portál főmunkatársa.

Januárban folytatódtak a tárgyalások, az MSZP által összehívott szerdai egyeztetésen minden ellenzéki szereplő részt vett. Pollreisz Balázs, az MSZP győri önkormányzati képviselője megnevezte lehetséges polgármester-jelöltjüket László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke személyében. László közölte, amennyiben ő lesz a konszenzusos jelölt, vállalja az indulást. Később Balla Jenő független önkormányzati képviselő is bejelentette, indulna a megmérettetésen.

Forrásaink beszámolói szerint a szerdai megbeszélés emelt hangú vitával ért véget, amelynek zárásaként Glázer Tímea, a győri DK elnöke, a 2019-es választás közös – és vesztes – ellenzéki polgármester-jelöltje újabb találkozót hívott össze. Glázer közös ellenzéki szándéknyilatkozat tervezetével állt elő. A nyilatkozat közös vállalásokat tartalmaz az átlátható, korrupciómentes önkormányzati működésre, továbbá a közös polgármesterjelölt kiválasztásának a folyamatát is meghatározta. A megállapodásban az előválasztás opciója is szerepelt azzal, hogy legkésőbb február 15-ig le kell zárni ezt a kérdést. Az egyéni és listás képviselőjelöltek állításáról, a kampány részleteiről is szóló szándéknyilatkozatot végül az MSZP, a DK, a Jobbik és a Kossuth Kör írta alá, Pintérék csapata az aláírást megelőzően távozott az ülésről.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület péntek este a közösségi oldalán számolt be a sikertelen ellenzéki egyeztetésről. Egyedüli megoldásnak a saját jelöltjüket és csapatukat ajánlják, akik a kényelmes és túlélési ellenzéki politizálással is leszámolnának. "Az elmúlt hetekben azt érezzük: a Győrben már több választáson is vereséget szenvedő győri ellenzéki elit most sem a győzelemre, hanem a vereségre játszik. Nem érdekli őket az új ajánlat, a kialakult nyitott helyzetben arra látnak esélyt, hogy az érdemi munka eddigi hiánya ellenére megőrizzék pozícióikat…Hónapok voltak arra, hogy a DK és az MSZP alkalmas polgármesterjelöltet mutasson be nekünk és a győrieknek. Ezt nem tették meg, helyette az utolsó pillanatban a 2019-ben, a Borkai-botrány közepén is választási vereséget szenvedő DK-s Glázer Tímeát szeretnék megtenni polgármesterjelöltnek, illetve még hosszú hetekig szeretnék elhúzni a közös jelölt megtalálásának kérdését. Azt gondoljuk, hogy aki nem látja, hogy Győrnek egy új ajánlatra van szüksége, az valójában a fideszes Dézsi Csaba Andrásnak és a fideszes Borkai Zsoltnak kampányol."

Megkérdeztük a történtekről Glázer Tímeát, aki a Narancs.hu-nak azt mondta, "sajnálattal olvasta" Pintér posztját a megbeszélésről. "Annál inkább káros kivinni ezt a nyilvánosság elé, mert amikor távoztak, ők maguk kérték, hogy ismételten találkozzunk egy hét múlva, és beszéljünk az előválasztás technikai kérdéseiről. Ehhez képest furcsa, hogy két órával később már azt nyilatkozták, hogy csak akkor működnek együtt, ha Bence a polgármesterjelölt." (Glázer Tímea, a DK önkormányzati képviselője Borkai Zsolt 2019-es ellenfele volt. Alig másfél százalékkal kapott kevesebb szavazatot, miután a győri Jobbik két tagja a választási hajrában kivált az ellenzéki összefogásból és saját civil jelöltet indított. Az akkor független polgármesterjelöltként indult Balla Jenő 4,3 százalék szavazatot gyűjtött be. Balla most a közös ellenzéki tárgyalóasztalnál ül.)

"Mindenkit megdöbbentett az a hozzáállás, amit Pintér Bence részéről tapasztaltunk a megbeszélésen – kommentálta a történteket Haba Vilmos, a győri Jobbik vezetője – A közös ellenzéki nyilatkozat kiváló alap lett volna arra, hogy egy hónapon belül jelölteket tudjunk állítani, de Bencéék mereven elzárkóztak az aláírásától. Bence a Momentum és az LMP felhatalmazásával érkezett a megbeszélésre és közölte, hogy nem írnak alá semmit, csak akkor lesz összefogás, ha ő a közös jelölt. "

Pintér Bence lapunknak azt mondta, az előválasztásnak akkor van értelme, ha alkalmas jelölteket állítanak a pártok. Glázer Tímea szerinte nem ilyen, és űgy látja, a 2019-es választási veresége után senki nem veszi komolyan Győrben. László Zoltán pedig kikötötte, csak abban az esetben indul, ha mindegyik ellenzéki párt támogatja. Ez azonban nem teljesül, mivel az LMP, a Momentum és Pintérék civil egyesülete sem támogatja. Vagyis alkalmas jelöltek híján nem lehet előválasztást tartani. Pintér Bence szerint a győri DK és az MSZP a fél éve húzódó eredménytelen tárgyalások után azért állt elő saját jelöltekkel, mert rá kellett ébredniük, már nem ők diktálnak az ellenzéki térfélen. Ő szeptember óta kampányol; mióta bejelentette indulását, az utcán vannak, kopogtatnak, folyamatosan mutatják be a terveiket. Az MSZP, a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a DK nem aktivizálta magát. Megjegyezte, nem a DK-val és az MSZP-vel áll szemben, de a két párt képviselőinek önkormányzati munkája hatásfokát ugyanakkor a nullához közelítőnek látta az elmúlt négy év során.

Glázer Tímea hangsúlyozta, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület és az LMP nem kezdeményezett tárgyalásokat a DK-val. "Valamikor a nyár elején Jenei Ferenc, az LMP győri elnöke felkeresett egy informális beszélgetésre, és arról tájékoztatott, hogy civil szervezetként fognak az önkormányzati választásokon indulni, de többen azon a véleményen vannak, hogy a Demokratikus Koalícióval nem kívánnak közös indulásban részt venni. Az ősz folyamán egyszer találkoztunk Pintér Bencével és Jenei Ferencel egy rövid beszélgetésre, ami azonban nem érintette a közös indulással kapcsolatos dolgokat. A következő találkozóra decemberben került sor, amire sajnos nem tudtunk elmenni, de mindeközben tudomást szereztünk arról, hogy a DK-t mellőzve tárgyaltak más pártokkal."

Pintérék egyesülete a közleményben is erőteljesen beleállt a két ellenzéki pártba; úgy fogalmaztak, tudják, ezek kemény szavak, de minden okuk megvan rá. "A cél az, hogy a 2024-es választáson egy ellenzéki polgármesterjelölt és egy ellenzéki lista álljon szemben a két fideszes jelölttel. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a korábban vesztes, bizonyításra képtelen pártok elfogadják, Pintér Bencével és csapatunkkal együttműködve van a legtöbb esélye nyerni az ellenzéknek és a civileknek a 2024-es győri önkormányzati választáson." Az egyesület csak akkor írna alá bármilyen közös nyilatkozatot és együttműködést másik párttal vagy civil szervezettel, ha azok támogatnák Pintér polgármesteri jelölését.

Győrben komoly esélye lenne egy ellenzéki összefogásnak az önkormányzati választáson, ugyanis Borkai Zsolt korábbi fideszes polgármester is bejelentette indulási szándékát, miközben a Fidesz várhatóan Dézsi Csaba András polgármestert jelöli. 

(Címlapképünkön: Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje. Forrás: Pintér Bence Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk