Makói iskolabezárás: ezt mondja a tankerület

Kis-Magyarország

Nem iskolát zártak be, hanem „feladatellátási helyet”.

Makón a június 10-i tanévzárón tudták meg a gyerekek és tőlük a szüleik, hogy szeptembertől másik iskolaépületben kezdik az új tanévet. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Tagintézményében szűnik meg az oktatás, az általános iskolai és a zeneiskolai, és az Almási Tagintézményben folytatódik.

A bejelentés megdöbbentette a szülőket, információink szerint az önkormányzatot is. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletet hívott össze, ahol a Bartók iskolában tanuló diákok szülei – elmondásuk szerint – nem kaptak választ minden kérdésünkre.

A DK makói önkormányzati képviselője, Mucsi Tamás tüntetést szervezett, majd aláírásgyűjtést kezdeményezett. A szülők Facebook-csoportot alakítottak, és most már ők is nyilvánosan tiltakoznak. Farkas Éva Erzsébet polgármester pedig a Facebookon közleményben tisztázta, hogy az oktatást nem az önkormányzat szervezi; arra kérte a szülőket, ne ítéljenek elhamarkodottan az új iskolaépületbe való átköltözésről, nézzék meg, milyen modern körülmények között fognak ott tanulni a gyerekek, és javasolta a tankerületnek, hogy nevezzék el az egész intézményt Bartók Béláról.  

A DK-s Mucsi Tamás erre válaszul egyéni indítványt nyújtott be arról, hogy Makót nevezze át az önkormányzat Jeruzsálemre.

A Narancs.hu június 11-én elküldte kérdéseit a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központhoz, az iránt érdeklődve, mi a korrekt információ, mi a bezárás indoka, és erről egyeztetett-e az önkormányzattal.

A tankerület igazgatója, Miklós Anikó hétfőn válaszolt. A „Régi értékek magas színvonalon a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola modern épületében” című közlemény így szól: „A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ egy általános iskolát tart fenn Makó városában. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Makón két feladatellátási helyen működik. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ az EFOP 4.1.2-17-2017-00001 azonosítószámú »Almási Tagintézmény a 21. században« elnevezésű projektben egy 16 tantermes, 6 szaktanteremmel, 6 csoportszobával és számos kiszolgáló helyiséggel rendelkező iskolát épített Makó városában, amelynek műszaki átadás-átvétele lezárult. Az új épület mind a két feladatellátási helyen tanuló gyermekeket tudja fogadni. A fenntartó a költözést a jogszabályok megtartása mellett valósítja meg. A két feladatellátási helyen összesen 362 tanuló kezdi meg a 2022/2023-as tanévet.

Az új épület a kor elvárásainak megfelelő infrastruktúrával, a megszokott innovatív tantestülettel várja a tanulókat. A diákok és nevelőik egy a mai kor követelményeinek megfelelő, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, klimatizált, tágas épületben végezhetik feladataikat.

Az emelt szintű zenei oktatás, a változatos pedagógia módszerek alkalmazása az eddigi magas színvonalon folytatódik, erre garancia az ott tanító szakmai közösség. Az új épület alkalmas házi koncertek, kiállítások, széles körű tanórán kívüli tevékenységek megtartására, a modern termek, tágas sportudvar, tankert pedig biztosítják a gyermekeknek az egyéni igényeiknek, képességeiknek, tehetségüknek megfelelő kiegyensúlyozott tanulás lehetőségét.”

Arra a kérdésre, hogy a tankerület egyeztetett-e a döntés előtt az önkormányzattal, nem kaptunk választ.

(Címlapképünkön: fehér szalagokkal tiltakoznak az iskolabezárás ellen szülők és diákok. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk