A koronavírus-járvány miatt csúszik Simonka György és társai büntetőpere

Kis-Magyarország

A koronavírus-járvány miatti ítélkezési szünet következtében csúszik a május közepére kitűzött büntetőper, amelyben bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolják Simonka Györgyöt. Egyelőre nem lehet tudni, mikor folytatódik a per, tudtuk meg a a Fővárosi Törvényszéktől.

Hosszas nyomozás, majd gyanúsítás, vádemelés és Simonka György (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztése után 2020. január közepén kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken Simonka György és 32 társa büntetőpere.A rendszerváltás óta eltelt 30 évben nem fogalmazott meg olyan súlyos vádakat országgyűlési képviselő ellen az ügyészség, mint tette Simonka esetében.

Januárban a fideszes országgyűlési képviselő a bírói tanács előtt arra tett indítványt, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt valamint a Narancs munkatársát – e sorok szerzőjét – a bíróság zárja ki a tárgyalásról. Simonka érvelése szerint azért, mert a későbbiekben tanúként akarja őket majd beidézni. A bíróság nem dönthetett erről az indítványról, mert ennek megtétele nem tartozik az előkészítő ülés feladatai közé.

Simonka a Fővárosi Törvényszék előtt

Simonka a Fővárosi Törvényszék előtt

Fotó: Sióréti Gábor felvétele

Hosszú fegyházbüntetés és 750 milliós vagyonelkobzás

A Központi Nyomozó Főügyészség képviselői az előkészítő ülésén felolvasták a 150 oldalas vádiratot, amely a Simonka által létrehozott és menedzselt termelési és értékesítési szövetkezeteknél elkövetett bűncselekményeket taglalja. Ugyanakkor az ügyészség jelezte, hogy a későbbi, döntően az EU-s fejlesztési források visszaélésével összefüggésben elkülönített ügyek vizsgálata egy másik büntetőper tárgya lehet.

Ebben a büntetőperben a kormánypárti képviselőt bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják. Ezért nyolc és fél év fegyházbüntetést és 750 millió forint értékben vagyonelkobzást javasolt a Központi Nyomozó Főügyészség a bíróságnak – feltéve, ha a kormánypárti politikus elfogadja a vádiratban foglaltakat. Erre azonban Simonka nemet mondott.

Simonka és Nagy Imre

A három januári előkészítő ülést március 5-én még egy követte. Ennek oka, hogy a vádlottak közül egyre többen kötnek egyezséget a vádhatósággal. E márciusi tárgyalásra ügyvédei tanácsai ellenére elment Simonka, majd egy Fb-bejegyzésben a koholt vádak alapján halálra ítélt Nagy Imre miniszterelnökhöz hasonlította a saját esetét.

Simonka-per, élénk érdeklődés mellett

Simonka-per, élénk érdeklődés mellett

Fotó: Sióréti Gábor felvétele

A legutóbbi előkészítő ülés után lapunk kérdésére közölte a Fővárosi Törvényszék, hogy a büntetőper tárgyalása május 12-én kezdődik. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy járvány miatt elrendelt ítélkezési szünet miként befolyásolta a kitűzött tárgyalás időpontját. Mint megtudtuk, a büntetőper kezdetét halasztják, de új tárgyalási időpontot még nem tűztek ki.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.