Hajmeresztő közös képviselői botránysorozat Komlón: 200 millió forint tűnhetett el

  • Katus Eszter
  • 2018. március 28.

Kis-Magyarország

Amikor hirtelen kiderül, hogy üres a vastagnak hitt bankszámla. A legfrissebb esetben negyven társasház érintett. Kis magyar abszurd.

–         Baranya második legnagyobb városában egymást érik a közös képviselői botrányok;

–         a legújabb esetben negyven társasház is érintett lehet;

–         az előző esettel együtt pedig összesen száz a botrányba került házak száma;

–         összesen több százmilliós nagyságrendű károkról beszélünk;

–         a következő történetek bemutatják, miként jöttek rá a lakók, hogy az általuk befizetett pénznek lába kél;

–         de hosszan beszéltünk egy olyan közös képviselővel, aki beismeri, hogy lopott;

–         és előad ehhez egy egészen elképesztő sztorit;

–         ami megzsarolása történetéről szól.

Az egyik komlói, Köztársaság utcai házban 18 lakás van, a társasházkezelő egy bizonyos Babo-Zsu Kft. volt. A kft. két tagja ötven, egyesek szerint 80 lépcsőház ügyeit intézte, legalábbis egy ideig. A velük való kapcsolatuk azonban megromlott, és a Köztársaság utcai házban egy ideje már csak a pár hölgy tagja jelent meg a közös költség beszedésekor. A házban egyébként többen jó kapcsolatot ápoltak vele, ismerték a családi hátterét, együtt kávéztak, beszélgettek. Nem is gyanakodott senki arra, hogy a kft.-vel gond lehet – így ment ez egészen 2018 januárjáig.

false

 

Fotók: Katus Eszter

Akkor ugyanis elterjedt a hír, hogy a kft. férfi tagja önfeljelentést tett. Biztosat azonban senki sem tudott, ezért több házban, így az említett Köztársaság utcaiban is rendkívüli lakógyűlést hívtak össze, majd sorban elkezdték felkeresi az érintett szolgáltatókat, hogy megtudják, miképp is állnak anyagilag.

Megcsapolt bankszámla

A vízműnél megnyugtató híreket kapott a társasház: mindössze két ki nem fizetett számlájuk van, akárcsak a biztosítónál. A bankban viszont már nem volt okok örülni: a ház lakástakarék-pénztárába 2016 óta semmit nem fizetett be a társasházkezelő, így mindössze pár százezer forint árválkodott a számlán. Ennél is rosszabb állapotban volt a folyószámla: összesen ötezer forint volt rajta, holott a 2017. januári elszámolás alapján nagyjából 1,7 milliónak kellett volna lennie.

Hasonlóan jártak több másik társasházban is.

Az egyikben a közüzemi számlákat a kft. befizette, azonban a felújítási alapba 2015 óta nem tették be a lakóktól átvett összeget. Egy másik lépcsőházból „csak” a házi pénztárban lévő összeg tűnt el, minden mást befizetett a közös képviselő. Egy harmadik, 12 lakásos társasházban már nem jártak ilyen jól a lakók: csak a vízszolgáltatónál 3,5 milliós hiányuk keletkezett. Olyan ház is van, ahol a kft. „tízéves áldásos tevékenysége” miatt nem találnak új közöst, és papírok nélkül azt sem tudják, pontosan milyen a ház anyagi helyzete.

false

Miután az eseteknek híre ment a városban, többen megkeresték a kft. férfi tagját, B. S.-t, aki azt állította, hogy mindent a volt párja, H. S.-né követett el, ő nem tudja, hol a házak pénze vagy a házi kassza. Mindez annak fényében meglepő, hogy a kft. valójában egyszemélyes, és az ő nevén van nyilvántartva. A Babo-Zsu Kft.-nek kezdetben 500 ezer, majd 3 millió forint volt a jegyzett tőkéje – vagyis a mindenkori cégalapításhoz szükséges minimum. Az Opten adatai szerint már 2012-ben végrehajtást adott ki a cégen ellen az APEH Baranya Megyei Adóigazgatósága. Ezt akkor a vállalkozás rendezte, de 2016-ban újra végrehajtás indult a NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya által, amit szintén megszüntettek. Végül most, 2018 januárjában is elrendelte ugyanez a szerv a végrehajtást – ez jelenleg is folyamatban van. Pénzügyi beszámolót utoljára a 2014-es évről adott le a kft., azóta semmit sem tudni a pénzügyi helyzetéről. (B. S. és H. S.-né tagjai voltak a Társasházkezelők Baranya Megyei Egyesületének is, amely azonban a birosag.hu adatai alapján végelszámolás alatt áll tavaly április óta.) H. S.-né egyéni vállalkozóként volt regisztrálva, azonban az egyik társasház faliújságján megadott adószám alapján ez a vállalkozás már 2015-ben megszűnt (H. S.-nének adótartozása volt). Ezután lett alkalmazott a Babo-Zsu Kft.-ben, egészen 2018. január elsejéig.

Bocs, de itt vannak a zsaruk!

Kerestük a kft. tagjait, hogy további részleteket tudjunk meg az ügy hátteréről, az okokról és indítékokról. B. S. megkeresésünkre közölte, mivel a rendőrségi-szakértői vizsgálat folyamatban van, a kérdésekre nem válaszolhat érdemben. Többek között azt szerettük volna megtudni, miért döntött tavaly úgy, hogy (ön)feljelentést tesz, milyen problémákat tapasztalt, és hogy mi lesz a Babo-Zsu Kft. sorsa.

H. S.-né-t személyesen kerestük fel. Ő annyit mondott, most is épp nála vannak a rendőrök, az utolsó papírokat viszik el, nem tud mit mondani a magyarnarancs.hu-nak, és ügyvédje szerint nem is mondhat. De bármit is mondana, úgyis azt beszélnek és gondolnak róla az emberek, amit akarnak – tette hozzá megtörten. Amúgy nem tudja, mi történt a házak pénzével. December óta nem is járt a városban sem, többen megfenyegették, hogy megverik, megölik, ha meglátják.

false

Hogy pontosan hány lépcsőház érintett az ügyben, s mennyi lehet a lakóknak okozott kár, arról egyelőre nincsenek pontos információk, de a hozzánk eljutott adatok szerint eddig 40 társasházból jeleztek problémát. Kerestük a rendőrséget, azonban a személyes adatokra vonatkozó törvény alapján nem állt módjukban tájékoztatást adni.

Nem az első

Komlón már történt ehhez hasonló sztori, nem is egy. Az első, igazán nagy port kavart eset 2012-ben adódott, amikor egy közös képviselő, bizonyos H. F. a lakók által befizetett vízdíjjal és közös költségekkel nem tudott elszámolni, és emiatt eljárás indult ellene. A vád tízrendbeli, nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, és számvitel rendjének megsértése volt. Az általa okozott kár a 17 millió forintot is meghaladta.

A 2012-es eset egyes érintettjei annak idején úgy nyilatkoztak, hogy ugyan látták, hiány van a kasszában, de a közös képviselő ígéretet tett, hogy hamarosan mindent visszafizet, ezért – valamint a korábbi jó viszonyra való tekintettel – nem szóltak a rendőrségnek. Ahogy azonban teltek a hetek, az ígéret nem valósult meg és egyre több házban derült fény a lopásra, végül a rendőrséghez fordultak.

Mások azt mondták, a képviselő évek óta bonyolított le kölcsönöket, először még a beleegyezésükkel. Ha ugyanis egy-egy nagyobb felújításra volt szükség valamelyik lépcsőházban, és az adott lakóközösségnek nem volt elég a pénze, egy másik, szintén a közös képviselőhöz tartozó háztól kértek kölcsönt. (Ezt később a házak törlesztették egymásnak.) Később azonban már a tudtuk nélkül folytatta ezeket az üzleteket a képviselő, és a pénzek „eltűntek menet közben”. Mindaddig nem is derült fény a titkos tranzakciókra, amíg az egyik házban keresni nem kezdték a szigeteléshez szükséges összeget. A lakók úgy tudták, összegyűlt már a pénz a munkálatokra, a kassza viszont üres volt. Ekkor kérték számon a közös képviselőt, aki nem tudott elszámolni a rá bízott pénzzel. A szolgáltatókkal egyeztetve még kiderült, a villany-, a víz- és a szemétdíjak terén is több százezer forintos elmaradása van a lakóközösségeknek. Amikor az egyik család számon kérte a közös képviselőt a tettéért, a férfi állítólag azt mondta, rossz befektetést tett, ezért úszott el a több millió forint.

false

Sikerült elérnünk az egykori közös képviselőt, aki ma is Komlón én, és akinek az önkormányzat jelenleg is ad megbízásokat (például a karácsonyi díszkivilágítás felszerelését). Megkértük, mesélje el, mi vezetett odáig, hogy ellopta a házak pénzét – erre ő egy egészen elképesztő történettel állt elő.

Egy konyhakéssel megvágták a kezét, aztán…

Kérdésünkre elmondta, először csak abban a házban lett közös képviselő, ahol lakott. Mivel azonban jól intézte a ház dolgait, a szomszédos házak is felkérték, végül az adott városrész több társasháza is hozzá került. Akkoriban (a 80-as évek végén, a 90-es évek elején) a feladat ellátásához vállalkozói igazolvány kellett meg erkölcsi bizonyítvány. Később el kellett végeznie egy tanfolyamot ingatlankezelésből, amiből le is vizsgázott saját költségen. Évekig minden rendben ment, aztán – saját bevallása szerint – ott hibázott, hogy kölcsönadott egy építkezési vállalkozónak egy nagyobb összeget a saját pénzéből. A vállalkozó ugyanis nem akarta ezt visszafizetni, nála pedig jelentkeztek ismeretlenek (egy „Tolna megyei banda”), hogy majd ők behajtják az adósságot. Ehhez 500 ezer forint előleget kértek. Ő ebbe bele is ment.

Mivel azonban akkor már nem volt saját pénze, az egyik ház pénzéből vett el. Elmondása szerint azt az összeget használta fel, amit a lakók a vízdíjra utaltak neki. Amikor átadta a behajtóknak a pénzt, azok megkérdezték, hogy honnan szerezte, amire ő elmondta az igazat. „És innentől nem volt megállás” – fogalmazott a férfi. Mint mondta, a behajtók követelni kezdték, hogy még több pénzt vegyen le a társasházak számláiról, amikor pedig ezt megtagadta, betuszkolták egy kocsiba, majd egy közeli erdőbe vitték. Ott egy nagy késsel megvágták a kezét (a heget meg is mutatta nekünk a tenyerén), és megfenyegették, hogy ha nem engedelmeskedik, nemcsak ő, de a családja is megbánja. Ezért újabb és újabb összegeket emelt le a lakóközösségek számláiról, amikor pedig erre már nem volt képes, hitelt vett fel a saját nevére különböző pénzintézetektől. Ezeket a hiteleket ma is törleszti, a nyugdíjának a felét levonják a bankok a tartozásra. Amikor a házak pénzeinek elsikkasztására fény derült, és a rendőrség kihallgatta, mindent magára vállalt, a zsarolókról pedig egy szót sem szólt, mert féltette az életét. Csak akkor nyugodott meg, amikor egy balesetről szóló hírt látott a tévében. A riportban bemutatott felvételeken ugyanis felismerte azt az autót, amivel őt is elvitték a behajtók. Az autó teljesen összetört, mind az öt utas meghalt, a kocsiban pedig szétszórva több millió forintot találtak – emlékezett vissza a férfi, akiről feltételezzük, hogy talán igazat mondott nekünk, és nem konfabulált.

Elítélték, de nem ült

Bár a rémálom véget ért, az események nagyon megviselték – tette hozzá. Elmondása szerint öngyilkos akart lenni, úgy vágták le egy fáról, mert fel akarta kötni magát. 2012-ben pszichiáterhez is járt, hogy fel tudja dolgozni a traumát. A lopások miatt elveszítette korábbi nimbuszát Komlón, ebbe pedig bele is betegedett. Rákos lett, számos kezelést kapott, még most is jár orvoshoz. Azt is mondja, megérdemelte, amit kapott a lakóközösségektől, hiszen tényleg ellopta a pénzüket. Az interjút is azért vállalta, mert bízott abban, hogy ezzel talán könnyíthet a lelkiismeretén.

false

Mivel ő már nem emlékezett pontosan az ítéletre, mi utánajártunk. A Pécsi Járásbíróság 2015. január 21-én jogerőre emelkedett ítéletével H. F. vádlottat 10 rendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és 10 rendbeli folytatólagosan elkövetett számvitel rendje megsértésének bűntette miatt 2 év börtönre, társasház közös képviselői foglalkozástól 10 évi eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását 5 évre felfüggesztette, valamint kötelezte a vádlottat a társasházaknak okozott – összesen 16,7 millió forint – kár és annak kamatai, valamint 1,6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. A férfi végül egy napot sem ült börtönben.

Egyszer már megégették magukat, és mégis

Jöjjön egy újabb eset, igen, ez is még Komlóról!

Az előbbiekben ismertetett eset (ez volt a H. F.-sztori) károsultjai aztán új társasházkezelőket kerestek, és jelentős részük valamiért ugyanazt a nőt, egy bizonyos Sz. R.-nét fogadta fel. A precíznek tartott közös képviselőről aztán 2017-ben kiderült, hogy még nagyobb kárt okozott, mint elődje.

false

2016-ban szigetelték az egyik háromemeletes társasházat Komlón, a szilvási városrészben. A lakók azt hitték, minden rendben van a beruházással, egészen addig, amíg tavaly márciusban meg nem jelent az épületben a kivitelező, aki közölte, hogy nem lett kifizetve. A ház lakói megdöbbentek, hiszen az ő számlájukról már eltűnt a felújításra szánt tízmillió forint, így nem értették, mit történt. Aztán szépen lassan kiderült, hogy a pénz a társasházkezelő saját számláján landolt. A nő azt ígérte, április 10-ig visszafizeti az összeget a háznak – ez viszont nem történt meg, a lakók úgy döntöttek, feljelentést tesznek. Így is lett.

Ezzel azonban a szigetelést végző vállalkozó még nem jutott a pénzéhez, és a lakókon szerette volna behajtani az elmaradt fizetséget. Egy-egy családra nagyjából öt-hatszázezer forint (vagy még annál is több) fizetnivaló jutott. A lakók persze nem akarták – sokan nem is tudták – még egyszer kifizetni a felújítás költségeit, de információink szerint végül mégis teljesítették a vállalkozó követelését.

Ebben az esetben sem ők voltak azonban az egyetlen károsultak. Később kiderült, sikkasztás gyanúja miatt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított az 52 esztendős, balatonszabadi asszony ellen, aki mintegy 1600 lakást és összesen 59 társasházat rövidített meg.

Viszonyításképp: Komlón jelenleg 11 ezer lakhely van, ebből megközelítőleg 6-7 ezer lehet a társasházi lakások száma. Vagyis, csak ez az egy eset a lakások legalább 25 százalékát érintette. (Ha a mostani esetet is hozzávesszük, ez a szám akár 35-40 százalékra is felmehet.) Hogy mindezzel pontosan mekkora kárt okozott a társasházkezelő, azt még vizsgálják, a főkapitányság azonban nem cáfolta a Népszavának azt az információt, hogy a hiány akár a 100 millió forintot is elérheti, így a Babo-Zsu Kft. által okozott kárral együtt a város lakóit érintő végösszeg már 150-200 millióra is rúghat. A beszámolók szerint a közös képviselő visszatérő módszere az volt, hogy az átvett pénzek befizetéséről mutatott az ellenőröknek egy banki átutalást, azt viszont eltitkolta, hogy ugyanazt az összeget egy napon belül le is vette a társasház bankszámlájáról. A pénzügyekben járatlan ellenőrök ezt a trükköt nem vették észre. A szolgáltatók felé pedig állítólag úgy számolt el, hogy időközönként bevitt kisebb összegeket, és azt mondta, hogy a lakók nem fizetik a számlákat.

A sértettek egyébként azt feltételezik, hogy a gyanúsítottnak a bankoknál is lehetett „kapcsolata”, ezt azonban – tekintettel arra, hogy a nyomozás jelenleg is zajlik – egyelőre senki sem erősítette meg. Az Opten adatai szerint a nő két másik vállalkozásban is érintett (volt), mindkettő ellen végrehajtási eljárást indított az APEH, illetve a NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya. Egy-egy eljárás a mai napig hatályos.

Szerettük volna Sz. R.-nét is megszólaltatni, azonban a nő – bár információnk szerint a hatóságokkal készségesen együttműködik – már nem lakik Komlón, Balatonszabadiban tartózkodik, és csak elérhetetlen elérhetőségei vannak: a honlapja és e-mail-címe már nem él, a telefonjai nem kapcsolhatók. Az egyetlen, még működő e-mail-fiókjára küldött megkeresésünkre pedig nem reagált.

Folytatjuk.

A cikk a Független Médiaközpont támogatásával jött létre.

Figyelmébe ajánljuk