Szúnyogmutyi: nagyon megszerették Orbánék az utolsó KISZ-titkár cégét

  • Szlavkovits Rita
  • 2014. augusztus 5.

Kis-Magyarország

Pedig 2007-ben a Magyar Nemzet még piszkálta a dúsgazdag Nagy Imre minisztériumi szerepvállalását, míg egy évvel később a túl drágának vélt szúnyogirtást rótták fel a Nagy-cégnek. Aztán fordult a kocka: idén már 1,5 milliárdos állami tenderbe vonták be a cégét.

Verseny nélkül, mindössze négy nap alatt jutott másfél milliárdos állami megrendeléshez az a konzorcium, amelynek a Corax-Bioner Zrt. is tagja – mi írtunk először az állami szúnyogmutyiról pár hete. Mindennek azért volt jelentősége, mert a céget ügyvédként épp az a Bakondi György képviselte, aki az említett tendert lebonyolító katasztrófavédelem vezetője. Bakondi egyébként a Darázs Ügyvédi Irodán keresztül nyújtott jogi segítséget a Coraxnak.

A kormányszóvivő és Bakondi György bejelenti

A kormányszóvivő és Bakondi György bejelenti

Fotó: MTI

Ez az ügyvédi iroda azért is érdekes Bakondi esetében, mert – ahogy erről évekkel ezelőtt több cikk is született, különös tekintettel a Békés megyei szálra – a Darázs több szálon kötődött az UD Zrt.-hez, ahol Bakondi

Nyertesek

Június 19-én jelentették be, hogy idén az állami költségvetésből 1,5 milliárd forint jut szúnyogirtásra, amelyet meghívásos tenderen a szegedi SZEMP Air Légiszolgáltató Kft., a békési Rovért Rovar- és Rágcsálóirtó Kft. és a budapesti Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. által alkotott konzorcium nyert el.

felügyelőbizottsági tag volt 2005 és 2010 között.

Később arra is megkaptuk a hivatalos választ, hogy miért kellett a sietség, és miért nem írtak ki nyílt pályázatot: sürgősségi eset ugyanis a közbeszerzési törvény szerint akkor áll elő, ha „a nyílt vagy a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók”. A katasztrófavédelem erre hivatkozott, mivel a „2013. évi enyhe tél, illetve a 2014. év májusában esett csapadékmennyiség következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre”. Az érvelésből tehát az derült ki, hogy a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe telünk volt.

Támad a Magyar Nemzet

Ezek után egy kicsit jobban körbenéztünk a Corax-Bioner háza táján. A cégadatbázisból az derül ki, hogy a Corax többségi részvényese a Pólus Plusz Befektetési Kft., amelynek egyik tulajdonosa Nagy Imre (a másik pedig a felesége, Trapp Andrea), miközben Nagy tagja a Corax igazgatótanácsának is.

Nagy az utolsó KISZ-titkár volt. „1989. április 22-én feloszlott az MSZMP ifjúsági szervezete, a Kommunista Ifjúsági Szövetség. Másnap Nagy Imre addigi első titkár legyőzte Gyurcsányt, és az utódszervezet elnöke lett” – írta pár hónapja a 444.hu.

Még 2007-ben azt írta a Magyar Nemzet, hogy „Nagy Imre, az utolsó KISZ-vezér lett nemrég a Honvédelmi Minisztérium (HM) legnagyobb cége, a több száz millió forintos részvényvagyonnal rendelkező HM EI Zrt. igazgatósági elnöke. A volt első titkár 1988–89-ben vezényelhette le a KISZ megszűnését, Gyurcsány Ferenc egyik belső ellenfeleként a kommunista ifjúsági szervezetben. Nagyból később a KISZ-utódszervezet, a Demisz első embere lett, majd ennek elhalása után a Caola háztartási vegyipari vállalat vezérigazgatói posztját foglalta el. A céget névleges összegért privatizálták a rendszerváltozás után.”

Egy évvel később szintén a Magyar Nemzet írta azt, hogyráfizetnek az önkormányzatok és a Magyar Turizmus Zrt. a szúnyogirtásra, mert az ország nagy részén évek óta a KISZ KB utolsó főnökének, Nagy Imrének a cége végzi a kártevők gyérítését – a konkurens cégeknél jóval drágábban”. Az akkor még ellenzékből tüzelő napilap szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság a „fazonra szabott pályázati kiírások „miatt több alkalommal megbüntette az önkormányzati szövetségeket, ám az ismételt pályázatokon mégiscsak Nagy cége nyerte rendre a zsíros megrendeléseket. A nagyjából 500 ezer hektárnyi területen végzett szúnyogirtás egy rivális cég szerint 4-5 milliárd forintos piacot jelent.”

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Jelenleg a Corax szélesebb körből meríti munkáit: legnagyobb üzletáguk a szerves szennyeződésű talajok tisztítása, szennyvíz és egyéb hulladék bioremediációs tisztítása és kezelése, gyártanak növényvédő szereket, és biotechnológiai fejlesztéseik eredményeképpen enzim- és baktériumkészítményeket állítanak elő a mezőgazdaság, környezetvédelem számára. (2007-ben biogázüzemet is építettek volna egy NKHT-től nyert pénzen, de konzorciumi partnerük adócsalás vádjával kényszerült bíróság elé állni, tavaly nyáron a Szegedi Ítélőtábla többéves börtönre ítélte azt a makói vállalkozót, akivel a Corax a terveit szövögette.)

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre.

Ettől függetlenül sikeres a cég, honlapján például felsorolja, milyen pályázatokat nyert az utóbbi években: 2009–2011 között összesen közel 350 millió forintot GOP-pályázatokon. Szegeden az egyetemtől bérelt területen 2001 óta gyárt fermentációs anyagokat a cég, Budaörsön növényvédő és rovarirtó szereket, s tervezi, hogy Hódmezővásárhelyen is épít egy üzemet, azért ott, mert közel van a szegedi kutatóhelyhez, s mert – ahogy olvashatjuk – támogatja tervüket a város. Szúnyogirtási pályázaton az elmúlt években a Balatoni Szövetségtől (182 millió forint), Hódmezővásárhelytől (100 millió), illetve a fővárosi önkormányzattól (32 millió) nyertek megbízást.

2009-ben az Index egyébként azt írta Nagy Imréről, hogy bekerült Magyarország leggazdagabb emberei közé.

Benyelik a piacot

A magyarnarancs.hu eközben úgy értesült: szakmai berkekben igencsak zokon veszik, hogy lényegében a mostani közbeszerzéssel szentesíti az állam azt a helyzetet, amelynek ügyében a GVH még 2012-ben vizsgálatot indított. Azaz: nagyok uralmát a piacon, és a kisebbek teljes kiszorítását. (2012-ben a GVH azzal a gyanúval indított eljárást a Corax-Bioner és öt másik, szúnyoggyérítéssel foglalkozó cég ellen, hogy azok 2007 óta megállapodtak a közbeszerzések egymás közötti elosztásban, azzal, hogy a piacvezető Corax kikötötte: amennyiben tőle vásárolják az irtószert, úgy azon a területen, ahol a vásárló cég érdekelt, ő nem pályázik. Az ügyben egy hónappal ezelőtt megjelent, a témával kapcsolatos cikkünk óta sem született döntés.)

A szakértői és ellenőrzési munkálatokra kiírt közbeszerzés is megjelent az értesítőben: e szerint erre 31 millió forintot nyert a Bio Kalibra Bt. és Kenyeres-Sáringer exképviselő keszthelyi cége, amelyek szintén konzorciumként vesznek részt a munkában. Ez utóbbiak feladata a teljesítések ellenőrzése, az igazolások kiadása és a monitoring. A Bio Kalibra Bt. kültagja Ring Péterné, aki jelenleg is a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa, de állítása szerint a bt. munkájában nem vesz részt tevékenyen, ott csak tulajdonos, mint ahogy tag a Bio Kalibra Kft.-ben is.

Szakmai körökben ugyanakkor egyre fontosabbnak tartanák, hogy a biológiai gyérítést részesítsék előnyben, hiszen ez a kémiai szerek költségeinek felébe kerül, és csak célzottan azokat a lárvákat pusztítaná, amelyek kényelmetlenséget okoznak az emberek számára. Szegeden már alkalmazzák a technológiát, igaz, a kémiai kezelés mellett, de ahogy a gyérítést irányító Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. vezetője nyilatkozta, ily módon felére csökkentették a költségeket.

Németországban, a Rajna mentén 320 kilométeres sávban, Szerbiában, Romániában, Bulgáriában már évek óta a biológiai gyérítést részesítik előnyben.

Egymásba fonódtak

Van a Corax-történetnek még egy érdekes momentuma. Vajó Péter, a Sejtterápia Központ Kft. egyik tulajdonosa korábban a Corax igazgatóságának tagja volt, ma fb-tag. A Sejtterápia az Omninvestből történő szétválás útján jött létre. Az is a cégadatbázisból derül ki, hogy a STL 2013-ban egyesült a Sejtterápia Központtal. Az STL MEDYAG néven már korábban is a Corax-Bioner Zrt. részvényese volt, de a szocialista kormány idején kapott megbízásokat is a Honvédelmi Minisztériumtól. 2009-ben az Index azt írta: „Nagy Imre, a KISZ utolsó első titkárából lett milliárdos vállalkozó nem csak állami cégvezetőként találkozott a Medyaggal: az ismeretlen hátterű cég beszállt a közvetett érdekeltségében álló magánvállalkozása, a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt.-be – írja a cégadatokat kutatva a HVG.”

 

 

Figyelmébe ajánljuk