Kultúrharc vagy fake news-gyár: miért távozik a gyulai diákfeszt szervezője?

szerző
Bod Tamás
publikálva
2018. szept. 10., 19:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Távozott posztjáról a gyulai rendezvényszervező, miután a balliberálisokkal való kokettálás vádjával betámadta a Magyar Idők.

„Egy rendezvényszervező akkor dolgozik jól, ha nem látszik, de az utóbbi napokban minden rólam szól” – indokolta a Narancsnak Kiss János, a gyulai Erkel Diákünnepek (EDÜ) szervezőbizottságának vezetője, miért mondott le. Ezzel Kiss arra utalt, hogy a kormánypárti lap, a Magyar Idők az utóbbi napokban élesen kritizálta az idén 55 éves rendezvényt.

„Senkit nem akarok bántani, nagyon nehéz két hét van mögöttem. Az utóbbi időben alig aludtam, és férfi létemre többször sírtam. 47 éves vagyok, vannak még terveim, megyek tovább, a gyulai polgármester, Görgényi Ernő korrekt volt velem” – mondta a Narancsnak Kiss János, aki saját Facebook-oldalán múlt pénteken jelentette be, hogy részükről a projektnek vége.

false

Az Fb-bejegyzés végére – amelyben hangsúlyozta, hogy az Erkel Diákünnepek szervezői tiszta lelkiismerettel adják át az előkészített őszi rendezvényt azoknak, akiket a döntéshozók megbíznak majd a feladattal – Kiss János bemásolta a 30y zenekar Semmi szédítő magasság című számát, amelynek első négy sora így hangzik: „Még a csatornázás előtt / Kút volt vödörrel, hosszú lánccal / Leengedtem tiszta vízért / Felhúztam tele hazugsággal...”

A „balliberális világ felkent papjai”

„Olyan nevekben gondolkodnak, mint például Jordán Tamás, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya. Természetesen mindezt állami és önkormányzati pénzen. Hiszen biztosan a diákok is epekedve várják a balliberális világ felkent papjainak igehirdetését” – írta a rendezvényről Szakács Árpád alig két héttel ezelőtt, augusztus 25-én a Magyar Időkben megjelent, Balliberális diktatúra a könnyűzenében című cikkében. Ez már a 13. része volt a „kulturális diktatúráról” szóló cikkfolyamnak, amely végül Gyulán is furcsa folyamatokat indított el, vagy legalábbis katalizált.

Szakács Árpád

Szakács Árpád

Fotó: YouTube/Echo Televízió

Mert arról vita van helyben, hogy miért is kell távoznia Kissnek. A Magyar Idők-cikk okozta a végzetét, vagy valami más van a háttérben? Kiss a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, távozását helyi szervezési gondok is indokolják. Tudomása szerint a szervezési munkát az Erkel Ferenc Gimnázium veszi át. Azt szerinte egyelőre nem tudni, hogy az eddig bevont zenekarok és szervezetek együttműködnek-e majd az új szervezőbizottsággal.

Ugyanakkor Kiss szeptember 7-i és három nappal későbbi, szeptember 10-i Facebook-bejegyzésében alapvetően másként és mással magyarázza a történteket. Előbbi közlésében a gyulai városvezetés döntése nyomán, utóbbiban a magánéletében bekövetkezett változással és saját döntéssel indokolja távozását. Az ellentmondást kérdésünkre sem oldotta fel. Kérte, érjük be ennyivel.

Azt viszont megemlítette, hogy a gyulai fideszes városvezetők garanciát vállaltak, hogy másik szívügyét, a gyulai Kultur Cafe Klubot a jövőben tovább szervezheti. Ez hiánypótló módon progresszív magyar zenekar meghívását és koncertjeit jelenti a békési városban. Végül elmondta, hogy a jövőben sem állami, sem önkormányzati kötelékben nem kíván dolgozni. 

Görgényi: Nem a Magyar Idők miatt

A Magyar Időkben megjelent sajtótámadás semmilyen szerepet nem játszott a döntésben – ezt már Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester közölte a magyarnarancs.hu kérdésére. Egyben ellenzéki hazugsággyárnak, a fideszes argumentációban gyakran hangoztatott fake news-gyárnak mondta azt, ami az elmúlt két-három napban az ő és Kiss János megkérdezése nélkül folyt a sajtó egy részében.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Fotó: MTI – Rosta Tibor

Egyben tagadta, hogy az EDÜ rendezése körül kultúrharc tört volna ki, amelyet fideszes pártközpontokból irányítanak. Jelezte, hogy az Erkel Ferenc Gimnázium egy tanára veszi át Kiss János helyét. Nem érez felelősséget a kialakult helyzetért, s nincs szándéka politikai harctérré tenni az EDÜ-t. Válasza végén Görgényi Kiss János második, már idézett Facebook-bejegyzésére hivatkozik. Arról viszont hallgatott, hogy ez éles ellentmondásban van a múlt péntekivel.

Meg nem erősített forrásból viszont úgy értesültünk, hogy kedden az Erkel Ferenc Gimnáziumban tájékoztató lesz a történtekről, amelyen részt vesz a fideszes polgármester is. Gimnáziumi forrásaink arról beszéltek, hogy EDÜ-re zsűritagnak javasolt Jordán Tamás meghívását már korábban leszavazta egy belső grémium.

Nyitókép: az Erkel Diákünnepek tavalyi megnyitója.

 


szerző
Bod Tamás
publikálva
2018. szept. 10., 19:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. szeptember 11., kedd 08:08
  szakácsárpádkurvaanyád
 2. 1
  szegedi789
  2018. szeptember 10., hétfő 21:16
  Kultúrharcoló nagy tömbök és ideológia, eszme nélkül eljutottunk oda, hogy az egyszerű mindennapok élhetősége kezd megkérdőjeleződni.

  És ezt egy szaros kis "házmester" muki saját önképével és jelentőségével hadilábon álló firkálmányai érték el.

  Pompás...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...