Korábbi szövetségesei bénítanák meg a polgármestert Hőgyészen

Kis-Magyarország

A Tolna megyei Hőgyészen a képviselő-testület több tagjának döntésére januárban megvonták a polgármester jogköreit, de a határozatot a kormányhivatal hatályon kívül helyezte. Pár év nyugalom után újra forrnak az indulatok Hőgyészen, és erre a Mediaworks is rásegít.

A közel háromezer lakosú tolnai Hőgyészen 2019-ben kétharmaddal győzte le a fideszes Botta Györgyöt a helyi politikában addig ismeretlen Máté Szabolcs közgazdász, aki korábban az önkormányzat adóügyi osztályán dolgozott. Saját csapatába a településen korábban aktív képviselőjelölteket vett fel. Hat képviselői helyből ötöt nyertek. Az ötből három, illetve az egy szem fideszes képviselő azonban idén januárban megpróbálta megpuccsolni a polgármestert. 

„Jönnek a választások, nem férnek »a csajok« a bőrükbe, megint nekifutnak  a dolognak. Nagy volt a felháborodás, amikor január végén a hidegben a Szabolcs miattuk nem tudott útszóró sózni. Mert ezek azért verik a palávert, hogy ők költhessék el a falu pénzét a voksolás előtt. Mink meg nem szeretünk veszekedni, szóval acsarkodjanak csak, majd mi döntünk, hogy ki kell nekünk.” „Addig jó volt a polgármester nekik, amíg a hátán bevitte őket a testületbe. Most meg nekiesnek. Van az a pénz.” Ilyen véleményket hallani a járókelőktől Hőgyészen. Egyesek szerint a problémák akkor kezdődtek, amikor egy, a lázadó képviselők szűkebb baráti (disznóvágó és pinceszerező) körébe tartozó személy munkaszerződését nem hosszabbította meg a polgármester. Akkor kezdték a falut telekiabálni.

A hőgyészi közélet azonban addig sem volt idilli. A 2019-ben vesztes fideszes polgármester, Botta György Facebook-profilján utódját és képviselőit gyalázó posztok kezdtek megjelenni azután, hogy a helyi temetőt üzemeltető, civilben temetkezési vállalkozó Bottától a temetőt visszavette a község és az átadás-átvételkor egy rég elhunyt kislány sírkeresztjét találták meg a ravatalozóban. A gyalázkodó (azóta eltüntetett) bejegyzések Máté Szabolcs polgármestert többek között patkányként ábrázolták, az egyik képviselőt pedig a község tehenét fejő rossz erkölcsű nőként.

A rendőrség nem igazán volt hatékony az időközben becsületsértésért indult nyomozásban, többek között azért, mert nem tudták rendes angolsággal kikérni a Facebooktól a delikvens IP-címét. Botta ugyanis azzal védekezett, hogy a profiljával egy ismeretlen tettes visszaélt. Végül bíróságra került az ügy rágalmazás és becsületsértés miatt. A Tamási Járásbíróság már majdnem ítéletet hirdetett, amikor a magánvádlótól az ügyészség átvette a vádat. Az ügy azért lett közvádköteles, mert Bottát időközben költségvetési csalásért jogerősen elítélték. A rágalmazási ügyben ügyészi vádindítványra másodfokon jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetést és milliós pénzbüntetést kapott. A Máté Szabolcs polgármester ellen jelenleg hergelők között a volt polgármester rokonai és hívei vannak többségben a hangadók kis létszámú csoportjában.

A polgármesteri jogkörök megvonását a testületi ülésen jelen volt négy képviselő január 19-én szavazta meg: Balaskó László, a helyi iskola tanára, aki a fideszes Botta György csapatából egyedüliként jutott be a testületbe; Szili Istvánné vendéglátóipari vállalkozó, aki kétszer, 2006-ban és 2014-ben is sikertelenül indult a polgármester-választáson; Stefánné Mészáros Lívia, a helyi iskola tanára, aki 2010-ben és 2014-ben képviselői helyért indult, de csak úgy jutott mandátumhoz 2020-ban, hogy időközben megüresedett egy listás hely; és Papp László, aki 2006-tól 2010-ig a Fidesz színében volt már képviselő.

 
Máté Szabolcs és csapata a 219-es önkormányzati választáson
Fotó: A szerző felvétele

A rendkívüli ülés összehívását január 3-án kezdeményezték; a polgármester 19-re hívta össze, de azon sem ő, sem a másik két képviselő nem vett részt. A jelen voltak hatályon kívül helyezték a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) két mellékletét, amelyek a képviselő-testület jogköreiből néhányat, többek között egy bizonyos értékhatárig pénzügyi döntések meghozatalát delegálták a polgármester, illetve a pénzügyi bizottság hatáskörébe. (Ez egyébként jellegzetes fideszes polgármester-ellehetetlenítési módszer, több településen is így próbálta a kormánypárt „hatástalanítani” a neki nem tetsző megválasztott város- és faluvezetőket.)

A jegyző az előterjesztést törvényességi szempontból megfelelőnek találta, a határozatot a Nemzeti Jogszabálytárba feltöltötte, a jegyzőkönyvet a kormányhivatalnak megküldte. A határozatot ellen Máté Szabolcs nyújtott be törvényességi észrevételt; mint kiderült, igaza volt, mert

a kormányhivatal törvényességi felügyeleti főosztályának irata szerint a döntés több okból is törvénysértő volt, ezért hatályon kívül helyezték.

A számos ok egyike, hogy azt Szili Istvánné alpolgármester írta alá, amire illetékessége nem volt (törvény szerint ez a polgármester hatásköre). Ezen túlmenően már az előterjesztés sem felelt meg a képviselő-testület szmsz-ének.

Amíg azonban a határozat hatályban volt, a polgármester egy forint felett sem rendelkezhetett, ezért január 23-án hajnalban, amikor ónos eső zúdult a falura, Facebook-posztban tájékoztatta a lakosságot a renitens képviselők döntéséről: „Mivel (...) az önkormányzat kiadásait érintő döntést csak a képviselő-testület hozhat meg, a mai ónos eső vészhelyzetben a képviselő-testület határozatképes ülésének összehívásáig sem útszóró sót, sem homokot, sem munkagépekbe üzemanyagot venni nem tudok. A képviselők egy része jelenleg nem elérhető, illetve néhányan nincsenek is a községben. Kérem, aki teheti ne induljon útnak, aki mégis elindul, fokozott óvatossággal közlekedjen.” A helyzetet végül úgy sikerült megoldani, hogy Máté Szabolcs egy helyi vállalkozótól saját pénzén vett útszóró sót és azt maga is segített kiszórni.

A polgármester jogköreinek megvonása nagy felháborodást váltott ki a községben. Sziliné, Stefánné és Papp László magyarázkodó Facebook-oldalt indított. Lapunknak nyilatkozni nem kívántak. Első közleményüket papíralapon is széthordatták a faluban.

Itt kapcsolódott be a történetbe a Mediaworks helyi lapja, a Tolnai Népújság. A területért felelős újságíró, Brunner Mónika (aki Máté Szabolcs Facebook-posztjait többnyire szó szerint szokta átvenni és saját neve alatt megjelentetni) megkereste Szilinét az ügyben, aki a lapnak e-mailben nyilatkozott is a kialakult helyzetről. Az újságíró Máté Szabolcs polgármestert azzal kereste meg, hogy Szilinéék keresték meg őt; többes szám első személyben parafrazálva megküldte a korábban kapott mail szövegét és válasznyilatkozatot kért: „Szili Istvánné hőgyészi alpolgármester és érintett képviselőtársai nyilatkozatban tájékoztatták lapunkat, hogy a képviselőtestület többsége bizalma megingott a polgármester személyében.” Máté Szabolcs (még nem tudva, hogy újságírói beavatkozásra készült a nyilatkozat), részletesen, írásban válaszolt.

Az újságíró felvetésére, hogy a képviselők az önkormányzat működéséről minimális információval rendelkeznek, a polgármester azt írta, maximális információval is rendelkezhetnének, ha vennék a fáradságot a tájékozódásra, de aggályaikat a kérése ellenére sem fogalmazták meg. A kormánypárti lap munkatársa azt a szokásos érvet is idézte a képviselőktől, hogy a polgármester a koronavírus időszakot követően egyszemélyben döntött számtalan települést és lakosságot érintő döntésben. Máté Szabolcs erre ismertette, hogy bár a Covid alatt egy kormányrendelet alapján a polgármester egyszemélyben is dönthetett volna, ez idő alatt is tizenkét testületi ülést tartottak a szabályok szerint maszkban, megfelelő távolságtartással. „Ezeken Szili Istvánné és társai személyesen jelen voltak, a tanácskozásban részt vettek, a napirendekről szavaztak, a döntésekben is részt vettek, mint ez az önkormányzat honlapjára feltöltött jegyzőkönyv alapján is követhető. Egyetlen esetben döntöttem saját hatáskörben a jegyző asszony javaslatára, mégpedig a szociális tűzifa és a temetési segély esetében, ami önkormányzati rendelet alapján jár, ezek összegét nem én határozom meg” – válaszolta a polgármester. 

 
A községháza Hőgyészen
Fotó: A szerző felvétele

Hozzátette, nem tudja, milyen információkat hiányolnak a képviselők, amikor a koronavírus időszakában tartott testületi üléseken személyesen jelen voltak, rendeleteket is megszavaztak. „Egyébként bármilyen információra van szükségük, tőlem vagy jegyző asszonytól megkaphatták volna. Annak rendje és módja szerint kérésük alapján az általuk igényelt iratokba is betekinthettek, két teljes munkanapon át vizsgálták az aktákat. Az elmúlt években egyébként a kormányhivatal többször is vizsgálta gazdálkodásunkat, valamint eljárásaink törvényességi megfelelését, és hibát nem találtak” – válaszolta. 

Az újságíró azt is írta a polgármesternek, hogy Szili Istvánné tájékoztatása szerint a polgármester döntési jogköre a halaszthatatlan ügyekben nem lett korlátozva, a változás csupán annyi, hogy erről a testülete felé beszámolási kötelezettsége van. Máté Szabolcs viszont válaszában megírta, hogy minden polgármesteri jogkört elvontak, és nincs olyan kitétel a határozatukban, hogy halaszthatatlan ügyekben a polgármester dönthetne. Brunner Mónika azt is idézte a polgármesternek, hogy a képviselők szerint Máté Szabolcs nyilatkozata csak hangulatkeltésre alkalmas, célja a lakosok félrevezetése, a feszültség gerjesztése. Máté Szabolcs erre azt írta, a tényszerűség és a jogi háttér ismertetése minden, csak nem félrevezetés. „A feszültség gerjesztésére éppen az a nemrégiben egyelőre ismeretlen személyektől indult feljelentéssorozat alkalmas, amelynek folyamatában szinte az összes önkormányzati dolgozónkat beidézték tanúnak, ezzel az aznapi munkát ellehetetlenítve. Természetesen állok az összes lehetséges vizsgálat elébe. Belenézhetnek a költségvetésbe is, amely jelenleg mintegy 50 millió forint tartalékkal rendelkezik” – válaszolta. 

A Mediaworks szerepe úgy bukott ki, hogy Sziliék február 19-én Facebook-posztban nehezményezték a február 5-én leadott nyilatkozatuk alapján várt cikk késését. „Az újságíró hölgy azóta mindenféle kifogások mögé bújik, hosszas levelezésekbe kezdett velem, csak, hogy az akkor megfogalmazott cikk eredeti formájában ne jelenhessen meg.” Felhívtuk Brunner Mónikát, akitől azt kérdeztük, melyik állítás igaz: az, amit Máté Szabolcs polgármesternek írt és mondott, miszerint Sziliék keresték meg őt, vagy Sziliéké, azaz ő újságíróként kereste meg a három plusz egy képviselőt. Brunner Mónika kiabálásig menően enerváltan nem értette, hogy ez miért kérdés. A cikk azóta sem jelent meg.

Időközben Sziliné lemondott alpolgármesteri posztjáról, mert választási egyezségük szerint egyéves váltásokban követik egymást a tisztségben – bár ezt sem sikerült betartani, mert tavaly Stefánné nem volt hajlandó lemondani, ezért a képviselő-testület váltotta le. Ezt akkor még Balaskó is megszavazta. Sziliné helyére azonban idén nem sikerült alpolgármestert választani, így a feladatot a pénzügyi bizottság elnöke, Molnár Sándor látja el.

A hőgyészi helyzet fokozódik. A februári első testületi ülésre Sziliné, Stefánné, Papp és Balaskó sürgősséggel akarták bevinni majdnem szó szerint ugyanazt az előterjesztést a polgármester jogainak elvételéről, amit a kormányhivatal részletes jogi indoklással korábban törvénysértőnek minősített. Ezt azonban a jegyző ezúttal nem ellenjegyezte, így egyelőre nem kerülhetett napirendre.

A februári második testületi ülésen ismét az alpolgármester-választás volt napirenden, mert alpolgármesteri munkakör betöltését helyi rendelet írja elő. A három renitens plusz a fideszes képviselő ismét tartózkodott, de Balaskó szintet lépett: kijelentette, hogy őt nem érdekli, ez törvényes-e vagy nem. A jelenlévő népes közönségből néhányan feltették a kérdést, hogy akkor most „nem a törvényesség őrei vagy mi a bánat?”. A kormányhivatal elé kerül ez az ügy is.

Annyi biztos, hogy az újrainduló polgármester csapata változni fog és megint izgalmas kampány lesz Hőgyészen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk