Gyömrő

Népszavazás lesz a Horthy-kultusz ellen

  • narancs.hu
  • 2012. november 6.

Kis-Magyarország

Januárban eldől, vissza kell-e vonnia a gyömrői városvezetésnek a főtér Horthy térré való átnevezését. Ekkorra írta ki a képviselő-testület azt a népszavazást, amelyet civilek kezdeményeztek. Ez lesz az első népszavazás a Horthy-korszak pozitív példává emelése ellen.

Alig két hónap múlva, jövő január 6-án helyi népszavazás lesz Gyömrőn, miután a városi civilek összegyűjtötték a kiíráshoz szükséges aláírásokat, és a helyi testület kijelölte a voksolás időpontját. Az aktivisták még szeptember 20-án kezdték meg az aláírásgyűjtést, hogy Gyömrő vezetése vonja vissza a korábban Szabadság tér néven ismert főtér Horthy térré való átnevezését. A névváltoztatásról a testület tavasszal döntött az egyetlen jobbikos képviselő kezdeményezésére.

Az aktivisták 3775 aláírást adtak le, amiből a helyi választási bizottság végül csak 2799 darabot érvényesített, de ez is elég volt, mivel a kiíráshoz minimum 2612 támogató aláírás szükségeltetett. A szavazáskor az alábbi kérdésre kell majd válaszolniuk a 17 ezres város választópolgárainak: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Gyömrőn a vitatott történelmi személyről, Horthy Miklósról ne lehessen közterületet elnevezni?”

 

Gyömrő, főtér: Minek nevezzenek?


Gyömrő, főtér: Minek nevezzenek?

Fotó: MTI

 

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes lehessen, a mintegy 13,5 ezer gyömrői választópolgár több mint felének a szavazóurnákhoz kell járulnia: ez legalább mintegy 6800 szavazót jelent. A népszavazási kezdeményezéshez nevét adó, csaknem 3800 Horthy-restaurációt ellenző aláíró elégségesnek bizonyulna a náluk nem népesebb Horthy tér-párti szavazó esetén. (Csak összehasonlításul: A Horthy tér ötletét bedobó jobbikos képviselő 216 érvényes szavazattal került a képviselő-testületbe.) Az egyik aláírásgyűjtő aktivista optimista: úgy tapasztalták, hogy Gyömrőn sokkal többen ellenzik a Horthy teret annál, mint ahányan aláírták a népszavazási kezdeményezést. Az aláírások hamar összegyűltek, annak ellenére, hogy Gyenes Levente polgármester nem hagyta szó nélkül a kezdeményezést: mint a magyarnarancs.hu-n korábban bemutatott videofelvételen is látszik, a polgármester felhívta a lakosok figyelmét, hogy amennyiben aláírják az íveket, úgy beazonosíthatók lesznek.

Az aktivisták még az aláírások leadása előtt beadvánnyal fordultak az önkormányzathoz, hogy saját hatáskörben vonja vissza az átnevezést, és ezzel spórolja meg a városnak azt a 4 millió forintot, amibe a népszavazás kerül – ezt azonban nem támogatta az önkormányzat. A történethez tartozik még – amint annak idején szintén megírtuk –, hogy a korábbi tiltakozó akciók hatására a város vezetése annyit megígért, hogy csak a park fogja a volt kormányzó nevét viselni, így a közintézmények – polgármesteri hivatal, iskola, művelődési ház – címében nem jelenik meg Horthy neve. Ám ezt az ígéretet nem tartották be: egy képviselő-testületi ülés meghívóján a Horthy tér szerepelt.

A gyömrői képviselő-testület 11 fős: 9-en két helyi szervezet jelöltjeként kerültek be, velük egy kormánypárti és egy jobbikos képviselő dolgozik. A Horthy teret előterjesztő jobbikos képviselő kompenzációs listáról jutott be.

Figyelmébe ajánljuk