Fától az erdőt – Hasít a Garancsi nővére résztulajdonában álló veszprémi cég

  • Varga Domokos Péter
  • 2020. február 4.

Kis-Magyarország

Új óvodát építenek Veszprémben az Egry Úti Körzeti Óvoda helyére. Nagyobbat, korszerűbbet. Ezért lerombolták a régit, az árnyas, ligetes területen életerős fákat vágtak ki. A kivitelezést a Garancsi-család érdekeltségébe tartozó VeszprémBer Zrt. végzi, amely „udvari” beszállítónak számít errefelé.

Az elmúlt tíz évben 43 alkalommal nyerte el veszprémi önkormányzati beruházások kivitelezési jogát a VeszprémBer Zrt., amelyben résztulajdonos Garancsi Mária, Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a nővére is. Garancsi István a Videoton FC tulajdonosa, Fidesz közeli oligarcha, a 14. leggazdagabb magyar. Nővére, Mária is tulajdonos abban a cégben, amely – a Közbeszerzési értesítő adatai alapján – 2009. június 5-től 2019. szeptember 20-ig 44 alkalommal nyerte el a Veszprém város által kiírt pályázatok kivitelezési jogát.

A legutóbbi, azaz a most folyó beruházás értéke 932 millió forint, ezt a helyszínen felállított információs táblán is olvashatjuk. Ugyanitt megköszönik a magyar állam és az Európai Unió támogatását – holott az uniónak kellene csak megköszönni, a magyar állam egy fillérrel nem járul hozzá.

Orbán és Garancsi a VIP-páholyban

Orbán és Garancsi a VIP-páholyban

Fotó: zoom.hu

„Öles törzsű platánok is voltak”

Az elmúlt időszakban a környéken élők figyelmét fölkeltette, hogy életerős, dús lombú, magas fák sorát vágták ki – melyek között „öles törzsű platánok is voltak” – és forgácsoltak is fel mindjárt a helyszínen. Az Egry lakótelepen a családi házak mellett a legmagasabb épületek is csupán négyemeletesek, az itt élők megszokták, megszerették a zöld környezetet.

A fakivágásokat semmilyen lakossági egyeztetés nem előzte meg. Ennek ellenére csak kevesen adtak hangot nemtetszésüknek. Először 2019 októberében a greenfo.hu oldalon jelent meg egy olvasói információ, amely szóvá tette az óvoda területén történt „tarvágást”. Erre alig néhányan reagáltak, de köztük is akadt, aki kifejezetten dicsérőleg szólt a beruházásról, mondván, csak a fák egy részét vágták ki.

Tarolás minden szinten

Tarolás minden szinten

Fotó: A szerző felvétele

Szólni nincs értelme?

A Narancs.hu-nak viszont az egyik környékbeli lakó azt mondta, szerinte kifejezetten a nagy, erős fákat (platánt, nyírt) vágták ki, a területet körülölelő tujasort viszont meghagyták. A facsonkok azért nem látszanak, mert gépekkel kiszedték gyökereket is. A kivágott fákat azonnal bedarálták, az aprítékot hatalmas kamionokkal szállították el.

Sajnálja, hogy az önkormányzat nem konzultált a környéken élőkkel, s hogy nem kaptak semmilyen előzetes információt, tájékoztatást. Szerinte nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az új fák – amelyeket talán majd elültetnek – annyira megerősödjenek, hogy az itteniek a régihez hasonló környezetben élhessenek. A városi portálon megnézték az óvoda terveit, de sajnálattal tapasztalták, a látványtervek szerint nagy területek kapnak majd térkő-borítást.

Észrevételeiket pedig azért nem továbbították sehova, mert azt tapasztalták, „szólni nincs értelme”. Ha korábban volt hangot is adtak véleményüknek, érdemben soha nem lett semmilyen eredménye.

Peremfeltételek! Peremfeltételek!

A Narancs.hu Porga Gyula veszprémi polgármesterhez fordult: többek között arra voltunk kíváncsiak, hány fát vágtak ki az óvoda felújításának megkezdésekor, pótolják-e azokat, kezdeményeztek-e bármilyen konzultációt a lakossággal, a 932 milliós költségből milyen összegű az uniós, illetve a magyar állami támogatás?

Az új óvoda látvényterve

Az új óvoda látvényterve

Fotó: veszprem.hu

A konkrét adatokat nem tartalmazó, általánosságokat megfogalmazó választ Brányi Máriától, az ügyben illetékes alpolgármestertől kaptuk meg. „Az önkormányzat valamennyi fejlesztését – legyen az uniós, vagy saját beruházásból finanszírozott – az előírt szabályoknak és peremfeltételeknek megfelelően hajtja végre. A projektek kivitelezését minden esetben az építéshatósági, helyi építési szabályzatbeli, helyi rendeletbeli szabályok betartásával végzik a kivitelezők. (...) Mivel az intézményi területeken nem szabályozott a fakivágás, így általános építészeti előírások vonatkoznak az átépítésre, természetesen ebben a projektben is gondoskodunk az árnyékolásról. Mivel új konfigurációt telepítünk, így a zöldfelület is átalakul, de az előírt feltételeket körültekintően betartjuk.”

Az adatok nem a választókra tartoznak

A városlakók, egyben a választók tehát nem tudhatnak meg adatokat arról, hogy egy a területükön zajló beruházás folyamán hány fát vágtak ki, illetve pótolják-e azokat. Az alpolgármester mindemellett csatolta a projekt elindításakor kiadott sajtóanyagot. Rákerestünk a neten, kiderült, egyetlen egy médiumban sem jelent meg, csakis a város honlapján; az Egry úti óvoda újjáépítéséről szóló hírben közöltek belőle részleteket.

Az alpolgármester válaszából azt is megtudhattam, az „Egry úti óvoda újjáépítésénél uniós pályázatot hajtunk végre”. Ez valószínűleg azt jelenti, a magyar állam és a veszprémi önkormányzat egyetlen fillérrel sem járul hozzá a 932 milliós beruházáshoz.

Az alpolgármesteri válasz a kivitelezőről annyit közöl, hogy „a VeszprémBer Zrt. kiválasztása közbeszerzés útján történt, mint minden beruházásunk esetén”.

Kéz a kézben

A kivitelezésről és a beruházásról nyilvánosan elérhető információkból kiderül, hogy a VeszprémBer Zrt.-t 1990-ben alapították, az alaptőkéje jelenleg 43 millió forint. Az utolsó pénzügyi beszámolójuk 2018 végéről van, eszerint nettó árbevételük 3 milliárd 279 millió forint.

A Közbeszerzési értesítőt átnézve kiderül, a VeszprémBer és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának kapcsolata több mint tíz évvel ezelőtt, 2009-től vált intenzívvé. Már a start is remek volt: a cég nyerte el a Kolostorok és Kertek a Veszprémi Vár tövében elnevezésű, több pályázatban megvalósuló projekt beruházás-szervezési, műszaki ellenőri feladatát. A többi nyertes pályázatuk jó része is az alaptevékenységükhöz kapcsolódik, teljes körű kivitelezést ritkán vállalnak, legalábbis Veszprém város megbízásából. Az Egry úti óvoda átalakítása ebből a szempontból kivételesnek tekinthető.

A VeszprémBer országos sikerei

A VeszprémBER Zrt. székháza

A VeszprémBER Zrt. székháza

Fotó: A szerző felvétele

A VeszprémBer Zrt.-nek Veszprémen kívül is jól megy: a cég működött közre a vörösiszap-ömlést követően Devecserben a „Makovecz-falu”, valamint az ócsai „devizás gettó” megvalósításában.

A cég honlapján veszprémi székhelyük mellett szerepel a veszprémi vár látképe, valamint a hévízi gyógyfürdő is. Magukról többek között ezt írják: „A Zrt. éves szinten közel 5–6 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását végzi lebonyolítóként vagy vállalkozóként, valamint 70– 80 közbeszerzési eljárást folytat le, megbízói maximális megelégedésére.”

Figyelmébe ajánljuk