„Régóta ki akart nyírni a tankerületi igazgató” – mondta a Narancs.hu-nak a vasalódeszkás tanár

  • Siposvölgyi Ármin
  • 2020. június 16.

Kis-Magyarország

Korábban virágtartónak használta a ma már kultikusnak számító vasalódeszkát Vezsenyi László,, aki ironikus oktató videójával kivívta a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője haragját. A kollégái megelégedéssel fogadták Balázs József tankerületi vezető lemondását.

„Régóta ki akart nyírni a tankerületi igazgató, és a márciusban készített vicces úszásoktató videómat találta megfelelő indoknak arra, hogy ellehetetlenítse a munkámat” – mondta a Narancs.hu-nak a vasalódeszkás tornatanárként elhíresült Vezsenyi László. A Makói József Attila Gimnázium 53 éves tanára nem tagadja, részben fricskának szánta a karantén miatt a négy fal között készített videót, amivel a magyar köznevelésnek mutatott görbe tükröt.

Ám elsődleges célja az volt a különleges úszásoktatással, hogy motiválja, esetleg felvidítsa az digitális oktatástól és az otthonüléstől kicsit ellustult tanítványait.

Az eset rávilágít a háttérben régóta gyülemlő feszültségekre, hiszen Balázs József tankerületi igazgató sokszor hozta megalázó helyzetbe a hozzá tartozó intézmények tanárait. Vezsenyi elmondta, a tankerületi vezető többször üzent neki is az igazgatóján keresztül, és nem hagyott kétséget, hogy örülne, ha a testnevelő tanár elhagyná a pályát.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után újabb Facebook-poszttal jelentkezett Vezsenyi László leszögezve:

  • elmúlt napok eseményei nagyon felgyorsultak körülötte és ezt nagyon nehezen viseli;
  • soha nem állt szándékában használni a médiát, sőt, most már úgy látja, inkább a média használja őt, és nem áll szándékában "népi hőssé" válni;
  • hangsúlyozta, hogy az időközben lemondott tankerületi vezetőt ért nemtelen támadásokkal nem ért egyet: "többször is arra kértem a történettel kapcsolatban megnyilvánulókat, hogy véleményüket kizárólag kulturált formában, az emberi méltóság megsértése nélkül tegyék"
  • mivel szeretné visszakapni a magánéletét, úgy döntött, nem nyilatkozik többé a médiának


Vezsenyi közel 30 éve tanít, népszerű oktatója a gimnáziumnak, ugyanakkor nem igazán rejtette véka alá a véleményét, ami a főnökeinek sokszor nem tetszett.

Őrjöngve követelte

Amikor idén márciusban elkészítette a mára ikonikussá vált videóját, a rá „már régóta utazó” tankerületi vezető őrjöngve követelte, hogy távolítsa el az egyik legnagyobb közösségi megosztó csatornáról, a Youtube-ról. Egyben eltiltották a tanítástól, diákjai oktatását mások vették át. Mi több felszólították, hogy tanulmányozza a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexét és a Nemzeti Alaptantervet.

Vezsenyi: az oktatásnak mutatott görbe tükröt

Vezsenyi: az oktatásnak mutatott görbe tükröt

Fotó: Vezsenyi László/Facebook.com

„Életem a tanítás, ezért nehezen dolgoztam fel, ami történt” – mondta a Narancs.hu-nak Vezsenyi, aki pedagógus édesanyjának se merte elmondani, milyen helyzetbe hozták. Mégis szó nélkül tűrte a megalázást mindaddig, amíg Balázs újabb botrány főszereplője nem lett.

Security Check Required

null

Május elején ugyanis több szülő is személyesen kért magyarázatot a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjétől, hogy a már márciusban kihirdetett felvételi eredmények ellenére miért nem veszik fel gyerekeiket a kiválasztott gimnáziumokba. A szülők az előzetes felvételi eredményeket és kiküldött elutasító levelet is Balázs József elé tették, és arra kérték: „mutasson egy törvényt, rendeletet, ami alapján a felvételiző diákoknak minimum 60 százalékot kellett volna teljesíteniük idén a sikeres felvételihez.”

Döbrögik irányítják az oktatást

A botrány érintette a Makói József Attila Gimnáziumot is. Balázs később visszakozott.

A makói tesitanár és a népszerűség

A makói tesitanár és a népszerűség

Fotó: Vezsenyi László/Facebook.com

Vezsenyi ekkor kapott kitüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ), és a díjátadó után egy újságírónak elmondta a történetet, amely már lassan három hónapja nyomasztotta. Azóta hatalmas a felhajtás körülötte, amit nehezen visel, de azt nem bánja, hogy a magyar oktatásban mélyen megbúvó feszültségeket a felszínre hozta vasalódeszkás performanszával.

Szerinte nem a vasalódeszkáról kéne beszélni, hanem arról, hogy olyan kis Döbrögik irányítják a magyar oktatást, akik karrierjük érdekében szinte bármire kaphatók.

Galla Miklós stílusában

Vezsenyi történetének kulcsszereplője persze az a lomtalanításkor utcára került, és a szomszédtól elkért vasalódeszka, amely kibírta a testnevelő tanár 100 kilóját úgy, hogy közben három úszásnem alapmozdulatait mutatta be. Szerinte már az öltözékével – napszemüveg, fehér frottír zokni, úszósapka, a gimnázium pólója – egyértelműen jelezte, hogy nem kell komolyan venni, "ez egy vicc Galla Miklós stílusában". Ám Balázs József nem értette a tréfát.

Vezsenyi szerint diplomatikusan fogalmaz, amikor azt mondja, kollégái megelégedéssel fogadták a tankerületi igazgató távozását. Vezsenyi viszont várja a szeptembert, amikor reményei szerint újra találkozhat tanítványaival, és az uszodában mutathatja meg végre minden diáknak, hogyan kell kartempózni és levegőt venni gyorsúszás közben.

A digitális demonstráció maga

A digitális demonstráció maga

Fotó: youtube.com

Közben a kormánypárti médiában petíciót gyűjtenek a vasalódeszkás tanárt megalázó igazgatóért. A hódmezővásárhelyi és Lázár Jánoshoz közel álló promenad.hu szerint a tornatanárt normális társadalomnak ki kéne vetnie magából, és „Balázs József igazgató urat nem büntetni, hanem kitüntetni kellene”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?