Kisvárosi NER-bosszú: politikailag motivált kirúgás és megfélemlítés

Kis-Magyarország

Egy gyulai háziorvosi asszisztenst azzal vádolnak, hogy munkahelyén tiltott politikai agitációt folytatott. A nő férje tavaly a fideszes jelölttel szemben indult az önkormányzati választáson. Állásából elbocsátották, helyi blog célkeresztjébe került, és vesszőfutása az első fokú bíróságon is folytatódott.

A Magyar Narancs legfrissebb, dupla számában érdekes cikkben tárunk fel egy gyulai esetet, egy munkahelyi konfliktusnak álcázott, politikailag motivált kirúgás és megfélemlítés történetét. Ajánló a cikkből.

„Pontosan tudom, hogy Ernő kért meg téged, hogy küldj el innen” – mondta Mikóné Hirth Bea, a háziorvosi asszisztens (címlapképünkön), aki Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármesterre utalt. „Ez nem igaz” – vágta rá Ködmön Zsolt, a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője. Ezt követően Ködmön a nővérek asztalát kezdte fotózni. Beosztottja azonban rászólt, hogy ne csak arról a részről készítsen felvételeket, ahol a néhány Momentum-szórólap van, hanem az egészről. Mert így kiderülne, van ott fideszes szóróanyag éppen úgy, mint egy helyi civil szervezet, a Városbarátok választási brosúrája és az aznapi Gyulai Hírlap is. (Az önkormányzati lap itt is a helyi Fidesz-hatalom hű szolgálólánya.)

Amikor a vita első felvonása lezárult, az asszisztens elment a mosdóba, közben pedig Ködmön Zsolt felhívta a gyulai jegyzőt, Csige Gábort, valószínűleg a helyzetről és a teendőkről egyeztettek. (Csige néhány évvel ezelőtt még a békési fürdővároshoz közeli Kötegyánban volt a Fidesz polgármester-jelöltje.) Ennek végeredményeként az alapellátási intézmény vezetője felmentette az aznapi további munkavégzés alól az asszisztenst, aki azonban jelezte, hogy nem megy el. Egyrészt az utasítást felettese nem adta írásba, másrészt kolléganőjének délben kezdődött a szabadsága, így nem maradna senki a rendelőben. „Ezt én megoldom” – mondta erre Ködmön. A fénymásolóból papírt vett elő és egy feljegyzést írt. Ezt azonban Mikóné Hirth Bea nem volt hajlandó aláírni, mert az szerepelt benne, mindez azért történik, mert ő „pártpolitikai tevékenységet folytatott a rendelőben”.

Erre a másik asszisztenssel íratta alá a papírt Ködmön. Ám ő nem azt hitelesítette, ami a papíron szerepelt, hanem azt, hogy a kolléganője nem vette át a feljegyzést. Így végül Mikóné mégis elment a munkahelyéről. De az aznapi történéssor ezzel még nem ért véget.

Alig hat órával később, kora este egy, a városvezetés minden lépését lelkesen helyeslő, az ellenzéket a legalpáribb módon gyalázó helyi blog meglehetősen egyoldalú és gunyoros tálalásban részletesen hírt adott a rendelőben történtekről. Felmerül a kérdés: miért volt ilyen fontos a városvezetéshez közel álló revolverblognak egy háziorvosi asszisztens hazaküldése, másrészt ki tájékoztatta őket? A főnöke által elküldött és az írásban ekézett asszisztensnek mindez nem állt érdekében. Később Ködmön tagadta, hogy ő írta volna az árulkodó bejegyzést. Azt mondta, ő nem is ilyen stílusban ír. Igaz, azt nem is állította senki, hogy ő lenne a szerzője a szóban forgó irománynak.

Két héttel később, 2019. október 25-én később Ködmön Zsolt az irodájába hívatta Mikóné Hirth Beát, aki időközben táppénzes állományba került. A nő gyanútlanul ment a találkozóra. Sem itt, sem korábban, a rendelőben főnöke meg sem próbálta tisztázni, hogy mi történt. Nem kérte meg beosztottját, mondja el az ő verzióját. Ellenben kezébe adta a rendkívüli felmondásról szóló iratot. Ennek lényege, hogy az asszisztens „politikai szórólapot adott át S. László nevű betegnek”, ő volt a váróteremben lévő idős ember, „s ezzel tiltott politikai tevékenységet végzett.”

Az elbocsátott háziorvosi asszisztens az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és munkaügyi bírósághoz fordult. Mindez elképesztő fordulatot hozott, nem bizonyosodtak be azok az érvek, amellyel a munkaadó „indokolta” a nem mindennapi lépést. A politikai bosszú és megfélemlítés minden eleme, egy nehezen minősíthető bírói tárgyalásvezetés és elsőfokú ítélet az, amelyet a cikk további része kibont.

E rövid ajánlónk egy remek írás kivonata. Az eredeti cikk teljes mélységében, szélességében és magasságában a Magyar Narancs fenomenális karácsonyi dupla számában olvasható - amely előfizetés ellenében immár digitálisan is elérhető! Vásárolja meg az újságosnál, a közértben, a benzinkúton - vagy szerezze meg most rögtön!

Figyelmébe ajánljuk