„Ennyi jó még nem történt velem” – Egy közmunkás öröme

  • Kovács István
  • 2013. december 13.

Kis-Magyarország

Múltkori cikkünk után felpezsdültek Ipacs János napjai, hiszen kiderült: az általa gyártott kerámiák iránt igenis mutatkozik kereslet. Új vásárlói közül többen előre fizettek, a bevételből pedig már tűzifát is vásárolt magának a borsodi férfi.

„A korábbi cikk megjelenése után lájkáradat lepett el. Nagyon sokan megkerestek a Facebookon, sorra jelöltek be ismerősnek. Biztattak, álljak rá az agyagfigurák gyártására, de olyan is volt, aki számon kérte, miért nem az eredeti szakmámban, esztergályosként dolgozom valahol” – mesélte el az elmúlt napok történéseit Ipacs János.Korábbi cikkünkben megírtuk: János közmunkásként dolgozik, és panaszt nyújtott be az LMP-hez, amelyet Szél Bernadett a Parlamentben fel is olvasott. Ebben a férfi a közmunkások számára is minimálbért kért. Ipacs Jánosról azt is megírtuk, hogy a munka mellett kerámiákat készít.

A cikk megjelenése után elsőként András jelentkezett a borsodi Héten élő közmunkásnál, aki agyagot és fazekasszerszámokat ígért. A budapesti Erzsébet „csak” a számlaszámot kérte el, és azonnal átutalt 20 ezer forint támogatást. Egy férfi a közelmúltban szakított feleségével, ő két szobrot rendelt. Akadt olyan támogató, akinek öt darab agyagfigura kellett, és már el is küldte az árát, de azt mondta, jó lesz, ha azokat februárban kapja meg.

false

Ipacs János egyszerűen nem akarja elhinni a puszta tényt: elfogytak alkotásai, és újra leülhet a korong mellé figurákat készíteni. Fotónk alapján akadt olyan chatelő, akinek Süsü, a sárkány szereplői jutottak eszébe az alkotásokról, pedig János nem másol. Füzeteiben mintegy 40, egyedileg kidolgozott rajz vár arra, hogy agyagba öntsék őket.

Az agyagkészlet azonban fogytán van, lassan frisset kell szerezni. Ennél viszont előbbre való volt a tüzelővásárlás. Csütörtökön másfél köbméter fa érkezett a héti családi ház udvarára, ez másfél hónapra lesz elég. Maradt azonban anyagi tartalék a számlán, mert a jó szándékú emberek eddig 70 ezret utaltak, így a közmunkás úgy látja, a télre megoldódott a fűtése. Most érezte át igazán, hogy noha magányosan él, még sincs egyedül – ettől meg is hatódott. Azt mondja:ennyi jó még nem történt vele. Az agyagozásban benne van a kreativitása, és ez az a munka, amitől ki tud kapcsolódni. A mostani érdeklődés ráadásul új lendületet adott neki.

Ipacs elárulta: az adományokkal anyagilag – a saját lehetőségeihez képest – egyenesbe jött. (Korábban előfordult, hogy éjszakánként nagykabátban aludt.) Rajtunk keresztül is köszönetet mond segítőinek és ígéri, elkezdi az újabb anyagfigurák gyártását, hogy teljesíteni tudja vállalásait. Egyvalami teszi bizonytalanná, nem tudja még, mikor indul a téli közmunkával járó oktatás. (A közmunkások új téli képzéséről itt olvashat bővebben. A Népszava elsőként számolt be arról a tesztről, amelyet a kötelező oktatásra kijelölt közmunkásoknak ki kell tölteniük. Már arra is pontokat kapnak az érintettek, ha a nevüket, lakcímüket, születési helyüket leírják. A teszt további részei is – amelyben szó szerint arra szólítják fel a közmunkásokat, hogy rajzoljanak felhőt, napot és hópelyhet – durván megalázóak a közmunkásoknak.) Ipacs elmondása szerint köztudott, hogy „az alfaszintről indítják az érettségizett foglalkoztatottakat is. Emiatt sokan érzik megalázva magukat, de nem tehetnek mást, mint beállnak a sorba, különben elvesztik a havi 49 ezer forint jövedelmüket”.

Figyelmébe ajánljuk