Tudod, miket ittál az utóbbi tíz évben? – Online borkóstolókkal és házhoz szállítással a túlélésért

Kis-Magyarország

Ha dolgozni lehet otthon, miért ne lehetne most bort kóstolni is a barátokkal? Ugyanabból a borból kell rendelni, ugyanúgy hűteni, ugyanakkor kinyitni, hogy egyforma ideig szellőzzön. Ha egyszerre csak egy ember beszél, nem gerjednek össze a mikrofonok. Új életünk sokban hasonlít a régire.

„A borkóstoló most az otthonodba megy! Vegyél részt a (...) Pincészet első ÉLŐ Facebook-borkóstolóján! A csomagot itt tudod megrendelni: ...” – olvasható a közösségi oldalon az április közepére, 13 ezer 500 forintért meghirdetett program hirdetése. Mintha a Budapest című Örkény-novellában élnénk, ahol az atomcsapás után mindent elözönlenek az egerek, de egy romház kövein megjelenik a cédula: „Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné.”

El lehet képzelni, hogy a koronavírus-járvány idején hogyan találnak a szőlőmunkákhoz értő napszámosokat a borászatok, amikor ez normális körülmények között sem egyszerű. Az viszont látszik, hogyan próbálják értékesíteni, amijük van.

Bor és internet, e kettő kell nekem...

Bor és internet, e kettő kell nekem...

Fotó: Mészáros Zoltán gyűjteményéből

Kóstol és könyvel, 2011 óta

„Jó néhány borásznál lehet most látni, hallani online borkóstolókat. A többség nem interaktívan csinálja, hanem elmondja, amit gondol a boráról, olykor élő videóban, de ahhoz nem lehet kapcsolódni” – számol be tapasztalatairól a szegedi Mészáros Zoltán, aki értékesítési vezető egy szegedi televíziónál és online portálnál. Neki most sok munkája van: azok a vállalkozások is lázasan keresik az online megjelenés lehetőségét, amelyek eddig ennek nem látták sok értelmét; most viszont ez lehet a túlélés egyetlen lehetősége.

A bor Zoltán számára hobbi, de az utóbbi tíz évben minden megkóstolt borról leírta a véleményét. Időközben képezte magát, hogy bírálatának szempontjai lehetőleg korrektek legyenek. Megszerezte az ehhez szükséges képesítést is. Tavaly közel ezer borról készített feljegyzéseket.

A Szegedi Borfesztivál fontos időszak a számára: ilyenkor mindennap értékel 30-35 bort, normál, 100 pontos rendszerben. Egy hét után eljut 220-240 borig, végül kiválasztja a 40 legjobbat, azokra "visszakóstol", két nap alatt. A fesztivál második hétvégéjén pedig az általa legjobbnak ítélt 12-24 bornak, borásznak saját készítésű oklevelet ad – mindezt dokumentálja a Facebookon.

Szegedi Borfesztivál, a csúcsidőszak Mészáros szakmai életében

Szegedi Borfesztivál, a csúcsidőszak Mészáros szakmai életében

Fotó: Mészáros Zoltán gyűjteményéből

Már kóstolókra hívják

Tíz év alatt már megismerték a borászok is, elhivatott, mániákus borbírálónak tartják, okleveleit ki szokták tenni a fesztiválon a standjuknál. Az utóbbi pár évben borversenyekre hívják bírálni, amiért nem jár díjazás, és szerinte ez így helyes. A borokat sem ingyen kapja. A kóstolókért persze olykor nem kell sokat fizetni, de amit itthonra rendel, azt ugyanúgy megveszi, mint bárki más.

„Úgy kell elképzelni, mint egy videokonferenciát – mondja a legutóbbi kóstolóról. – Nem tudom, hányan csinálják így, egy borkereskedő barátom keresett meg, így csatlakoztam. Közben az egyik kóstolt bor készítője, Borbély Tamás is bejelentkezett, ettől színvonalasabb lett a beszélgetés. Egyébként úgy zajlott, mint egy normál borkóstoló: bemutatták az aktuális bort, elhangzottak róla a tudnivalók, mindenki öntött magának otthon, és aztán aki gondolta, elmondta a véleményét. Jó, hogy mindenki volt annyira fegyelmezett, hogy egyszerre csak egy ember beszélt, nem vágtunk egymás szavába, ezért használható volt a Google Hangouts. Nem gerjedtek össze a mikrofonok. És végig így ment, nagyon színvonalas beszélgetés kerekedett. Nem éreztem, hogy bármiben gátolt volna minket, hogy nem tényleges a jelenlét. A bor itt is bor. Most ez van, ezt a lehetőséget kell kihasználni" – avat a részletekbe Mészáros Zoltán.

Ha nem lesz, akkor is lesz

Ehhez nem csak az kell, hogy mindenki ugyanabból a fajta borból öntsön otthon magának, amit a szervező révén házhoz szállíttatott, hanem az is, hogy egyformán hűtse, és ugyanakkor nyissa ki, hogy eleget szellőzzön a palack. Ez saját felelősség.

Azért a laptop előtt ülni mégsem ugyanaz, mint a pincében. Arról a tételről, hogy "a bor igazán a pincében kóstolva a legfinomabb, s már a pinceajtón túl is más az íze", Zoltánnak az a véleménye, hogy a finom bort igenis bárhol lehet kóstolni: „Ha valaki jól beborozik a pincében, és utána kimegy a napfényre a 30 fokba, és ott folytatja a borozást, elhiszem, hogy ott más ízt érez, még a fejre állás előtt. Tudni kell mértéket tartani.”

Úgy látja, a borászok, borkereskedők átállnak kiszállításra – aki nem, az nehezen tud értékesíteni. Ő annyiban tud segíteni, hogy továbbra is folytatja a borok értékelését, és még gyakrabban fogja megosztani a Facebook-oldalán a tapasztaltakat. Ha tud, online kóstolókon is részt vesz.

Varga Zoltán, Borbély Tamás és Mészáros Zoltán, itt még élőben, a szegedi fesztiválon

Varga Zoltán, Borbély Tamás és Mészáros Zoltán, itt még élőben, a szegedi fesztiválon

Fotó: Mészáros Zoltán gyűjteményéből

A szegedi borfesztivál május végén lenne esedékes. „Ha idén nem lesz – erre nagy az esély –, akkor abban az időszakban mindennap leírom egy-egy év okleveles borait 2011-től 2019-ig – mondja Zoltán. – Az utolsó napon pedig készítek egy összegzést a tíz év legjobb boraiból. Nagyon remélem, hogy nyáron ismét lesz lehetőség személyes borkóstolásokra.”

Figyelmébe ajánljuk