Lediktátorozta Lázár Jánost, most függetlenként indul

Kis-Magyarország

Magyar Péter-jelenség Apátfalván.

„Mint a kommunista időkben! Az ülés előtt megszületett a döntés! Most is bebizonyította Lázár János, hogy ő egy diktátor! Egy »bábot« kerestek Apátfalvára, aki nem gondolkodik, hanem utasításra cselekszik. Egy olyan embert, akinek nem a település, hanem Lázár János érdekei az elsők!...” – Szekeres Ferenc (Fidesz–KDNP), Apátfalva polgármestere fakadt ki így a Facebookon április 13-án, szombaton.

Apátfalva 2800 lelkes Csongrád-Csanád megyei község. 1334-es iratban bukkant fel a neve először. A török időkben többször elpusztult. A falu történetében az egyik legfontosabb esemény 1919-ben történt. A román katonaság rekvirálása miatt a gazdák fegyvert fogtak, elkergették, agyonverték a jószágaikat elvevő, megélhetésüket ellehetetlenítő megszállókat. A visszatámadó túlerővel szemben mindaddig kitartottak, amíg el nem fogyott a lőszerük. A megtorlásnak 39 halálos áldozata volt.

A döntés, amely ellen Szekeres Ferenc szót emelt, az, hogy őhelyette Varga Róbertet indítja a Fidesz Apátfalván polgármesterjelöltként.

Szekeres mellékeli a posztban a megyei Fidesz-szervezet önkormányzati választási egyeztető bizottságának (ÖVEB) április 12-i, pénteki ülésére szóló meghívót. Ott döntöttek arról, hol kiket indít a párt polgármester- és képviselőjelöltként. Az ülést 15 órára hirdették meg, ám Szekeres posztja szerint aznap reggel az apátfalviak már megkapták a település országgyűlési képviselőjének, Lázár János miniszternek a szórólapját, amelyben Varga Róbertet ajánlja a választók figyelmébe.

Szekeres feltételezi, Lázár már rég döntött, mire a megyei bizottság tárgyalt a jelöltről.

A Promenad24.hu nevű hódmezővásárhelyi hírportálon szintén még pénteken megjelent a Lázár Jánosnak új ajánlata van Apátfalva számára című cikk. 

Arról szól, hogy a miniszter szerint „Apátfalvának új településvezetőre van szüksége”, „aki lendületet tud hozni a faluba, aki jóban van a kormánnyal is, és képes elintézni a dolgokat”. Lázár arra hívja fel az apátfalviak figyelmét, hogy a június 9-i önkormányzati választáson hozzanak körültekintő döntést. Merthogy szerinte a település „az utóbbi időben elszigetelődött, számos területen megszakította az eddigi konstruktív munkakapcsolatokat”. Nem lenne jó, ha az itt élők olyan vezetőt választanának, „akinek nem Apátfalva, hanem a saját ügyei az elsők”. Lázár szerint a falu élére olyan személy kell, „aki megbecsült tagja a közösségnek”, és ő ilyennek ismerte meg Varga Róbertet, aki fiatal, munkájában elismert szakember, tapasztalt irányító, képes szót érteni mindenkivel.

A cikk meg sem említi a jelenlegi polgármester, Szekeres Ferenc nevét.

Diktátorozó bejegyzése alatt Szekeres kapott dicséreteket, biztatást, hogy induljon függetlenként, tanácsot, hogy vegye fel a kapcsolatot Magyar Péterrel, és akadt, aki számonkérte rajta, hogyhogy így reagál, amikor tíz éve ő is Lázár felfedezettje volt.

2014-ben valóban Lázár ajánlotta a helyi postán dolgozó Szekerest az apátfalviak figyelmébe, a Fidesz–KDNP jelöltjeként 48,32 százalékkal győzött is. A második az addigi MSZP-s polgármester, Varga Péter volt, 39,97 százalékkal. Egy független jelöltre, Kucsora Istvánra 11,71 százalék voksolt. Ha a rá leadott szavazatokat mind Varga kapja, akkor is nehéz dolga lett volna neki: a hatfős képviselő-testületbe öten kerültek be a Fidesz– KDNP színeiben, az egyszem független mellé.

A kormánypárti csapaton belül idővel nézeteltérések támadtak, amelyeknek fejleményeiről a polgármester által szerkesztett helyi lapból értesülhettek az apátfalviak, sajátos körülmények között.

Ezzel együtt 2019-ben Szekeres ismét győzni tudott, 60,71 százalékkal, egy függetlennel szemben. A testületben is megmaradt a többsége, és Lázár Jánossal is jóban volt még valameddig.

A hódmezővásárhelyi Lázár-közeli hírportál a polgármester mostani posztjára reagálva nyomatékosította Amikor a diktátor diktátorozik címmel, miért kell új ember Szekeres helyére: „A napnál is világosabb, hogy Szekeres Ferenc körül néhány évvel ezelőtt elfogyott a levegő, a csökönyös és erőszakos, együttműködésre képtelen településvezető nemcsak a kormánnyal, a kormányzati szervekkel, de sokszor a helyiekkel sem találja a közös hangot. Egyre többen ábrándulnak ki a diktatórikus stílusú polgármesterből, ami ahhoz vezetett, hogy elvágta a község kapcsolatait: Apátfalva elszigetelődött”. Márpedig – folytatódik a cikk – a kormánypártok nyilvánvalóvá tették, csak olyan jelöltek mellé állnak, akiknek a személye garancia a fejlődésre, komoly terveik vannak, „mindenkivel megtalálják a közös hangot, s képesek együttműködni a közösségük érdekében.”

A diktátorozás kapcsán kérdéseket küldtünk Szekeres Ferencnek, többek közt az iránt érdeklődve, hogyan romlott meg a kapcsolata Lázár Jánossal, miért akarhat most Lázár más polgármestert Apátfalvára, igaz-e, amit a faluban beszélnek, hogy egy helyi beruházás elvégzésére nem azt a kivitelezőt választotta a testület, akit a miniszter jónak gondolt, miből gondolja, hogy Varga Róbert báb, és elindul-e ezek után függetlenként. A polgármester ezt az üzenetet küldte: „a feltett kérdések többsége választási kampányanyagunk részei, nem szeretnénk idő előtt nyilvánosságra hozni. Kérem, kövesse Facebook-oldalamat, a következő hetekben ott választ fog kapni a kérdéseire. Megértését köszönöm!”

 
Forrás: Szekeres Ferenc Facebook
 

Csütörtökön máris azzal a hírrel fordult az apátfalviakhoz a közösségi oldalon, hogy újból elindul polgármesterjelöltként, nem is akárhogyan: „magam és csapatom az apátfalvi Fidesz-alapszervezet támogatásával, de független jelöltként indulunk.”

Azt írja, hogy az országgyűlési képviselővel már évek óta nem tudnak együtt dolgozni, ennek pedig az az oka, hogy ő nem teljesíti elvtelenül minden kérését, csak az apátfalviak érdekében álló döntéseket hoz: „hiába is adtak nekem olyan utasításokat, kértek tőlem olyan intézkedéseket, ami az én belátásom, értékrendem szerint nem Apátfalva érdekeit szolgálta, azt semmilyen körülmények között, sem zsarolás, sem fenyegetés hatására nem voltam és nem is leszek hajlandó végrehajtani”. Szekeres posztjából olyan következtetés vonható le, a Fidesz apátfalvi alapszervezete határozott a jelöltség ügyében, de azt Lázár János felülírta. Emiatt döntöttek úgy a képviselőkkel, Kiszely Jánosnéval, Nándori Gáborral, Herczegné Jáksó Anitával, Antal Józseffel, Füvesiné Varga Anikóval és Beke Mihállyal, hogy függetlenként indulnak.

A Narancs.hu kérdésére a Fidesz megyei szervezete azt válaszolta, Szekeres Ferenc kijelentésének nem lesz következménye, bár amit írt, az „nem barátságos”. A polgármesterjelöltről a Fidesz alapszabályának értelmében az ÖVEB döntött – állítja a párt megyei szervezete. A határozat egyhangúlag született meg Varga Róbert esetében, aki a Fidesz–KDNP színeiben indul. Ezt a határozatot más fórum már nem tárgyalja. A megyei szervezet azt is közölte, hogy az alapszabály szerint „ha egy Fidesz-tag elindul a Fidesz hivatalos jelöltjével szemben, az azonnali kizárást jelent a pártból” – nyilván ez vár Szekeresre.

Varga Róberttől szerettük volna megtudni, milyen tervekkel vág neki a polgármesterjelöltségnek, mit gondol arról, hogy Szekeres Ferenc bábnak nevezte, de SMS-ben azt válaszolta, köszöni a lehetőséget, nem szeretne nyilatkozni.

Apátfalviakat kérdezve azt hallottuk Varga Róbertről, hogy a Magyar Közútnál dolgozik, a közéletben eddig nem volt aktív. A faluban ritkán látták közösségi programokon – ez az egyik információ róla, de ennek némileg ellentmond, hogy azt azért jó páran tudják róla, labdarúgó volt.

Apátfalvi forrásaink nem tudták megítélni, minek lesz nagyobb meggyőző ereje az önkormányzati választáson: Lázár János szavának, vagy annak, mennyire ismerik a jelöltet.

Szekeres diktátoros bejegyzése alatt mindenesetre azóta is zajlik a terefere.

Szóba kerül, mi történt a faluban az utóbbi tíz évben, teljesült-e a választási program, milyen érzékeny, emberséges – illetve báb – a polgármester. Szekeres utalt a pályafutása előtti időszakra is, mondván, az akkori apátfalvi fejlesztések nagy részét a makói polgármester „vezényelte le”, mert Makó volt a gesztor. Erre válaszolt elődje, Varga Péter, aki nem rokona Róbertnek, és most önkormányzati képviselő. Azt írja, Szekeres rosszul tudja, az ő idejében az apátfalvi fejlesztések közül csak kettő valósult meg Makóval közösen, a többi önálló munka volt: „soha nem ismerted el az elődeid teljesítményét, sőt mindent megtettél, hogy beléjük rúghass. Azokba az emberekbe, akiknek nem lehet elégszer és eléggé megköszönni a munkáját (és itt, a félreértés elkerülése végett nem magamra gondolok). Sorban kirugdostad őket, akiket meg a helyükre hoztál, azok jelentős részéről jobb nem beszélni, szerencsére jórészük már a közelében sincs az önkormányzatnak. Ez a legnagyobb hibád, amit nem lehet egy, két, de még tíz év alatt sem helyrehozni. Tudomásul vettem a választás eredményét, a jelenlegi képviselő-testületben, ha tudtam, segítettem, és semmit nem akadályoztam, persze nem is tudtam volna egyedül. Légy szíves, tíz év után ne mutogass vissza, főleg úgy, hogy 10 évvel ezelőttig semmit sem tudtál Apátfalváról, és egy fűszálat sem tettél keresztbe Apátfalváért, azóta is csak Lázár János képviselő úr jóvoltából, akaratából, közpénzből, fizetésért” – írja Varga Péter. Szerinte Szekeresnek nem kellett volna lediktátoroznia az országgyűlési képviselőt, ez nem tesz jót a falunak. Ő sem akarja megjósolni, mi lesz most, de szerinte is olyan embert lenne érdemes választani, aki békességet teremt, és van elképzelése arról, milyen lesz Apátfalva tíz vagy ötven év múlva. Végül ezt üzente Szekeresnek: „ha nem nyernél a választáson, szívesen látjuk a munkás kezedet, utána is tudsz majd segíteni”.

(Címlapképünk forrása: Szekeres Ferenc Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk