Papíron minden rendben volt: ellentmondások a fideszes polgármester büntetőperében

Kis-Magyarország

Írásban tett vallomást kedden a Gyulai Járásbíróságon Tát Margit méhkeréki fideszes polgármester, akit az ügyészség jelentős összegre elkövetett költségvetési csalással és hamis okirat felhasználásával vádol egy 31 milliós, fiataloknak szóló program ügyében. A projekt dokumentációját ellenőrizve az Emmi viszont mindent rendben talált, végül mégis büntetőügy lett a történtekből.

Négy éves hallgatását törte meg kedden a Gyulai Járásbíróság előtt Tát Margit méhkeréki polgármester. Ügyében még 2016-ban a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága rendelt el nyomozást azt követően, hogy a már megszűnt Együtt egykori elnöke, a Juhász Péter vezette Igazmondó Alapítvány tett feljelentést a méhkeréki bűnmegelőzési pályázat miatt. Azóta Tát sem a nyomozóknak, sem az ügyészeknek és a februárban megkezdődött büntetőperben eddig a bíróság előtt sem tett vallomást, miközben ártatlanságát hangsúlyozta.

„Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő – szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa” – áll abban a vádiratban, amelyet még tavaly májusban nyújtott be az ügyészség a Gyulai Járásbírósághoz. Az ügyről elsőként a Magyar Narancs számolt be 2019 nyarán. Egy fiatalokat érintő bűnmegelőzési programról volt, vagy lett volna szó. A helyiek korábban a Narancs.hu-nak elmondták, a román határ mellett található, a környék településeihez képest jómódú községben ismeretlen a gyermek- és fiatalkori bűnözés.

Hiányos dokumentáció

Nem meglepő módon Tát Margit írásbeli vallomásában tagadta a vádiratban foglaltakat. Azt hangsúlyozta, hogy szükség volt a projektre, amelynek minden eleme megvalósult, soha nem cselekedtek a törvényellenesen és nem károsítottak meg senkit. Annyit a településvezető elismert, hogy a bűnmegelőzési programba bevont helyi emberek szakmai felkészültsége nem volt megfelelő, egyszerre nagyon sok feladat és adminisztráció hárult rájuk. Emellett azt sem rejtette véka alá, hogy a megvalósított programok dokumentálása hiányos volt, s ezért vállalja a felelősséget.

Kiderült, hogy sok esetben nem készültek fényképek és jelenléti ív sem, s megfogalmazása szerint ezeket utólag nehéz pótolni. Ám hozzátette, mindez nem jelenti azt, hogy a projekt a maga teljességében, olykor komoly erőfeszítés árán is, ne valósult volna meg.

„Az elsőrendű vádlott előre elhatározta azt is, hogy a támogatás jogtalan megszerzése és a pénz szerződéstől eltérő felhasználásának leplezése érdekében különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal és természetes személyekkel köt színlelt megállapodásokat – munka-, illetve megbízási szerződéseket” – áll a vádiratban. A Gyulai Járási Ügyészség szerint a méhkeréki polgármester a hamis látszatot a projekt színlelt lebonyolítása mellett a közreműködő szervezethez benyújtott kifizetési kérelmeivel, elszámolásaival és egyéb nyilatkozataival tartotta fenn, és úgy tett, mintha egyes eszközök beszerzése a pályázati cél érdekében történt volna.

Tát Margit és a térség parlamenti képvuselője, Kovács József

Tát Margit és a térség parlamenti képviselője, Kovács József

Fotó: Tát Margit/Facebook.com

Háborúban a pedagógusokkal

Az írásban beadott vallomásában a vádirattal vitatkozva a méhkeréki fideszes polgármester leszögezte, nem igaz, hogy az elnyert 31 millió forintot a céltól eltérő formában használták volna fel. Ahogy az sem felel meg a valóságnak, hogy a pályázati pénzt vagy annak egy részét magáncélokra használták volna fel. A történteket Tát Margit polgármester azzal magyarázta, hogy a helyi általános iskola vezetésével és tanári karának egy részével gyakorlatilag háborút folytatott a helyi általános iskola fenntartói kérdéséről. A pedagógusok egy része azt szerette volna, ha az a Kliktől a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatához kerül, de ennek ő és a képviselő-testület többsége ellenállt.

A dokumentáció hiányosságára azt a magyarázatot adta, hogy a 2014-es országgyűlési, majd helyhatósági és nemzetiségi választás elvette majdnem minden idejét és energiáját, így kevésbé tudott a bűnmegelőzési programmal foglalkozni, azt helyettesére és az akkori jegyzőre bízta.

Formális ellenőrzések?

A bíróság a keddi napon meghallgatta az Emberi Erőforrás Minisztériuma (Emmi) ellenőrzési főosztályának azon munkatársát, aki a méhkeréki program záró-, majd rendkívüli ellenőrzését végezte. Az Emmi munkatársának szavaiból kiderült, bizonyos szempontból az ellenőrzés formális volt. Csak dokumentumokat, papírokat, kimutatásokat, programbeszámolókat láttak, de a tényleges teljesítésről nem volt képük. A bíró kérdésére az Emmi egykori ellenőre elmondta, a papírokból nem tűnhet fel, hogy 80 gyerek hogyan táborozhatott egy különben alig 40 főt befogadó szálláshelyen, mert a táborhelyről nincs semmi információja az ellenőröknek.

A valóság még cifrább ennél, ugyanis a nyomozati iratokban szerepel, hogy a projekt keretében papíron Létavértesen táborozó méhkeréki gyerekek közül senki nem táborozott. Ugyanis a kérdéses időszakban a létavértesi tábor üres volt. Érdekes az is, hogy bár az elsőrendű vádlott Tát Margit a dokumentáció hiányosságát elismerte, de a dokumentumokat ellenőrző ellenőrök mind a záró-, mind a rendkívüli ellenőrzésen mindent rendben találtak.

Egyelőre senki nem oldotta fel azt az ellentmondást, ha minden rendben volt az ellenőrzések szerint, akkor hogyan született vádirat az ügyben, s miért ül a vádlottak padján közel tucatnyi ember, s miért nem ismert a pályázatra elnyert 31 millió forint sorsa?

(Címlapfotónkon Tát Margit méhkeréki polgármester (Fidesz-KDNP) egy bálon, a felvétel forrása: Tát Margit/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.