Egy sikeres iskolaigazgató öngyilkossága

Hírzárlat halál után

Belpol

A gyulai kórházban öngyilkos lett Maczik Mihály, ­Békéscsaba egyik szakközépiskolájának az igazgatója. Az intézményben 1990 óta tanított, és 2000 óta vezette az iskolát, amely az irányítása alatt nagy fejlődésen ment keresztül. Az utóbbi időben viszont az iskola ­miatt több minden is nyomaszthatta.

„Azt sejtettem, hogy sokan jönnek, de azt nem, hogy ennyien” – lelkendezett november 10-én a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Nemes Tihamér Technikum és Kollégium igazgatója, Maczik Mihály az intézmény nyílt napjára érkezők láttán. A mintegy kétszáz általános iskolai végzős diák és szüleik megjelenése minden előzetes várakozását felülmúlta, s ettől azt remélte, hogy az iskola a következő tanévre sok, de legalábbis elegendő számú kilencedik osztályos tanulót tud majd felvenni. Az önkormányzati hírportál az eseményről azt írta, hogy az intézmény aulájában erre az alkalomra látványos kiállításokkal készültek a duális képzésben részt vevő cégek, így a legnagyobb márkáknak gépkocsialkatrészeket beszállító Linamar és a békési megyeszékhelyen gyárat működtető német híradástechnikai óriáscég, a Hirschmann. A Linamar alig egy hónappal ezelőtt, október végén avatta fel a középiskolában elkészült szaktantermét, amely a munkaerő-utánpótlásában segíthet sokat.

„Az iskola területén az automatizálás, a robotika, a számítástechnikai rendszerek bemutatója zajlott, továbbá nyílt órákba is be lehetett nézni, nemcsak szakmai, hanem akár matematikaórára is” – írta a behir.hu. Ha valaki akkor azt mondta volna, hogy ennek a jól menedzselt középiskolának a sikeres igazgatója – akinek nemrég született meg a negyedik unokája – tíz nappal később önkezével vet véget az életének, senki nem hitt volna neki.

A tanulás és a tanítás igézetében

Maczik Mihály 1990-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte meg gépészmérnöki diplomáját, majd rögtön a mai hosszú nevű intézmény elődjénél, a békéscsabai Gépészeti Szakközépiskola tanáraként helyezkedett el. Négy évvel később mérnök-tanári oklevelet szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1995-ben pedig az „Év tanára” kitüntető címet kapta. Abban az évben szerelt fel egy folyamatirányító labort, amelyet azután is folyamatosan fejlesztett. Tíz év beosztotti munka után az ezredfordulón igazgatói megbízást kapott az akkor már számítástechnikai ismereteket is oktató középiskolában, 2001-ben ­oktatási informatikus végzettséget szerzett, 2003-ban közoktatás-vezetői pedagógus szakvizsgát tett. Részt vett OKJ-s szakmai képzések bevezetésében, közreműködött a világbanki program intézményi kipróbálásában, ­bevezette, hogy az iskola tanulói a tizedik osztály végére ingyenesen ECDL nemzetközi számítástechnikai bizonyítványt szerezhessenek. Saját dolgozóinak szervezett CNC gépkezelőképzést is. Kivette a részét több informatikai képzésből, uniós projektek vezetője volt, segített a DINA digitális napló kifejlesztésében, majd bevezetésében. Több mint húsz éve érettségi és szakmai vizsgaelnök, 2015-ben ­kiadták a PLC ismeretek és példatár című szakkönyvét, előtte pedig tanulói jegyzetet jelen­tetett meg. Diákjai az országos versenyeken díjak sokaságát hozták el, így aligha volt véletlen, hogy 2005-től hét éven át a békéscsabai középfokú oktatási intézményei igazgatóinak munkaközösség-vezetője volt.

Az általa irányított intézményt a megújulás, a képzési portfólió bővítése, szakmai színvonalának növelése jellemezte. Legendás volt pedagógiai felkészültsége, a szülőkkel, a tanulókkal kialakított kapcsolata, munkáját szakmai hozzáértéssel, precizitással, odafigyeléssel végezte. Haladt a korral, folyamatosan tanulmányozta a technikai, technológiai fejlesztéseket, és ezeket beépítette azokba a tantárgyakba, amelyeket tanított. 2015-ben a békéscsabai önkormányzattól, nemrég pedig a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól kapott elismerést. A Maczik Mihály vezette szakközépiskola a 2010-es évek közepén került a BSZC alá, szakképzési portfóliója pedig a rendészeti és közszolgálati ágazattal bővült.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk