Még a fideszesek is kiakadtak a békéscsabai polgármester Népfront-választást idéző ötletén

Kis-Magyarország

Szarvas Péter szerint a városban közelgő időközi választáson el kellene kerülni a "torzsalkodást", és inkább mindenki támogassa az ő jelöltjét.  

Demokráciában ritkán tapasztalt javaslattal állt elő Békéscsaba független, valójában a Fidesz-KDNP-hez több mint közel álló polgármestere, Szarvas Péter. Egy haláleset miatt kiírt időközi képviselőválasztás kapcsán – egyeztetés nélkül – azt javasolta, hogy kerüljék el a „politikai torzsalkodást” és mindenki támogassa az ő jelöltjét. A pártok ettől hátast dobtak.

Ferenczi Attila, aki több cikluson keresztül volt a békési megyeszékhely legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek az egyik fideszes önkormányzati képviselője, súlyos betegség után nemrégiben hunyt el. A háziorvosként dolgozó egykori képviselőről Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy „sokakat megrendítő, korai halála nehezen pótolható űrt idézett elő.” Ami azonban e sorokat követte, rendhagyó volt.

Ugyanis Szarvas azt írta: „A városrészben lakók, és az egész város érdeke, hogy a választókerület érdekérvényesítése a jövőben lokálpatrióta szemléletű maradjon és ennek előkészítése gondos körültekintéssel valósuljon meg.

Indokolt elkerülni azt, hogy a választás kapcsán politikai torzsalkodás legyen.

A torzsalkodás megelőzése érdekében javaslom Varga Tamás alpolgármestert képviselőjelöltnek, aki a városát szerető, fiatal, tisztességes szakember, integráló személyiség” – írta a városvezető, egyúttal felkérte a politikai szereplőket, jelölő szervezeteket, hogy mindenki támogassa Varga Tamás alpolgármestert, mert véleménye szerint ez biztosítaná a 4. számú választókerület élők érdekeinek legjobb képviseletét a jövőben.

Magyarán saját, mandátummal nem rendelkező alpolgármesterét ajánlja Szarvas Péter minden párt és jelölőszervezet figyelmébe Békéscsabán, ráadásul mindehhez a támogatásukat is kéri. Mint kiderült, a javaslattétel előtt a városvezető nem egyeztetett senkivel. Másrészt a helyi választási bizottság döntését, azt, hogy az időközi választást június 26-ra tűzték ki nem a jegyző, hanem a polgármester jelentette be elsőként a békéscsabaiaknak, ami minimum a feladatkörök összekeverését feltételezi.

 
Varga Tamás és Szarvas Péter 
Forrás: Facebook/Szarvas Péter
 

Szarvas és a Fidesz

Elsőként a Fidesz-KDNP háborodott fel a javaslat miatt, nem csupán az egyeztetés hiánya miatt, hanem azért is, mert a békéscsabai közgyűlésben a hét fideszes képviselő mellett heten képviselik a Hajrá Békéscsaba Egyesületet és mellettük három ellenzéki képviselő van. A polgármesteri javaslat pedig felborítaná az eddigi egyensúlyt, mert az egyesületnek nyolc, míg a Fidesz-KDNP-nek csak hat képviselője maradna.

A sajátos békéscsabai viszonyokra jellemző, hogy a Hajrá Békéscsaba Egyesület nem egy mélyen a társadalom szövetébe épülő helyi civil szervezet, hanem valójában egy, a Fideszhez közel álló szatellit jelölőszervezet, amelynek munkája, némi túlzással, kimerül abban, hogy ötévente a helyhatósági választásokon elindul. Gúnyosan, de aligha jogtalanul „lila-Fideszként” is emlegetik a Hajrá Békéscsaba Egyesületet a helyiek, ahol koalícióban vezeti a Fidesz-KDNP-vel a megyei jogú várost.

Szarvas Péter legfőbb politikai támogatóját pedig úgy hívják, hogy Orbán Viktor. A nemrég lezárult parlamenti kampány legvégén zárt körben a polgármesteri hivatal udvarán kampányolhatott a kormányfő, kiválogatott társaságnak. A Hajrá Békéscsaba Egyesületről és viselt dolgairól korábban itt írtunk: 

Választás nélküli választás?

Valójában a helyi hatalmi sáncokon belüli csetepatéról van szó, amelyről azonban az ellenzéknek is megvan a véleménye. „Ez egy populista és nehezen értelmezhető javaslat a kártyáiba bepillantást nem engedő polgármester részéről” – mondta a Narancs.hu-nak Fülöp Zoltán, a Liberálisok helyi vezetője. Hozzátette, eddig is az volt a jellemző, hogy Szarvas Péter egyesülete és a Fidesz összezár, ezt példázza, hogy a város cégeinek igazgatóságába és felügyelőbizottságaiba csupán egyetlen ellenzéki delegáltat engedtek be, miközben 33 ilyen poszt tölthető be.

Fülöp szerint ugyanakkor már tudható, hogy Alföldi Károly személyében a Fidesz-KDNP indít saját jelöltet az időközi önkormányzati választáson, igaz, a Csabai Jövőért Egyesület színeiben, húsvét előtt Alföldi fotójával és jókívánságait tartalmazó üzenetével meg is szórták ezt az önkormányzati körzetet. 

 
Alföldi Károly szórólapja
Forrás: narancs.hu
 

Harasztos Sándor, a Párbeszéd helyi ügyvivője nevetségesnek, míg Árgyelán György, a DK választókerületi elnöke a régi Népfront-politika mai felélesztőjének nevezte a békéscsabai polgármestert.

„Láttunk már választás nélküli választást, ez is az lenne, köszönjük, nem kérünk belőle”

– mondta portálunknak Miklós Attila MSZP-s önkormányzati képviselő. Miklós azért is bírálta a békéscsabai polgármestert, mert a valós ügyek megoldása helyett saját önfényezésével van elfoglalva. „Szarvas Péter valójában nem polgármester, hanem PR-mester!” – jegyezte meg. „Meglepő és elfogadhatatlan” – válaszolta érdeklődésünkre Csonki Dávid a Jobbik képviseletében. „Örülök, hogy a polgármester kiadta az ukázt, hogy nem kell itt politikai versengés” – mondta ironikusan Körömi János, a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi ügyvivője. 

Abban az összes helyi ellenzéki politikus egyetértett, hogy közös jelölttel kell indulniuk az időközi választáson,

ám hozzátették, az ezzel kapcsolatos hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek el. „Legyen a körzetben lakó, fiatal és az sem kizárt, hogy hölgy” – adta meg a jelöltkeresés alaphangját Körömi János. Miklós Attila ehhez hozzátette, hogy másfajta együttműködésre lesz szükség az ellenzéki pártok között, mint az országgyűlési választáson volt, de jelezte azt is, vannak olyan fiatalok, akiket érdekel a helyi politizálás, de nem hisznek a helyben működő politikai pártok egyikében sem.

„MDF-esként végigéltem a rendszerváltást és azt követő éveket, hosszú ideje a Fideszben politizálok, de elképedéssel olvastam, hogy a demokráciát, a demokratikus versenyt Szarvas Péter a torzsalkodással azonosítja” – mondta lapunknak Herczeg Tamás, Békéscsaba kormánypárti országgyűlési képviselője, a Fidesz Békés megyei választmányi elnöke. Megítélése szerint ha továbbgondolnánk a városvezető javaslatát, akkor oda is eljuthatnánk, hogy 2024-ben a 12 békéscsabai egyéni körzetben csak az egyik jelölőszervezet képviselőjelöltjeit kellene támogatni – ami pedig nyilvánvaló képtelenség.

„Vajon hány órát, vagy hány szemesztert hagyott ki a demokráciának nevezett tantárgyból Szarvas Péter, hogy ilyen elképesztő javaslatot tett 32 évvel a rendszerváltás után? Ennél a gondolatkísérletnél a rossz emlékű Népfront 1985-ös kettős választási rendszere is innovatívabb volt, pedig az is távol állt a szabad és tisztességes választástól” – mondta a Narancs.hu-nak egy helybeli, de neve mellőzését kérő véleményformáló értelmiségi.

„Polgármesterünk javaslatával olyan országos elmék régiójába emelkedett, mint például Medgyessy Péter, volt MSZP-s miniszterelnök, aki 2004-ben az Európai parlamenti választásra javasolta, hogy az egész ország csak egyetlen közös pártlistára szavazhasson a nagy összeborulás jegyében” – írta egy hozzászóló Szarvas Péter Fb-posztjához. Mint tudjuk, az egykori kormányfő javaslatából semmi sem valósult meg. Itt és most is erre van esély.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk