Jászszentlászló

Kampánycsendet sértett a Fideszt legyőző polgármester

  • narancs.hu
  • 2013. április 9.

Kis-Magyarország

Fölényesen megverte a fideszes jelöltet Nagy András az időközi polgármester-választáson, de most a helyi választási bizottság kimondta: kampánycsendsértést követett el. Az panaszolta be, akinek köszönheti, hogy nyert.

„A Nagy András Facebook-oldalán megjelent bejegyzés a kampánycsendsértés tényét megvalósította” – állítja a jászszentlászlói helyi választási bizottság hétfői határozata. Mint azt tegnap megírtuk, a vasárnapi időközi polgármester-választást a Bács-Kiskun megyei faluban a független Nagy András nyerte, messze megelőzve (869-501 arányban) a Fidesz jelöltjét, Bálintné Bajnóczi Editet, annak ellenére, hogy annak kampányában részt vett Lezsák Sándor, valamint Horváth Charlie énekes, és volt fideszes eszem-iszom-dínom-dánom is a helyiek számára.


A választás győztese, Nagy András azzal követte el a kampánycsendsértést, hogy a Facebook-oldalára kiposztolta a hvg.hu egyik, a helyi időközi választásról szóló cikkét.

A választási bizottsághoz a panaszt Kapus Krisztián kiskunfélegyházi polgármester nyújtotta be. Személye azért érdekes, mert – mint fent idézett cikkünkben írtuk – a helyiek szerint neki nagy szerepe volt abban, hogy nem a fideszes jelölt nyert. Kapus, akinek viselt dolgairól már írtunk (többek között, hogy féltékenységből Kiskunfélegyházán megvert egy orvost), ugyanis Jászszentlászlón él, a fideszes jelölt választási kampányának háttérmunkáiból is kivette részét, ám forrásaink fogalmazása szerint „a falu nyakán ül”.

A történet másik pikantériája, hogy a Kapus indítványozta kampánycsendsértésre vonatkozó döntés azon a napon született, amelyen a parlament eltörölte a kampánycsendet. A választási eljárásról szóló törvény módosítását Kapus Krisztián is megszavazta.

Az origo.hu egy 2010-es cikke részletesen foglalkozik a kampánycsendsértéssel. „A legnagyobb probléma a kampánycsenddel az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy nincs igazi szankció azok ellen, akik nem tartják be” – olvasható a cikkben. A helyi választási bizottságok ugyanis, ha meg is állapítják valamelyik résztvevő felelősségét, rendszerint csak eltiltják a további jogsértéstől a felelőst. Ugyanakkor a választási bizottságoknak a „törvény szerint joguk lenne akár a szavazás eredményének megsemmisítéséhez is, ha olyan törvénysértést állapítanának meg, amely érdemben befolyásolta az eredményt”. 2004-ben a Hajdú-Bihar megyei Kabán kellett megismételni az időközi polgármester-választást, mert az MTV regionális híradója kampánycsend idején megszólaltatta Szili Katalin akkori szocialista házelnököt és Kuncze Gábor SZDSZ-elnököt. 2006-ban pedig a Pest megyei Kerepesen és Vasadon kellett kampánycsendsértés miatt megismételni az önkormányzati választást.

A törvény
A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát (a továbbiakban: plakát) elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

A jászszentlászlói helyi választási bizottság szűkszavú jelentésében ugyanakkor nincs szó arról, hogy meg kellene ismételni a választásokat.


Figyelmébe ajánljuk