A költségvetési csalással a vádlottak padján ülő fideszes polgármestert támogatja a kormánypárt

Kis-Magyarország

A vádiratban foglaltak szerinti bűnösségét sem Tát Margit méhkeréki fideszes polgármester, sem vádlott-társai nem ismerték el abban a perben, amely szerdán kezdődött a Gyulai Járásbíróságon. A Gyulai Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol nyolc embert.

„Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő – szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa” – áll az ügyben született vádiratban, amelyről tavaly júliusban elsőként a Magyar Narancs írt.

A Bűnmegelőzés a Méhkeréki Kéttannyelvű Általános Iskolában elnevezésű projektre pályázott a méhkeréki önkormányzat még 2013-ban, amelyet végül az uniós Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében (és magyar költségvetési társfinanszírozással) támogattak. Az ügy szépséghibája, hogy a vádirat szerint a programnak egyetlen eleme sem valósult meg.

A helyiek szerint, ha a program megvalósul is, sok értelme nem lett volna. Ugyanis a többségében románok lakta kis Békés megyei kistelepülésen, az alig kétezer lelkes Méhkeréken a gyerek- és a fiatalkori bűnözés gyakorlatilag ismeretlen.

Tát Margit: a megválasztott vádlott

Tát Margit: a megválasztott vádlott

Fotó: Tát Margit/Facebook.com

Eltérő felhasználás és hamis látszat

Ennek ellenére az elnyert pályázat után a szerződés értelmében az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a méhkeréki önkormányzatnak összesen 31 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott a helyi alapfokú iskolában megvalósítandó bűnmegelőzési programhoz. A programot 2013. szeptember 1-je és 2014 novembere között kellett (volna) megvalósítani.

„Az elsőrendű vádlott előre elhatározta azt is, hogy a támogatás jogtalan megszerzése és a pénz szerződéstől eltérő felhasználásának leplezése érdekében különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal és természetes személyekkel köt színlelt megállapodásokat – munka-, illetve megbízási szerződéseket” – áll a vádiratban.

A méhkeréki polgármester a hamis látszatot a projekt színlelt lebonyolítása mellett a közreműködő szervezethez benyújtott kifizetési kérelmeivel, elszámolásaival és egyéb nyilatkozataival tartotta fenn, és úgy tett, mintha egyes eszközök beszerzése a pályázati cél érdekében történt volna. A trükk sikerült, 2013 szeptembere és 2015 októbere között öt részletben ki is fizette az irányító hatóság az összesen csaknem 31 millió forint előleget a méhkeréki önkormányzatnak

Felfüggesztett börtön, pénzbírság, vagyonelkobzás

Tát Margit méhkeréki fideszes polgármester mellett asszisztense és egy ugyancsak a községben élő nő és öt miskolci ember ül a vádlottak padján. Utóbbiak olyan nonprofit szervezeteknek, gazdasági társaságoknak a munkatársai, akikkel színlelt megállapodásokat, munka-, illetve megbízási szerződéseket kötött Tát Margit. Valótlan adatokat tartalmazó okiratokkal, így szakmai beszámolókkal és pénzügyi elszámolásokkal segítséget nyújtottak a kedvezményezett önkormányzat nevében eljáró polgármesternek, hogy az a megjelölt kifizetési kérelmek alapján hozzájusson a támogatási összegekhez.

A Borsod és Térsége Képzési és Humánszolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője olyan táborokat szervezett papíron a méhkeréki gyerekek bűnmegelőzési programja részeként, amelyekből ugyancsak nem valósult meg semmi.

A Gyulai Járásbíróság előtti szerdai előkészítő ülésen az ügyészség azt indítványozta a bíróságnak, hogy amennyiben Tát Margit teljes körű beismerő vallomást tesz, úgy 1 év 10 hónap szabadságvesztést szabjon ki rá, ám a börtönben letöltendő büntetés végrehajtását két és fél évre függessze fel. Továbbá 1 millió forint pénzbüntetést és 168 ezer forint vagyonelkobzást is javasolt a vádirat.

Tát és Kovács: támogatott és támogató

Tát és Kovács: támogatott és támogató

Fotó: Tát Margit/Facebook.com

Tagadta bűnösségét

A fideszes községvezető nem ismerte el a vádiratban foglaltakat, egyben megtagadta a vallomástételt. Annak ellenére, hogy közszereplő, nem járult hozzá ahhoz, hogy a tárgyaláson felvétel készülhessen róla. Védője jelezte, hogy a vagyonelkobzásban szereplő összeget megbízója már lerótta a NAV bűnügyi számlájára, egyben a védő azt indítványozta a bíróságnak, hogy a tanúk köréből zárják ki Netye Bertoldot, aki az előző ciklusban alpolgármester volt Tát mellett. Ezt azért látná szükségesnek a védelem, mert rossz viszonyuk a településen közismert, így „nem várható tőle elfogulatlan tanúvallomás”. Netye ráadásul Tát Margit férjével perben áll.

A Gyulai Járásbíróság előkészítő ülésén a nyolc vádlott egyike sem ismerte el bűnösségét. Hatan éltek azzal a jogukkal, hogy a tárgyalás további menetében nem lesznek jelen, őket majd védőik képviselik. Némi ellentmondást jelez, hogy a hatod- és hetedrendű vádlott bár ártatlannak vallotta magát, a vádirat tavaly májusi benyújtása előtt összességében közel 7 millió forintot fizettek be az adóhatóság bűnügyi számlája.

A vádiratból kiderült, hogy a nyomozás nem tudott fényt deríteni arra, hová lett a pályázaton elnyert, de a programra fel nem használt 31 millió forint java része. A büntetőper március közepén folytatódik.

Feddhetetlenek és kikezdhetetlenek

Tát Margitot úgy választották meg 2019 októberében újra polgármesternek Méhkeréken, hogy a helyiek tudták, mivel vádolják a fideszes politikust, s hogy hamarosan a vádlottak padján fog ülni. Mindez ellentmond egy a Fidesz pártigazgatója és alelnöke, Kubatov Gábor tavaly kiadott körlevelében foglalt, az önkormányzati választásra vonatkozó utasításnak.

A tárgyalási jegyzék

A tárgyalási jegyzék

Fotó: A szerző felvétele

Abban ugyanis az állt, hogy a helyhatósági választáson a kormánypárt jelöltállításnál csak olyanok jöhetnek szóba, akik: „feddhetetlen előéletűek, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlenek”, akiket „a közösség megbecsült tagjaiként” tartanak számon helyben.

Mindezek ellenére a választókörzet fideszes elnöke, Kovács József kormánypárti országgyűlési képviselő támogatta Tát Margit jelölését és több rendezvényen közösen vett részt a méhkeréki polgármesterrel. Így volt ez a mögöttünk hagyott hétvégén is, amikor Kovács a román bálban együtt mulatott és koccintott Táttal.

Kovács József és Tát Margit: megbeszélik...

Kovács József és Tát Margit: megbeszélik...

Fotó: Kovács József/Facebook.com

Igaz, ez korábban sem zavarta a Fidesz Békés megyei vezetőit és aspiránsait. Sarkad jelenlegi polgármesterét, a Fidesz Békés megyei választmánya alelnökét, Mokán Istvánt korábban jogerősen elmarasztalta a Gyulai Törvényszék költségvetési csalás miatt. 2015 márciusában Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter egy képviselő kérdésére – a pusztaföldvári fideszes polgármester ügyében – azt mondta, hogy akit költségvetési csalás miatt elítélnek, az méltatlan a tisztségére, s nincs más lehetősége, mint hogy lemondjon.

(Címlapfotónk: a múlt hétvégén a méhkeréki román bálon együtt mulatott Kovács József fideszes országgyűlési képviselő és a vádlottak padjára ülő kormánypárti polgármester, Tát Margit. A felvétel forrása: Kovács József/Facebook.com.)

Neked ajánljuk