Önfényezéssel is kéri a büntetett előélet alóli mentesítését a fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Arra kéri a bíróságot Tát Margit, Méhkerék fideszes polgármestere, ha újból bűnösnek is mondják ki, akkor se alkalmazzák vele szemben a büntetett előélet jogkövetkezményeit, mert így nem tudná folytatni településvezetőként a szerinte soha nem látott fejlesztéseket a községben. Szerdán születik másodfokú ítélet a polgármester költségvetési csalási ügyében.

Nem volt előzetes szándéka, hogy a pályázaton elnyert 31 millió forintot eltüntesse, és nem is tette ezt. Minden program megvalósult és jó célt szolgált, semmilyen haszna nem származott a projektből. Elsőrendűen bizonyítékok hiányában a felmentését kérte, másodsorban az ítélet hatályon kívül helyezését szorgalmazta. Végül ha mindezek ellenére mégis bűnösnek mondanák ki, akkor azt kéri, hogy a bíróság előzetesen mentesítette a őt büntetett előélet hátrányai alól. Így érvelt hétfőn a Gyulai Törvényszék büntetőtanácsa előtt Tát Margit (Fidesz-KDNP) méhkeréki polgármester. Ez pedig azt jelentené, hogy költségvetési csalás ide vagy oda, maradhatna a polgármester.

A Gyulai Járásbíróság tavaly májusban hozott elsőfokú ítéletében – másfél évesre nyúlt bizonyítási eljárás után – jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat folytatólagos felhasználása miatt első fokon bűnösnek mondta ki Tát Margit méhkeréki fideszes polgármestert és hét társát. A bűnösségét végig tagadó viharsarki község vezetője felfüggesztett börtönbüntetést és közel egymillió forintos pénzbírságot kapott. Ám – nem akármekkora csavarral – a bíróság előzetesen mentesítette a büntetett előélet hátrányai alól a településvezetőt. E szerint maradhatna polgármester. Ám a Gyulai Járási Ügyészség fellebbezésében éppen ezt a passzust kérte eltörölni, ugyanis a vádhatóság szerint még súlyosabb megítélés alá esik, hogy valaki választott és az emberek bizalmát élvező önkormányzati vezetőként nyúl bele a közösbe, és követ el költségvetési csalást. 

Megvalósult vagy sem?

Narancs.hu 2019 nyarán elsőként adott hírt arról, hogy az ügyben megérkezett a vádirat a Gyulai Járásbíróságra. Ebben ez állt: „Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő – szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa.” Kiterjedt bizonyítási eljárás keretében sokáig tárgyalta a politikai szempontból kényes ügyet a bíróság. A NER rendszerén belül nem mindennapos eset, hogy egy kormánypárti polgármestert költségvetési csalással vádol az ügyészség Az alapkérdés az volt: megvalósult vagy sem a méhkeréki általános iskolában egy több tízmilliós bűnmegelőzési program. (Ebben a kétezer lakosú, viszonylag jómódú Békés megyei községben ismeretlen fogalom a gyermek- vagy ifjúkori bűnözés.)

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a vádlottak padján ülőknek a kezdettől fogva nem állt szándékában a pályázat megvalósítása, szinte minden tevékenységük azt szolgálta, hogy azt a látszatot teremtsék meg, mintha a bűnmegelőzési program megvalósult volna. A Gyulai Járásbíróság szerint a projektben dokumentált programok döntő része a valóságban csak írott malaszt maradt, valós teljesítés nélküli számlák sokaságát állították ki. A nyomozóhatóság által lefoglalt, a vádlottak egymás között folytatott levelezései is arra szolgálnak bizonyítékul, hogy utólagosan gyártottak beszámolókat és dokumentumokat arról, mintha a programokat tényleg megvalósították volna.

 
Tát Margit támogatójával, Kovács József fideszes országgyűlési képviselővel egy korábbi felvételen
Forrás: Tát Margit Facebook

Méltatlan a hivatala betöltésére - mondta egykor Lázár János

A vádlottak a projekt virtuális megvalósításába még a Sarkadi Rendőrkapitányságot is „bevonták”, amikor azt a hamis látszatot keltették, hogy 2014 nyarán a pályázat keretein belül éppen a rendőrség aktív részvételével tartottak bemutatót, noha ebből semmi nem volt igaz. Ahogy egy létavértesi táboroztatásából és egy, a debreceni Kenézy Gyulai Kórház drogambulanciáján történt állítólagos látogatásból sem. De az is feltűnt a bíróságnak a bizonyítási eljárás során, hogy több, a projekt során beérkezett „ajánlat” nem csak tartalmában, hanem küllemében is teljesen azonos volt. 

Az ügyben, ha nem is büntetőjogi, de politikai értelemben irányadó lehet irányadó lehet Lázár János, a Miniszterelnökséget egykor vezető miniszter egy 2015-ös parlamenti válasza, amelyben Harangozó Tamás szocialista képviselőnek azt mondta: „A magam részéről azt gondolom, hogy az a polgármester, akit költségvetési csalásért ítélnek el, méltatlan a hivatala betöltésére.” Ezt akkor az ugyancsak Békés megyei település, Pusztaföldvár fideszes polgármestere kapcsán kérdezte a MSZP-s honatya. Ezt követően a kistelepülés vezetője le is mondott.  

Kifogások és észrevételek

Az elsőfokú ítélethez fűzött észrevételeiben Tát Margit számtalan elemében kifogásolta a tavaly májusban született verdiktet. Szólt arról, hogy a vele két ellenséges viszonyban lévő tanú, Netye Bertold és Kozmáné Boka Mária vallomását zárja ki a bizonyítékok közül a büntetőtanács, mert a nevezettek nem voltak képesek elfogulatlan véleményt mondani a történtekről. Azt is elmondta, hogy számtalan más tanúvallomást túl általánosnak talált a Gyulai Törvényszék, ezért megítélése szerint figyelembe sem vette. Emellett Tát szerint az első fokon eljáró bíróság számtalan ellentmondást nem oldott fel.

Tát Margit: a megválasztott vádlott

 
Tát Margit
Fotó: Tát Margit Facebook

Észrevételének egy meghatározó része arról szól, hogy 2010 óta immár tizenkét éve áll Méhkerék élén, és az azóta elvégzett óriási munkát szeretné folytatni. Megjegyezte, eddig összességében milliárdos nagyságrendben valósultak meg beruházások, amelynek eredményeképpen fejlődött és gazdagodott a település. Jelenleg is összességében hasonló nagyságrendű projektek zajlanak, vagy vannak előkészítő fázisban. Elmarasztaló ítélet, s ezzel összefüggésben a büntetett előélet miatti joghátrányok miatt azonban le kellene mondania.

Ez megítélése szerint azért lenne a község számára kedvezőtlen, mert nincs senki, aki az időközi választás megtartásáig a helyére lépve koordinálni tudná ezeket a fejlesztéseket.

Hozzátette, a pandémia miatti veszélyhelyzetre tekintettel leghamarabb csak hét-nyolc hónap múlva tudnának időközi helyhatósági választást kiírni. Ennek egyébként kevés köze volt a vádhoz kötöttség elvéhez.

Éppen most készült el

Tát Margit ezek után átadta a Gyulai Törvényszék Tatai Mónika vezette büntetőtanácsának azt a frissen készült kiadványt, amely a polgármestersége óta megvalósult fejlesztéseket mutatja be a többségében románok lakta Békés megyei községben. Hogy miért épp most készült el ez a kiadvány, nem derült ki. A következő önkormányzati választásig még több mint két és fél év van hátra. 

A hétfői nyilvános ülésen az elsőrendű ítéletet megfellebbező ügyészség nem képviseltette magát. A Gyulai Törvényszék szerda délelőtt hirdet ítéletet a fideszes polgármester büntetőügyében.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk