Nem hagyják magukat a balatonvilágosiak a Club Aliga ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. március 19.

Kis-Magyarország

Két héttel a választás előtt tulajdonost váltott az egykori aligai pártüdülőt fejlesztő projektcég. A balatonvilágosi polgármester pénteken rendkívüli képviselő-testületi ülésen próbált a befektetőknek kedvező határozatokat elérni.

Többek között azt kezdeményezte Takács Károly független polgármester, hogy a testület tárgyaljon a Club Aliga befektetőivel, és hogy a település ne kezdeményezzen alkotmánybírósági normakontrollt a tervezett fejlesztést kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet miatt. Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, önkormányzati képviselő azt mondta a magyarnarancs.hu-nak: azt gyanítja, a polgármester bennfentes információk birtokában terjesztette a szerinte aggályos javaslatot a testület pénteki ülése elé „olyan indoklással, mintha csak a befektetők, immár az új tulajdonosok diktálták volna".

A péntek reggeli rendkívüli ülésen Takács Károly kezdeményezése nem járt sikerrel, mivel a képviselők egyhangú szavazással levették a napirendről a témát. Bukovszki lapunknak elmondta, hogy „az előterjesztés kézhez vétele utáni másfél napban fellármáztam, akit csak lehetett, elhívtam a jegyzőt is az ülésre a siófoki közös önkormányzati hivatalból. Végül az az érvem hatott, hogy a szervezeti és működési szabályzatunk szerint öt nappal korábban meg kéne kapnunk az előterjesztéseket, ezt pedig csak másfél nappal az ülés előtt vettük kézhez. Nem értem a sietséget. Talán az új tulajoknak akart megfelelni a polgármester a csütörtöki bejelentés után mindjárt másnap reggel?”

Választás előtti tulajváltás a projektcégben

Csütörtökön írta meg ugyanis a Portfolio, hogy az egykori aligai pártüdülő területén fejlesztéseket tervező projekttársaságnak, a PRO-MOT Hungária Kft-nek új tulajdonosa lett, miután a Bayer Property Kft. megvásárolta az Appeninn BLT Kft.-től a PRO-MOT 75%-os, illetve a Lexan Alifa Kft.-től a 25%-os tulajdonrészét.

2019 tavaszáig Tiborcz Istvánnak és Mészáros Lőrincznek is volt érdekeltsége az Appeninnben. Szállodát és üdülőkomplexumot terveztek 2020 augusztusában, amikor a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította a Club Aliga „fejlesztését”, aminek „eredményeként” a beruházó nem köteles közutakat létesíteni és a vízhez lejutást biztosítani a helyiek számára. Az Aligai Fürdőegyesület egyik tagja akkor azt nyilatkozta a Narancs.hu-nak: „A szomszéd idős hölgy sírva fakadt, amikor elmondtam neki, mi készül. Amikor előbb 1 milliárd, majd 7,3 milliárd forintot kapott a beruházás a Kisfaludy-programból, majd előbb Mészáros, azután Tiborcz is kiszállt a »buliból«, még jobban megijedtünk, mert attól tartottunk, itt valami akkora nagy disznóság készül, hogy valakik nem akarják, hogy ennek a két névnek köze legyen hozzá, legalábbis amíg a botrány el nem ül…”

Beleállnak

Bukovszki András szerint a tulajdonosváltásban szerepe lehet annak is, hogy a helyi civilek, például az ő egyesületük is demonstrációkkal, fórumokkal, valamint beadványok sorával „kellemetlenkedik” a befektetőknek. Legutóbb például azért támadták meg a 47 hektáros üdülőkomplexum fejlesztésének környezetvédelmi hatástanulmányát, mert szerintük az több ponton is jogszabályt sért, így például akkor, amikor védett épületek elbontását tervezik, vagy az ugyancsak helyi védelem alatt álló aligai magaspart részleges elbontását, néhány üdülőépület felhúzása érdekében. „Szerintem megunta az Appeninn a Club Aliga körüli, általunk keltett lármát, ez nekik már üzletileg sem volt kedvező – így az alelnök. – De persze nem tudjuk még, hogy kit kaptunk most meg új partnerként.”

 
Bukovszki András 

Bukovszki András szerint Takács Károly független polgármester a befektetők érveit ismételte meg. „Bár a polgármester szerint a Club Aliga fejlesztése ellen vagyunk és hangulatkeltő rémképekkel traktáljuk a nyilvánosságot, a fejlesztés szükségességét senki sem vitatja. Mi azt akarjuk, hogy valaki garantálja: a helyiek, ahogy eddig, továbbra is használhatják a Club Aliga közútjait, továbbá lejuthatnak a parti sétányra, a strandra. A fejlesztést kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet azonban egyértelműen leszögezi: a 47 hektáros területen közutak nem maradhatnak, a parti sétányt meg beépíthetik. Az előző tulajdonos, az Appeninn képviselője ha máshogy nem is, legalább szóban ígéretet tett: ezek a szerzett jogaink nem csorbulnak. De mi, a helyieket képviselő civilek kezdettől fogva azt kérdezzük: ki garantálja ezt nekünk? És ha tulajdonosváltás lesz, akkor mi kötelezi az újakat az előző szóbeli ígérvény betartására? Ez most be is következett:

megtörtént a tulajdonosváltás, az újakat nem ismerjük, kíváncsian várjuk az álláspontjukat.

Ami pedig az alkotmányossági normakontrollt illeti, azt szeretnénk bizonyítani, hogy a Club Aliga-fejlesztést kiemeltté nyilvánító kormányrendelet alkotmányellenesen korlátozza Balatonvilágos önkormányzatát, lakosságát. Visszavonását legfeljebb még a kormánytól lehetne kérni. Egyelőre szerintünk nincs miről tárgyalnunk a befektetőkkel, hiszen ők nem tudnak kormányrendeletet se módosítani, se visszavonni.”

Az egyesületi vezető–önkormányzati képviselő arra is emlékeztetett: őt és két másik képviselőtársát a polgármester és három képviselő már hónapokkal ezelőtt kizárta a Club Aligával folytatott tárgyalásokból, amikor azok az előző tulajdonos kérésére bennfentesi-titoktartási nyilatkozatot írtak alá, Bukovszki és két társa viszont erre nem volt hajlandó. Az állampolgári jogok biztosa Bukovszkiék kizárását aggályosnak minősítette, a helyzet azonban azóta se változott.

Lapunk írásban megkérdezte Takács Károlyt, Balatonvilágos polgármesterét, hogy miért volt szükség a falu képviselő-testületének azonnali állásfoglalására, egyeztetett-e előzőleg az új tulajdonosokkal. Választ eddig nem kaptunk; ha megérkezik, közöljük.

Újak vagy régiek?

Az új többségi tulajdonos, a BAYER Property Ingatlanfejlesztő Zrt. egyedüli részvényese a BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt., amelynek jelenleg egyedüli részvényese Balázs Attila. Az Erdélyből elszármazott vállalkozó nevével találkozhattunk már a Club Aliga sztoriban. A Forbes szerint „az Appeninn Nyrt. tulajdonosa a Puskás Stadionon is dolgozó, top100-as építőipari cég feje, Balázs Attila a hozzá köthető Zinventive befektetőcégen keresztül, illetve a dollármilliárdos Csányi Sándor bankjának ingatlanalapja, az OTP Ingatlanbefektetési Alap, ami még 2018 márciusában vette meg tőzsdén kívüli ügyletben a cég 5,92 százalékát a Mészáros-féle Konzumtól.”  A Bayer Construct feltűnően sok állami beruházást végez.  Ők építették többek között az Etele Plázát, a Puskás Arénát, a Ludovika Campust, az MTK Stadiont, ők alakíthatták át a balatonfüredi mólót, de határon túli pályázatokon is nagyokat nyertek.

Mi lehet a tulajdonosváltás oka a hivatalos magyarázaton túl, miszerint az Appeninn ezentúl másra szeretne koncentrálni? Egyesek szerint az, hogy az új tulajdonost nem köti a régi tulajdonos említett szóbeli ígérete, azaz hogy a lakosság az „ingatlanfejlesztés” után is szabadon lejuthat a partra. Kerestük a Bayer Propertyt a cégjegyzékben megadott e-mail címen. Levelünket látták, de nem válaszoltak. Azt szerettük volna megtudni, felvették-e már a kapcsolatot Balatonvilágos és Balatonaliga önkormányzatával/fürdőegyesületével a Club Aliga miatt. Tudomásuk van-e arról, hogy a PRO-MOT Hungária Kft. milyen kötelezettségvállalásokat tett a parti terület lakossági megközelítésével és a tervezett közutak ingatlannyilvántartási bejegyzésével kapcsolatban? Ha ezekről a vállalásokról tudnak, azokat magukra nézve kötelezőnek ismerik-e el? Szándékukban áll-e biztosítani Balatonaliga és Balatonvilágos lakosságának, üdülőtulajdonosainak a parti sáv, illetve a strand térítésmentes megközelítését?

A Club Aliga 37 hektárjának tulajdonjogát és 10 hektárjának vagyonkezelői jogát megszerző, korábban a Mészáros–Tiborcz kettős, majd Jellinek Dániel ingatlanfejlesztő érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt. tervezett beruházását a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánította. A befektetők több részletben mintegy 10 milliárd forintnyi állami támogatást nyertek el a projektre. Az Aligai Fürdőegyesület egyebek közt sérelmezi, hogy a fejlesztőnek nem kell betartani a Balaton-parti építkezéseket szabályozó törvényi előírásokat, akár 6-8 emeletes monstrumokat is építhet a partra. Az MSZMP-üdülő idején az objektum a nemzeti vagyon része volt, állami tulajdon. Most magántulajdonba került 37 hektár, és tartani lehet tőle, hogy a még állami tulajdonban maradt 10 hektáros területet is privatizálják a Club Aliga jelenleg közút minősítésű útjaival és a helyiek által is használt strandjával, parti területeivel együtt. Az 1940-es évek végén Rákosiék államosították Balatonaliga központi, vízparti területeit, sajátították ki lakóingatlanjait és alakították ki a pártüdülőt, a mai Club Aligát úgy, hogy a településnek gyakorlatilag nem hagytak szabad Balaton-partot.

Mást és mást látnak a képviselők

A térség egyéni országgyűlési képviselője a fideszes Witzmann Mihály, de pártlistán parlamentbe jutott jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita is a választókerületért dolgozik. Április 3-án egymás ellenfelei lesznek.

Witzmann 2020. augusztus 27-i posztjában arról számolt be, hogy balatoni ügyekről egyeztetett a Miniszterelnökségen. Abban maradtak, hogy „hamarosan sor kerülhet egy személyes konzultációra, amelyen a balatonvilágosi önkormányzat, az Aligai Fürdőegyesület, a beruházó és a Miniszterelnökség képviselői, valamint jómagam is jelen leszünk. A cél továbbra is változatlan: a Club Aliga területének méltó, színvonalas szolgáltatásokat teremtő, a világosi lakosokat, üdülőtulajdonosokat is szolgáló, valamint a helyi közösséget új munkahelyekkel és adóbevételekkel támogató megújítása.” Szeptemberben az egyeztetés megtörtént, de annak eredményéről nem számolt be.

A fideszes képviselő egy évvel később tért vissza a témára: 2021 októberében azt írta, hogy bár nem hívták, de elment a Fürdőegyesület prezentációval egybekötött fórumára. Ott megtudta, hogy „a Club Aliga helyett Aligaliget nevet viselő komplex beruházás mindenki számára nyitott és elérhető lesz a főszezonban és azon kívül is! (…) A zöld felületek megtartása és a ligetszerű, barátságos, környezetbarát kialakítás a projekt egyik fő prioritása. A fejlesztéssel több száz új munkahely jön létre, és a helyi önkormányzat, illetve vállalkozások bevételei is emelkedni fognak. (…) A vízparti sétány a jövőben is elérhető lesz.”

Sem korábban, sem két héttel ezelőtti bejegyzésében nem említi viszont, hogy a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánította a Club Aliga „fejlesztését”.

Megkérdeztük Witzmann Mihályt, hogy a PRO-MOT Kft. korábbi balatonaligai kötelezettségvállalása (a lakosság lejárhat a partra) meghiúsul-e, illetve hogy bejegyzik-e az ingatlannyilvántartásba a szükséges közutakat. A képviselő nem válaszolt lapunknak.

Potocskáné Kőrösi Anita is figyelemmel kísérte a Club Aliga sorsát. 2021. október 7-én Witzmannhoz hasonlóan ő is részt vett a lakossági fórumon, de mintha egy teljesen más eseményen járt volna a beszámolója szerint. „A Club Aliga régmúlt emlékeinek eltörlése állhat a befektető érdekében, erre történt több utalás is a tegnapi tájékoztatón, amit közel két év után hívtak össze.A fejlesztő PRO-MOT is meglepődhetett a nagy lakossági érdeklődéstől, mert hiába rakták – nyilván szándékosan – csütörtök 11:30-ra a fórumot, sok nyaralótulajdonos így is ezért utazott Balatonvilágosra, hogy végre tájékoztatást kapjon, hogy mi lesz a közutakkal a területen. A színes-szagos prezentáció persze kínosan kerülte ezt a kérdést. Az érdeklődők joggal emelkedtek szólásra, hogy végre erről beszéljenek, mert itt mindenkit az érdekel: KÖZÚTON megközelíthető lesz-e a strand és a Balaton-part. A válasz elterelő volt, mint ahogy fideszéknél szokás.”

A jobbikos képviselő 2021. november 29-én az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén többek között

Rogán Antalt is kérdezte a Club Aligáról, a közutak és közparkok jövőbeni helyzetéről, amire konkrét garanciát (legyen az ingatlannyilvántartásban bejegyezve a közérdekű státusz) Rogán nem tudott adni.

Potocskáné szerint ebben is a befektetői érdekek szem előtt tartása érhető tetten.

Az érintett településeken arra kíváncsiak az emberek, mi lehet a valódi oka a választás előtt két héttel lezajlott tulajdonoscserének. Bukovszki András szerint „nyilvánvaló, hogy komoly erőkkel állunk szemben, s aligha tévedünk, ha úgy véljük, április 3-án így vagy úgy, de a mi harcunk is eldől”.

FRISSÍTÉS

Lapunk írásban megkérdezte Takács Károlyt, Balatonvilágos polgármesterét, hogy miért volt szükség a falu képviselő-testületének azonnali állásfoglalására, egyeztetett-e előzőleg az új tulajdonosokkal.

A cikkünk megjelenése után érkezett polgármesteri válasz arra nem tért ki, hogy miért volt szükség azonnali állásfoglalásra Club Aliga-ügyben, arra pedig, hogy egyeztetett-e előzőleg a tulajdonosokkal, azt felelte írásos válaszában: „A kérdés nem igényelt egyeztetést a tulajdonossal, így arra nem került sor.”

A Club Aligával számos cikkben foglalkozott a Narancs.hu; legutóbb ezt írtuk a témában:

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk