Momentum: bár látványos a konfliktus Dél-Békésben, a Fidesz mégis bevédte Simonkát és embereit

Kis-Magyarország

Az elmúlt napokban, hetekben arról szóltak a hírek, hogy a Fideszen belül Dél-Békésben sokan Simonka György, viharsarki országgyűlési képviselő ellen fordultak. A Momentum szerint a csütörtöki orosházi testületi ülés ennek az ellenkezőjét bizonyította.

Rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte még augusztus 10-én Sebők Éva, a Momentum orosházi önkormányzati képviselője arra hivatkozva, hogy súlyos szabálytalanságokat állapított meg egy minisztériumi ellenőrzés egy EU által támogatott közel 500 milliós projektnél. A humán szolgáltatások fejlesztéséről és a társadalmi felzárkóztatásról szóló EFOP-program esetében olyan aggályok merültek fel, hogy a benne részt vevő önkormányzatoknak és civil szervezeteknek a teljes támogatási összeget, azaz félmilliárd forintot (!) vissza kell fizetni.

Bár a pályázati konzorcium vezetője Tótkomlós volt, de fontos szerepet kapott benne az orosházi önkormányzat is. A jogerősen lezárult vizsgálat következményeként a dél-békési iparvárosnak 52 millió forintot kell záros határidőn belül visszafizetnie a központi költségvetésnek. Ha ezt nem tenné meg, akkor inkasszót nyújt be az állam, s így vonja el a több tízmilliós összeget az önkormányzat bankszámlájáról. Ugyanakkor tény, hogy a másodfokon lezárult vizsgálat után jogorvoslati lehetőségként a bírósághoz fordulhatnak a visszafizetésre kötelezett konzorciumi tagok. Ám semmi garancia nincs arra, hogy ott megfordulna az ügy megítélése.

A pályázati konzorciumban szereplő és Simonka György alapította Dél-Békés Katasztrófavédelmi Mentőcsoportnak a jogerős minisztériumi döntés értelmében több mint 260 millió forintot kell visszafizetni.

Fegyelmi eljárás lett volna

A Momentum orosházi önkormányzati képviselője azért látta mindezek fényében szükségesnek a rendkívüli testületi ülés összehívását, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. Emellett fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezte Dávid Zoltán orosházi polgármester, Oravecz Nóra alpolgármester és Elekes Lajos volt alpolgármester ellen. Sebők Éva a Narancs.hu-nak elmondta, hogy: „a fegyelmi eljárás alkalmas lett volna a városvezetők felelősségének megállapítására és az okozott anyagi kár rajtuk történő behajtására.” Aztán minden másképp alakult.

Végül egyéb napirendi pontok miatt rendes képviselő-testületi ülést tartottak Orosházán, ahol a napirendek között szerepelt a Momentum kezdeményezte fegyelmi eljárás kérdése is.

Simonka és tőle balra Dávid Zoltán

Simonka és tőle balra Dávid Zoltán

Fotó: Simonka György/Facebook.com

„Talán szakadás látszik a Fidesz pajzsán. Dél-Békés központjában, Orosházán több fideszes képviselő látványosan a Simonkához közeli fideszes polgármester, Dávid Zoltán és alpolgármestere, Oravecz Nóra ellen fordultak” – emlékezetett Sebők. Ám hozzátette, úgy fest, mindez csak porhintés volt.

Összezártak Simonka mögött

A napirendi pont csütörtöki tárgyalásakor kiderült, Simonka György felségterületének központjában, Orosházán a fideszesek minden korábbi nyilatkozat és fogadkozás ellenére összezártak. Sebők Éva elmondta, a fegyelmi eljárás és a felfüggesztés megszavazásához a helyi “szakadár”, “Simonka-ellenes” fideszesek szavazata is szükséges lett volna, de ők ahelyett, hogy az általuk bőszen hirdetett megújulás mentén ezt támogatták volna, és kiálltak volna az orosháziak mellett, inkább leszavazták a beadványt.

Ezzel bebizonyították, hogy „a tiszta kezű Fidesz továbbra is illúzió és heves fellépésük a harmadrendű vádlott ellen csak szemfényvesztés, a 2022-es választásokra történő felkészülés. Amikor cselekedni kell, a Fidesz továbbra is megvédi Simonkát. És ezért az orosháziak fizetnek” – hangsúlyozta Sebők.

600 millió forint kiesett?

Így valószínűleg úgy kell visszafizetni a pályázati bukta miatt az orosházi önkormányzatnak 52 millió forintot, hogy annak nem lesz személyi felelőse. A Momentum helyi politikusa szerint ez önmagában komoly léket vág a közel 30 ezres dél-békési város költségvetésébe, a felelősség elkenése pedig a legrosszabb üzenet a választók felé.

Sebők Éva kifejtette, ha mindehhez hozzáadjuk a gépjárműadó elvonása miatt kieső 180 millió forintot, a Covid-19 miatt elmaradó turisták miatt kieső idegenforgalmi adót és a járvány következtében megnőtt városüzemeltetési költségeket, akkor nem túlzás, hogy ez összességében elérheti akár a 600 millió forintot is. Ennek ellenére az orosházi fideszes városvezetők egyelőre nem jelezték, hogy módosítanák a helyi költségvetést.

(Címlapfotónkon: Simonka járványvédelmi bevetésen az orosházi városháza előtt, mögötte a háttérben Dávid Zoltán orosházi fideszes polgármester. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk