Falu végén kurta sportpark – elöregedő somogyi településeket szórtak meg fitneszparkokkal

Kis-Magyarország

A néhány száz lelkes községekben ránézésre másra is lehetne költeni, de a semmi közepén most már állami támogatásból és a falvak saját pénzéből épült új sportparkok díszelegnek. 

Szürreális látvány fogadja az átutazót egyes somogyi kis falvakban: a düledező házak, lerobbant kocsmák, kisboltok között fitneszparkok nőnek ki a földből. Ez azért is nagyon különös, mert ezek a falvak jellemzően nem a betelepülő fiatal, agilis digitális nomádok igényeit szolgálják. Olyan helyeken vannak, ahol kevés a fiatal, és a hatvan, de inkább hetven pluszos lakosság nagy része a lábát sem tudná felemelni például az elliptikus trénerre, nemhogy testedzést végezhetne.

Az alig 600 lakosú Kapolyon a „felnőtt játszótér” a focipálya szélén, az elhagyatott orvosi rendelő mellett, szebb napokat látott garázssor szomszédságában, a Koppány-patak partján van. Összesen hat darab kavicsos ágyást létesítettek, ezek egyikében pad és kuka kapott helyet, a többi ötben sportszer van.

A kavics érintetlen, mi kavartuk fel némiképp, amikor közelebb mentünk és lefotóztuk, hogy a sportszereket a Company Sporttechnika LTD gyártotta, címe: 14014, Cherniviv, Ushinskogo 24. Ukrajnában, a kijevi régióban található.

Somogymeggyes Kapoly Kánya Gadács

 
Fitneszpark Kapolyon
Fotó: A szerző felvétele

A napvitorla oszlopára helyezett tábla szerint a közösségi sportteret az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Balatoni Fejlesztési Tanács támogatta, összköltsége öt és fél millió forint, amely tíz százalékos önrészt tartalmazott, vagyis

a komoly költségvetési gondokkal küszködő Kapolynak fél millió forintjába került a projekt.

Mivel embert nem látunk a környéken, a falu központjában próbálunk érdeklődni, milyen népszerűségnek örvend ez az új létesítmény a faluban. Sokáig kell várnunk, mire találkoztunk valakivel. A posta zárva, a boltban az eladó inkább nem nyilatkozik, a polgármesteri hivatal előtt BMW-be szálló férfit inkább nem kérdezzük, az idegenek láttán felvillanó barátságtalan tekintet nem túl biztató. 

Nem kértek véleményt a lakosságtól

Végül egy idős urat sikerül megkérdezni a buszmegállóban. Szerinte Witzmann Mihályt, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét kellene megkérdeznünk, minek kellett ide ez a létesítmény, mert minden pályázat az ő kezén megy keresztül, akár van értelme, akár nincs. Arra a kérdésre, hogy használta-e már, vagy fogja-e használni a „felnőtt játszóteret,” válaszát a csúnya szavak sűrű előfordulása miatt parafrazáljuk. Nagy vonalakban azt mondta, hogy testmozgási igényét disznók alól trágyázással, tápos zsákok emelgetésével és tűzifa hasogatásával elégíti ki, és Witzmann képviselő úrnak is ezt fogja ajánlani, ha felbukkan a faluban. Kiderült, nem kérték ki a lakosság véleményét, hogy erre a beruházásra lenne-e szükség legjobban.

Megyünk tovább, Somogymeggyesre, ahol ötszázan sem laknak. A „többfunkciós közösségi tér” kialakítása itt szintén 5 millió forintba került, ugyanúgy tíz százalékos önrésszel, mint Kapolyon. Itt senkivel nem találkozunk, csak a kocsmába látunk egy embert bemenni, de nem megyünk utána. Egy sporteszköz már eltűnt, a többin használatnak nyoma nincs. A gyártó ugyanaz.

Somogymeggyes Kapoly Kánya Gadács

 
Fitneszpark Somogymeggyesen 
Fotó: A szerző felvétele

A somogymeggyesi állapotokat autóból szemlélve nem gondoljuk, hogy a szabadtéri edzés lehetősége lenne a lakosság legfőbb vágya. Elkelne itt útfelújítás, csapadékvíz-elvezetés, de legfőképpen munkahely. De a „közösségi téren” legalább van szalonnasütő – jó az, ha van mit sütögetni.

Az edzőszereket a veszprémi székhelyű Royal Kert Kft.-től vették, amely honlapja szerint már 350 hasonló referenciával rendelkezik, és a Magyar Falu Program traktorbeszerzéseivel is büszkélkedik. 

Szürreális és sáros

A legszürreálisabb sportpark Gadács településen fogadott minket. Gadácson mindösszesen 92-en laknak a 2015-ös adatok szerint. Két embert látunk az utcán, mindketten a mozgóboltot várják. A fehér autó sportos melódiát csilingelve halad lassan az utcán, düledező házak előtt. Tejet hoz, kenyeret, csomagolt, nem romlandó élelmiszert. Akinek van pénze, vehet. Az idegeneket itt is gyanakvó pillantások fogadják, az utca közepén, a mozgóbolt fehér furgonja mögött megfordulunk, leállítjuk az autót az út szélén.

Amíg leérünk a sportparkhoz, bokáig sáros lesz a cipőnk. A víz valahogy nem tud lefolyni, de köztéri fitneszgépek vannak. Szép zöldek a semmi közepén.

Somogymeggyes Kapoly Kánya Gadács

 
Fitneszpark Gadácson
Fotó: A szerző felvétele

Ezt nem a Balatoni Fejlesztési Tanács támogatta, mert a Balaton innen messze van. (Az életkörülményekből ítélve a gadácsiak nem sűrűn látogathatják a déli parti szép strandokat. ) Fitneszpark mégis kell. Úgy tűnik, ezt Witzmann is helyénvalónak tartja, mert nemrégiben saját honlapján számolt be róla, sikerként, még jövő időben. 

Ugyanitt nagy eredménynek és fontos fejlesztésnek nyilvánította a temető fejlesztését. Azt írta: „A hétvégén a 85 lelkes Gadács falunapi rendezvényén jártam. A falu igazán kitett magáért, hiszen a szórakoztató programok és az országos sztárokat is felvonultató színpadi produkciók mellett, off-road versenyt is szervezetek az érdeklődők nagy örömére.” Továbbá a templom felújításának pályázati lehetőségeit emlegette és a balliberális sajtót szidja valami idézetlen cikkért, amivel a gadácsi állapotokról számoltak be.

Lényeg, hogy 2020 októberében megépült a kisszobányi méretű sportpark. Nem tudjuk mennyiért, mert ez a helyszíni táblákon nincsen feltüntetve, csak az biztos, hogy

a Magyar Falu program keretében létesült az adófizetők pénzéből.

Két pad, egy asztal, egy mászóka jellegű, valamint egy húzódzkodásra és egy hasizom-építő felülésekre alkalmas, statikus, mozgó alkatrész nélküli eszköz. Gumipadlón, a semmi közepén.

Itt ne keressen észszerűséget!”

Kánya községben 422-en laknak a 2015-ös adatok szerint. A választópolgárok száma 346. A falu végén itt is megtaláljuk a sportparkot. Itt a tábla is újrahasznosított. Egyik felén nejlon iratvédő „bugyiba” szigszalagozott, A4-es papírra nyomtatott felirat hirdeti, hogy a Kánya-Bedegkér-Somogyegres Községek Sportegyesülete 2020-ban a Magyar Falu program keretében közel 2 millió forintot kapott Kánya kültéri edzőpark fejlesztésére. A tábla másik fele azonban az előző projektből maradt.

Somogymeggyes Kapoly Kánya Gadács

 
Fitneszpark Kányán
Fotó: A szerző felvétele

Akkor, 2013-2014-ben a Sport tér korszerűsítésére és fejlesztésére kaptak az Európai Unió és Magyarország kormánya jóvoltából mintegy 100 ezer eurót, ami akkori árfolyamon közel 30 millió forintot jelentett. A kivitelezést a siófoki Kővágó-Ép Kft. végezte. Ezt fejelték meg most két millióval. Az öltöző mellett

most már húzódzkodni és tolódzkodni is lehet a faluvégi telepen az illegális szemétlerakó és a dűlőút szomszédságában, a még füstölgő háztartási szemét mellett.

A megyét jól ismerő önkormányzati alkalmazott riportalanyunk a jelenségről azt mondta Narancs.hu-nak: „Nézze, itt ne keressen józan adófizetői ésszel felfogható okokat. Itt az lesz pályázatból megépítve, amit a Witzmann megenged. Ha azt mondja, hogy most űrállomásra lehet pályázni, akkor »Somogyborzasztó« arra fog pályázni. Ha pingvinkeltetőre, akkor arra. De »Somogycsesznéd« hiába ad be pályázatot, mert nem fog nyerni, mert nem volt előre megbeszélve. Minden a Fideszen keresztül működik, Witzmann a helytartó, ő itt a polgármesterek és jegyzők felett az élet és a halál ura. Ha azt mondja, akarunk sportolni, akkor akarunk! Legalábbis papíron. Ennyi.”

Írásban kérdeztük Witzmann Mihályt, hogy az utóbbi két évben választókerületének mely településeit segítette kültéri edzőpark építéséhez, milyen értékben. Levelünket átvette, de a cikk megjelenéséig nem válaszolt.

A Magyar Falu Programot, amelynek keretében a 2000 fő alatti települések önkormányzatainak adnak különböző meghatározott célokra támogatásokat, 2019-ben bővítették ki a sportparkokra is beadható pályázatokkal, akkor 2 milliárd forintot szántak erre a célra. 

A sportparkok építését viszont már korábban is jó sok közpénzzel támogatta a kabinet: az Átlátszó tavaly júniusban írt arról, hogy a kormány egy 2016-os határozatában döntött a Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Programról, ennek keretében adófizetői pénzből építtethettek fitneszparkokat a települések, lakosságszámtól függetlenül. Az Átlátszónak kiadott adatok szerint csak 2019 január és 2021 április között 465 ilyen sportpark épült, összesen 4,6 milliárd forint értékben, de csupán 39 esetben volt közbeszerzés, ráadásul a cégeknek egy meghatározott köre vett csak részt a programban. 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.