Leváltották Szolnok DK-s alpolgármesterét

Kis-Magyarország

Egyelőre nem tudni, ki kerül Miskolczi László helyére.

Különleges pillanatokkal kezdődött a szolnoki közgyűlés csütörtöki ülése. Mindjárt az elején Szalay Ferenc polgármester ismertette, hogy Szekeres Éva képviselő neve ezentúl Bóka Éva, és azt is, hogy a korábbi momentumos politikus egyben kilépett a Szolnoki Többség - XXI. század képviselőcsoportból. A városvezető azt is közölte, hogy Galló György Péter pedig a Jobbik - Váltsunk közösen képviselőcsoportból lépett ki. Ezek alapján a két képviselőcsoport megszűnt létezni. Szalay hozzátette, úgy véli, ezzel befejezte a Szolnoki Többség nevű ellenzéki formáció a két és fél éve tartó működését.

Ezek után szót kért az ellenzék soraiban ülő Bóka Éva, aki olyan hozzászólást produkált, hogy azt kormánypárti képviselők is megirigyelhetnék volna. Gyakorlatilag beolvasott az ellenzéknek. Felrótta, hogy saját magát verte szét, mert az nem egy szerveződés volt, hanem egy összeállt banda. Úgy vélte, az elmúlt két év csak arról szólt, hogyan tudja magát az ellenzék kinyírni, ezért is jutott el idáig. 

A továbbiakban ráfordult Miskolczi László bírálatára, aki egyébként nem volt jelen a közgyűlésen. Mint Bóka elmondta, nem számít, hogy jelen van-e az ülésen vagy sem, mert mintha soha nem is lett volna ott Miskolczi. Javasolta, hogy vegyék fel a napirendre a leváltását.

 
Bóka Éva

Szót kérve Ligeti József - aki elsőként ugrott ki a Szolnoki Többségből és ezzel elindította az erodálását - csatlakozott Bókához; azt hangsúlyozta, hogy Miskolczi munkája teljesen feleslegesnek bizonyult és kár fizetést adni neki. Csatlakozott Bóka javaslatához, amit szerinte már korábban meg kellett volna tenni. A Miskolczival kapcsolatos felvetésre reagálva Györfi Mihály, az MSZP-s alpolgármester is bizalmi szavazást kért maga ellen, hogy akkor bizony szavazzanak róla is.

Ezt a polgármester elengedte a füle mellett és csak Miskolczi leváltásáról rendelt el szavazást. 

A képviselők titkos szavazáson döntöttek: a 18-uk közül tizenegyen arról határoztak, hogy Miskolczi Lászlót hívják vissza tisztségéből. Hogy ki lesz majd helyette, egyelőre nem tudni. Lehet, hogy már a következő közgyűlésen szavaznak az új személyről, de az is elképzelhető, hogy majd csak a június 26-ra kitűzött időközi választást követően. Ezt azért kell megtartani a 4-es számú választókerületben, mert itt korábban lemondott mandátumáról a 2019-ben a Demokratikus Koalíció színeiben nyertes, majd függetlenként ténykedő Fajcsák Károly.

Hogy itt kit indítanak a pártok, jelenleg szintén nem tudni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.