Választási csalás miatt nyomoznak Simonka választókerületében

Kis-Magyarország

A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a Dél-Békésben, erősítette meg a Narancs.hu információját a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. A járvány miatt azonban elhalasztották a tömeges tanúmeghallgatásokat.

Az elmúlt év őszén az észak-békési körzet egyik választókerületében indult nyomozás választási csalás miatt, ahogy arról elsőként portálunk számolt be. Most a Békés megyei 4. számú országgyűlési választókerületében merült fel a csalás gyanúja.

A dél-békési körzetben 2018-ban már harmadjára választották meg országgyűlési képviselőnek azt a Simonka Györgyöt, akit később súlyos bűncselekményekkel vádolt meg a Központi Nyomozó Főügyészség. Sőt, a kormánypárti parlamenti képviselőnek az idén januárban indult büntetőperben már le is kellett ülni a vádlottak padjára.

Viharos választás a Viharsarokban

A két Békés megyei választási csalás közötti különbség, hogy míg az előbb kezdődött és Észak-Békést érintő eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja, addig a dél-békésit a helyi rendőrök vizsgálják. Ennek oka nem ismert. Bár a nyomozóhatóság kérdéseink java részére nem adott választ, de más forrásból úgy tudjuk, (általában akkor szoktak áthelyezni a nyomozók egy ügyet egy másik kapitányságra, ha fennáll az elfogultság kockázata - a szerk.) mindkét ügy a 2018-as tavaszi, országgyűlési választással függ össze.

A Dél-Békésben folyó nyomozás egyben fordulatot is jelent, hiszen 2019 novemberében éppen arról írtunk, hogy két egykori ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt, Füvesi Sándor (MSZP) és Szabó Ervin (Jobbik) választási csalások miatt tett feljelentése nyomán elindított eljárásokat sorra felfüggesztette a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Így néz ki az aláírásgyűjtő ív

Így néz ki az aláírásgyűjtő ív

Fotó: valasztas.hu

Füvesi akkor úgy fogalmazott a Narancs.hu-nak, hogy mindez a hatóság részéről felhívás újabb választási csalásra. A szocialisták akkori jelöltje nevét több kamupárt ívén is megtalálta, holott nem támogatta őket. Szabó Ervin pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy sok estben az aláírásgyűjtő íveken a nevek sorrendje is egyezett, amiből az következik, hogy az adatokat egyszerűen átmásolták egyik ívről a másikra.

Magyarán a csalók megszerezték vagy esetleg megkapták egy olyan párt íveit, amelyik sikeresen gyűjtött támogató aláírásokat, majd az adatokat átmásolták a kamupárt íveire.

Indulási világrekord

Akkor elképesztően sokan, összesen 29-en akartak elindulni Békés megye 4. számú országgyűlési választókerületében - köztük e sorok írója is. (A szerző, a Narancs.hu vidéki témákkal foglalkozó rovatának szerkesztője, Bod Tamás - aki aktív közéleti szerepvállalását megelőzően is újságíró volt - azóta felhagyott a politikai tevékenységgel és visszatért eredeti szakmájába, 2018 ősze óta portálunk rovatvezetője - a szerk.).

A jelöltséghez szükséges minimum 500 aláírást elvben 26-an összegyűjtötték és indultak a voksoláson. Már akkor többen utaltak arra, hogy a jelöltek többsége nem is a győzelemre hajt, hanem a választópolgárok megosztására egy másik párt, illetve jelölt érdekeit szolgálva, esetleg az indulásért járó állami támogatást célozta meg.

Végül Simonka (Fidesz-KDNP) kis előnnyel nyert az ellenzék akkori legerősebb jelelöltje, Szabó Ervin (Jobbik) előtt.

Ám utóbb kétségek merültek fel, hogy mindenki szabályosan gyűjtötte össze és szerezte meg az induláshoz szükséges legalább félezer hiteles támogatói aláírást. Különösen annak fényében, hogy a 26 indulóból 21-en nem szereztek annyi voksot a 2018-as tavaszi választáson, mint ahány támogató aláírást elvben összeszedtek. Érdemes megjegyezni Kálmándi László nevét (az NP nevű formáció jelöltje volt), aki 13 vagy Csurár Józsefét (Jó Út MPP jelöltje), aki 14 voksot gyűjtött. Úgy tűnik, közvetlen ismerőseiken vagy családtagjaikon más nem voksolt rájuk.

Visszaélések sorára gyanakodnak

Visszaélésekre gyanakodnak

Fotó: A szerző felvétele

Járvány után folytatódik a nyomozás

A Narancs.hu-t most többen is megkeresték a választókerületből és elmondták, hogy március közepén csak Mezőhegyesen több tucatnyi választópolgár kapott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályától tanúkihallgatásra szóló idézést április első napjaira. Ennek helyszíne a mezőhegyesi rendőrőrs lett volna. Ám az időközben kitört koronavírus-járvány és az ennek nyomán elrendelt korlátozó intézkedések miatt egyelőre lefújtak ezek a meghallgatásokat.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság lapunknak megerősítette: választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak Dél-Békésben is.

Pártok, listák, kérdések

Pártok, listák, kérdések

Fotó: valasztas.hu

Új időpont nincs. Találgatások viszont vannak. Feltehetően a nyomozók arra lesznek majd kíváncsiak, hogy az adott parlamenti képviselőjelölt támogatói ívein ténylegesen a behívott választópolgárok aláírása szerepel-e.

Egy mezőhegyesi választó már rögtön a két évvel ezelőtti voksolás után utánanézett a dolgoknak. Nem kevesebb, mint tizenhárom jelölőszervezetnél találta meg az aláírását, holott csak két aspiránst támogatott – mondta a Narancs.hu-nak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?