Szétbarmolták a Samsung-pénzből épült sportparkot Dunakeszin

Kis-Magyarország

Obszcén falfirkákat fújtak Dunakeszin egy helyi játszótér, BMX-pálya és sportpark elemeire. Utóbbi megépítését a Pest Megye Önkormányzatának Samsung-adóbevételeiből működő pályázatából finanszírozták pár hónappal ezelőtt. 

„Ismét a lakosság segítségét kérjük, mert a hét elején fekete festékszóróval obszcén ábrákkal és feliratokkal fújkálták tele – egyelőre ismeretlen elkövetők – a Tompa Mihály utcai játszótér játékait, az új fitnesz park eszközeit, az utcabútorokat és a Magyarság Sporttelep BMX-pályáját” – közölték a múlt héten Dunakeszi Facebook-oldalán

A bejegyzés szerint a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai már eltávolították a firkálmányokat, így az eszközök használhatók, de az önkormányzat feljelentést tett. „Az elkövető a kiszabott büntetésen kívül számolhat polgári peres eljárással, amely végén vagy ő, vagy a törvényes képviselője köteles a firkálással okozott teljes kár megtérítésére, amely kár összege akár a többmillió forintot is elérheti” – írták a bejegyzésben hozzátéve, hogy aki hitelt érdemlő információval rendelkezik az elkövető személyét illetően, az száz ezer forintos nyomravezetői jutalomban részesül. 

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere is posztolt az esettel kapcsolatban: mint írta, a héten ismét fekete festékszóróval fújkálták össze a játszótéri játékokat, sporteszközöket, utcabútorokat, „ezúttal azonban obszcén, trágár motívumokkal, feliratokkal, amitől még felháborítóbb mindaz, ami történt”. Ahogyan az a bejegyzéséből is kiderül, nem ez az első vandalizmus a város történetében; a Dunakeszi Post beszámolói szerint 2016-ban, 2020-ban többször is és 2021-ben is történt hasonló eset. Nyíri Márton, a város alpolgármestere a Facebookon azt írta, a mostani rongálás nagyjából 4-500 ezer forint kárt okozott a városnak. 

 „Minden városban előfordul, hogy néhány renitens diák, fiatal, lázadó kamasz festékszórót ragad és összefújkál fal/kerítés felületeket, közterületi elemeket. Mint a korábbi dunakeszi eset alkalmával is, amikor nyomravezetői díj segítségével akadt a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola oldalfalát lefújó renitens diák nyomára a rendőrség. Az ilyen elkövetőket véleményünk szerint részben az is motiválja, hogy olyat tegyenek, amivel egy kis hírveréshez juthatnak, éppen ezért nem szeretnénk bővebben reagálni megkeresésére” – válaszolta megkeresésünkre Szeredi Helga, Dunakeszi Város Önkormányzatának szóvivője. Hozzátette, a mostani, obszcén tartalmakat a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai már eltávolították, így a BMX-pálya és a Tompa Mihály utcai játszótéri játékok, az utcabútorok, valamint az új fitnesz park eszközei is zavartalanul használhatók.

Megkerestük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a város egyik alpolgármestere április 14-én jutatta el a feljelentését Dunakeszi Rendőrkapitányságára közterületi rongálás miatt, ami alapján elrendelték a nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen. Továbbá a rendőrségnek idén a „most felfedezetten kívül hasonló tartalmú falfirka (rongálás) nem jutott a tudomására”. 

Samsung-pénzből épült

De miért olyan érdekes ez, hiszen az ilyen bűncselekmények gyakorta előfordulnak? A Narancs.hu az elmúlt hetekben, hónapokban sokat foglalkozott a gödi Samsung SDI gyártól eltérített adóbevételekkel, amelyek egy részét (419 plusz 300 millió forintot) Pest Megye Önkormányzata civil szervezetek között osztott szét egy erre felállított alapon keresztül. Például olyanoknak, amelyek fideszes médiumok indítottak, illetve (kampányszerű) rendezvényeket tartottak, amelyeken a térség két immáron megválasztott országgyűlési képviselője, Tuzson Bence és Rétvári Bence parádézott

A Városi Sportegyesület Dunakeszi (VSD) is a nyertesek között volt; rehabilitációs központ létesítésére 15,3 millió, szabadtéri fitnesz-park kialakítására pedig 6,5 millió forint támogatást kapott. (Egyébként a VSD labdarúgó csapata topligás klubokat megszégyenítő módon a Samsungot és a Samsung SDI-t tudhatja mezszponzorának). 

A Dunakeszi Post januárban arról írt, hogy az önkormányzat és a VSD által elnyert közös pályázat „teremti meg annak lehetőségét, hogy a Madách utca környékén, egészen pontosan a Tompa Mihály utca és a Madách utca kereszteződése közelében lévő, kihasználatlan területen szabadtéri torna- és fitneszpark jöjjön létre”.

Februárban Nyíri Márton alpolgármester arról posztolt, hogy a kivitelezők elrontották a park alapozását, de márciusban Tuzson Bence országgyűlési képviselő jelenlétében átadták a létesítményt. Így jutottunk el a közelmúltig, amikor is több helyi objektummal egyetemben a VSD sportparkja is a vandálok áldozatául esett

(Címlapképünk forrása: Dunakeszi, a Mi városunk Facebook-oldal)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk