„Leginkább magunkra számíthatunk” – kifakadt egy fideszes polgármester

Kis-Magyarország

„Jól látszik, hogy jelen helyzetben leginkább magunkra számíthatunk a problémáink megoldásában” – írja segélykiáltásnak is felfogható Fb-bejegyzésében Tát Margit, Méhkerék fideszes polgármestere.

A többségében románok lakta Békés megyei községben nagy baj okozhat a koronavírus-járvány, ha ilyen drámai hangú bejegyzést tesz közösségi oldalán Tát Margit fideszes polgármester. A tavaly októberi önkormányzati választáson harmadszorra választották a falu első emberévé Tátot, másodjára a Fidesz színeiben. Helyben közismert, Tátnak nagy támogatója a gyulai választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője, Kovács József.

Mint arról beszámoltunk, októberben annak ellenére választották meg polgármesternek a kétezer fős településen, hogy vádat emelt ellene a Gyulai Járási Ügyészség. Költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják, a vád szerint ismeretlen célra használta fel az egyik uniós bűnmegelőzési projektre kapott támogatást, az összeg 31 millió forint. (A büntetőper februárban el is indult a Gyulai Járásbíróságon, ahol Tát Margit tagadta bűnösségét. A járvány miatt viszont ítélkezési szünetet rendeltek el, így a március 17-re kitűzött következő ülés elmaradt.)

Tát Margit és nagy támogatója, Kovács József parlamenti képviselő

Tát Margit és támogatója, Kovács József parlamenti képviselő

Fotó: Tát Margit/Facebook.com

Merőben más hangot üt meg

A Fidesz-kormányban eddig vakon hívő polgármester most egészen más hangot ütött meg. A szombaton közzétett Fb-bejegyzésében azt írta: „Méhkerék mindent megtesz, hogy helytálljon a veszélyhelyzetben is. Az intézkedések mindig azt a célt szolgálják, hogy amennyire csak lehet, védjük a helyieket és segítsük a mindennapjaikat. Továbbá keressük a megoldást a munkahelyeken, a vállalkozásoknál, a gazdaságoknál kialakuló gazdasági problémák kezelésére.”

Nem rejti véka alá, számolni kell a védekezés nem várt költségeivel, emellett az idei teljes gépjárműadót át kell csoportosítani a járványalapba, a bevételkisesés pedig jelentős hatással lesz az önkormányzat gazdálkodására. Mint ismeretes, az utóbbiról a kormány döntött a veszélyhelyzetre hivatkozva.

A költségvetés teljes újragondolása

Éppen ezért múlthét péntekre a méhkeréki polgármester összehívta a képviselőket, hogy megoldást találjanak a felmerülő problémákra. Itt az a döntés született, hogy tételesen átnézik a község büdzséjét, és a likviditás megőrzése érdekében a halasztható feladatokat átcsoportosítják. Egyúttal az intézményvezetőiket még szigorúbb gazdálkodásra kérték.

Majd Tát Margit bejelentette, hogy „a védekezés további költségeinek finanszírozásához adománygyűjtő kampányt indítunk, és mindenkitől segítséget kérünk, aki ezt fontosnak tartja és akármilyen összeget is képes erre áldozni.”

Fideszes kampányfelkészítőn: Kovács József, Tát Margit és Kósa Lajos

Fideszes kampányfelkészítőn: Kovács József, Tát Margit és Kósa Lajos

Fotó: Tát Margit/Facebook.com

„Jól látszik, hogy jelen helyzetben leginkább magunkra számíthatunk a problémáink megoldásában. Bízom benne, hogy összefogással sikerül túlélni ezt az időszakot is, és tovább építhetjük a közösségünket” – zárul a segélykiáltással felérő bejegyzés.

Feltűnő, hogy a bejegyzésben egyetlen szó sem esik a Fidesz-kormány intézkedéseiről, vagy arról, hogy kérték-e a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjének a közbenjárását.

(Címlapfotónkon: Tát Margit és a méhkeréki képviselő-testület, április 17-én összegyűltek és újraterveztek. A felvétel forrása: Tát Margit/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk