Kétezer forint segélyt kapott a fideszes önkormányzattól 700 forintos levélben egy gyermekét egyedül nevelő anya

Kis-Magyarország

Az arcpirító eset Sümegen történt. Az asszony szociális tűzifát nem kaphatott, a fideszes polgármester kétezer forintot utalt ki neki.

A nevét mellőzni kívánó középkorú sümegi asszony történetéről Németh Szabolcs helyi civil aktivista számolt be Facebook-oldalán. A nő egyedül neveli gyermekét, dolgozik, másodállást is vállal. Fizeti a lakbért és a rezsit, szegényes, de annál tisztább háztartását vezeti, nem iszik, nem dohányzik, az elmúlt években alig tudott magának ruhát venni. Egyre nehezebb körülmények között próbál a felszínen maradni úgy, hogy volt férje ellen a gyermektartás nemfizetése miatt eljárás folyik. 

Ilyen helyzetben egy váratlan kiadás azonban teljes mértékben felborítja a költségvetését. Gyermeke váratlanul beteg lett, és a drága gyógyszerekre már nem futotta. Ezért az önkormányzathoz fordult, azt remélve, hogy nehéz élethelyzetében érdemi segítséget kaphat. A kérelméhez szükséges iratokat összeszedte és a polgármesteri hivatalba ment.

Az első meglepetés akkor érte, amikor a városháza egyik ügyintézője közölte vele, hogy szociálistűzifa-igénylését „felejtse is el”, mert nincs fa és különben sem járna neki. Néhány forinttal ugyanis az egy főre megállapított rendkívül szűkre szabott összeghatár felett van a jövedelme. A múlt hét pénteken jött a következő fordulat:

az önkormányzattól tértivevényes levelet kapott, amelyet Végh László fideszes polgármester írt alá. Ebben azt közölték vele, hogy gyógyszervásárlásra és megélhetési kiadásokra kétezer forint támogatást kap az önkormányzattól. A levél kézbesítési díja 700 forint volt.

"Megállapítottam, hogy nevezett családjában az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a rendeletben meghatározott összeget, figyelembe vehető vagyon nincs, és jelenleg létfenntartási gondokkal küzdenek. Kérelmezőt a fenti indokai alapján 2.000, - Ft rendkívüli eseti települési támogatásban részesítettem, pénzbeli ellátás formájában, a rendelkező részben foglaltak szerint" - áll a levél indoklásában. 

Németh Szabolcs a bejegyzésében mindezzel kapcsolatban felteszi a kérdést: "Rendjén van, hogy itt a tél, és mint kiderült, a város nyáron egy kugli fát sem vett szociális tűzifa gyanánt? Rendjén van, hogy milliók folynak el eszem-iszomra és milliók mennek el öltözködési és kommunikációs tanácsadóra? Rendjén van, hogy egy valóban rászoruló, nélkülöző gyermekes anyukát így aláznak meg? Nem kellene valami azonnali intézkedést tenni, hogy ilyen többet ne forduljon elő?" A kommentelők közül többen felvetették, ha ebben a méltányolható helyzetben tényleg segíteni akart volna az önkormányzat, ha senkit nem akarnak út szélén hagyni, ha 2022 tényleg a családok éve, akkor hogyan fordulhatott elő, hogy nem volt a város kasszájában legalább 20 ezer forint ennek a rendkívül nehéz helyzetben lévő anyának és fiának a megsegítésére.

A szomorú és elképesztő történet olvastán összefogtak a helyiek, és pénzt gyűjtöttek a bajba került asszonynak és gyermekének. 

Az esettel kapcsolatban érdemes emlékeztetni arra, hogy Sümegen botrányt botrány követett az utóbbi években, és ezek kivétel nélkül Végh Lászlóhoz kötődtek. Két éve májusban a Közbeszerzési Hatóság bírságolta meg a várost két uniós pályázat miatt, az önkormányzatnak a támogatás egy részét is vissza kellett fizetnie. Aztán országos nyilvánosságot kapott, hogy a polgármester élettársa hamis érettségi bizonyítvánnyal töltött be vezető pozíciót a helyi járóbeteg szakellátó élén. Az ügyben Navracsics Tibor fideszes választókerületi elnök vizsgálatot követelt, majd Végh László lemondott a Sümegi Többcélú Kistérségi Társulás elnöki pozíciójáról. 

(Címlapképünk forrása: Sümeg város hivatalos oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk