Fidesz-ellenzék nagykoalíció szavazta meg a polgármester több mint 6 milliós jutalmát

Kis-Magyarország

Szigetszentmiklóson fideszes képviselők támogatásával szavazták meg a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz kötődő polgármester hathavi extra illetményét. A fideszeseket most a 2019-es ellenzéki összefogásban LMP, MSZP, Jobbik támogatottságú képviselők segítették. Széles koalíciós többséget alkotva leszavazták a megmaradt ellenzék azt célzó javaslatát, hogy ne a polgármester jutalmára, hanem szociális célokra fordítsák a 6,6 millió forintot.

Nagy János polgármester kétszer három havi illetményének megfelelő jutalomra jogosult idén, így döntött Szigetszentmiklós képviselő-testülete múlt kedden. Ez összegszerűen 6,6 millió forintot jelent, ami a város költségvetésének beterjesztéséért és végrehajtásáért illeti – ezekért egyébként polgármesterként felelős. Mint azt néhány hete megírtuk, az önkormányzat költségvetésében külön keretet hoztak létre a városvezető jutalmazására, melyet két tételben kaphat meg. A hathavi fizetésének megfelelő jutalmat szemérmesen nem önálló jogszabályba illesztették, hanem a költségvetési rendelet egyes személyi juttatásai közé csomagolták több, az önkormányzat dolgozóit illető cafeteria és rekreációs keretek megállapításai közé. A jutalom végképp felbomlasztotta az ellenzéki összefogást, ahova Nagy is tartozott: 2019-ben a Momentum-Jobbik-MSZP-DK-LMP-Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM)-szövetség jelöltjeként választották polgármesternek.

A képviselő-testületben az ellenzékiek a ciklus elején 8:6 arányban voltak többségben, de ez már befejezett múlt idő. A múlt keddi szavazáson Nagy a fideszes és a hozzájuk csatlakozó három ellenzéki képviselő szavazataival biztosította be magának jutalmát. Jószai Attila DK-s képviselő, aki anno összekalapálta az ellenzéki összefogást, negyedmagával alulmaradt módosító indítványával. Képviselőtársaival arra tettek javaslatot, hogy a 6,6 millió forintot ne jutalomként költsék el, hanem szociális támogatásokra fordítsák. Szigetszentmiklós lakihegyi, felsőtagi részein százak, ezrek élnek a létminimum alatt, akiknek gondot okoz a számlák kifizetése, a gyerekeik étkeztetése – érvelt a felére zsugorodott ellenzéki összefogás. Az MMM-hez közel állt polgármester, a három exellenzéki képviselő, valamint a Fidesz hat képviselőjének nagykoalíciója tíz tartózkodó szavazattal megakadályozta, hogy Nagy János helyett rászoruló helybeliek kapják a milliókat.

Lupa János a Narancs.hu-nak azzal indokolta döntését, hogy Szigetszentmiklós költségvetése minden eddiginél magasabb összegben határozta meg a szociális kiadásokat, támogatásokat. Tehát azok a képviselők, akik megszavazták, nem vádolhatók szociális érzéketlenséggel. A jobbikos képviselő név nélkül hivatkozott egy, a költségvetést meg nem szavazó képviselő által vezetett alapítványra, amelynek támogatását javaslatára 12 millió forinttal csökkentették. Ebből a pénzből a lakosság rezsiszámláihoz akarnak hozzájárulni. A polgármester jutalmazását azzal magyarázta, hogy az eltelt négy évben Nagy János nem részesült jutalomban. „Azok a képviselők, akik most is ellenezték ezt, korábban arra hivatkoztak, hogy a jutalmat célhoz kell kötni. Ez most kérésükre megtörtént. De ezek szerint mégsem ez volt a problémájuk”-  tette hozzá.

Megkérdeztük az ellenzéki összefogásból kiváló másik két képviselőt is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Nagy Jánost már két hete kérdeztük a jutalmazásáról; amint válaszol, frissítjük írásunkat. 

Szigetszentmiklóson az ellenzéki pártok szakadása, a polgármester ellenzékről való leválása már két éve elkezdődött, amikor takarékossági okokra hivatkozva Jószait leváltotta alpolgármesteri tisztségéből – a DK, a Momentum és az MSZP tiltakozása ellenére. Néhány nappal azután, hogy a DK-s alpolgármester felesége, Jószai Teodóra bejelentette indulását az ellenzéki előválasztáson, amelyen a polgármester a MMM támogatásával indult és maradt alul. A kormányhivatal 2021 őszén Jószai elmozdítását jogsértőnek minősítette, mégsem kapta vissza pozícióját, annak ellenére, hogy a képviselő-testület többsége ennek megfelelően semmissé tette leváltását, ki nem fizetett bérét is megszavazta. Miután ezt sem sikerült érvényesíteni, Jószai tavaly májusban pert indított az önkormányzat ellen elmaradt járandóságáért.

Múlt szeptemberben bontakozott ki az új erővonal, az ellenzéki összefogás romba dőlt, Nagy és a vele maradt három ellenzéki képviselő a Fidesszel való nyílt együttműködést választotta. Naggyal tart az MSZP-s Ladányi Sándor, akit saját pártszervezete nyilvánosan felszólított a Fidesszel való együttműködés befejezésére, valamint Jaksa-Ladányi Emma alpolgármester, aki az LMP támogatásával lett tagja a koalíciónak 2019-ben. Ő az országgyűlési választáson közösségi posztjában a Fidesz jelöltjét ajánlotta a helyi háziorvos támogatására hivatkozva: Bóna Zoltán személyében látta a garanciát arra, hogy választókerületük egészségügyi és szociális ellátása megfeleljen a kor és agglomerációs helyzetük kihívásainak. Az LMP ezért elhatárolódott tőle és lemondásra is felszólította. A harmadik, a Fidesszel szintén együtt szavazó képviselő a jobbikos Lupa János.

A polgármester a tavaly júniusi időközi választás eredményére hivatkozva – amely Tóth Pál fideszes jelölt kétharmados sikerét hozta – újraosztotta a bizottsági, felügyelőbizottsági helyeket. Mindezt úgy, hogy leváltotta az önkormányzati bizottságok éléről a momentumos és a DK-s bizottsági elnököket, a felügyelő bizottságokban lecserélt két ellenzéki tagot, helyükre fideszes politikusokat jelölt. A személycseréket aztán a fideszes képviselők támogatásával meg is szavazta a képviselő-testület. A polgármester júliusban lapunknak tagadta, hogy a Fidesz irányítaná döntéseit.

A cikk megjelenése után az LMP az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

„A ma Önök által megjelentetett, a szigetszentmiklósi polgármester jutalmával kapcsolatos cikkükre reagálva az alábbiakat közöljük: Jaksa-Ladányi Emmát az LMP nem tekinti saját politikusának. Az LMP 2022-ben elhatárolódott Jaksa-Ladányi Emmától és lemondásra szólította fel, mert az országgyűlési választáson a fideszes jelöltet támogatta közösségi oldalán. Ebből kifolyólag Jaksa-Ladányi Emmát az LMP nem tekinti saját politikusának.”

(Címlapképünkön: Nagy János polgármester. Forrás: Nagy János Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.