Lapunk újságíróját és Hadházyt is kizáratná Simonka

  • narancs.hu
  • 2020. január 14.

Kis-Magyarország

Mindkettőjüket tanúként szeretnék később beidézni. A bíróság ennek egyelőre nem adott helyt.

Az előkészítő ülésen azt vetette fel Simonka György a Fővárosi Törvényszéken kedden, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt és Bod Tamást, a Magyar Narancs munkatársát, rovatvezetőjét zárják ki a tárgyalás további üléseiről, miközben a per nyilvános, hatalmas sajtóérdeklődés közepette zajlik jelenleg is. (Kollégánk hosszú évek óta ír Simonka gazdasági és politikai tevékenységéről, jól ismeri az ügyet - a szerk.)

A bíróság ugyanakkor jelezte, jelenlétüknek nincs akadálya, hiszen ez még nem maga a per, hanem annak az előkészítése zajlik (arról, hogy ez pontosan mit jelent, itt olvashat bővebben). Simonka és védője arra hivatkozott, hogy mindkét személyt a későbbiekben tanúként szeretnék beidézni.

Bod és Hadházy a bíróság karzatán követi az eseményeket:

Mint ismeretes hosszú nyomozás után a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezésére Polt Péter legfőbb ügyész még 2018 októberében kérte Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől, majd nem sokkal később meggyanúsította a politikust. Az ügyészség 2019 augusztusában vádolta meg Simonkát és 32 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. A politikus és vádlott-társainak pere kedd reggel kezdődött a bíróságon.

Pók a hálója közepén

Mint az kedden elhangzott, a hosszú vizsgálat és kutatás eredménye: 70 ezer oldal nyomozati irat, 200 oldal vádirat, 33 vádlott, 33 tanú. A peren érdeklődőként jelen van Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A vádirat ismertetéséből kiderült, hogy egy szigorú hierarchiában működő rendszerről volt szó, amely uniós és hazai források jogtalan megszerzésére jött létre. Minden Simonka kezében összpontosult - így érvel az ügyészség. A vádirat szerint a vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

A vádirat ismertetése során elhangzott, Simonka irányító szerepe megkérdőjelezhetetlen volt, a céghálóba csak ismerősök és rokonok juthattak be, akiknek lojalitása a politikus felé megkérdőjelezhetetlen volt. A túlárazott projektek után 50 százalékos visszaosztás következett, és a pénzt Simonka felesége szedte be. Mobilt senki nem vihetett ezekre a találkozókra, nehogy hangfelvétel készüljön.

Az is elhangzott, hogy amikor Simonka megtudta, hogy NAV-vizsgálat indult cégei ellen, akkor tanúkat befolyásolt és készített fel, bizonyítékokat semmisítettek meg. (Ennek fényében különösen meglepő, hogy az ügyészség a bizonyítékok védelmében miért nem rendelte el a politikus előzetes letartoztatásba helyezését. Igaz, ezzel megingott volna néhány esetben, sorsdöntő szavazásoknál a parlamentben a Fidesz kétharmada.)

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az előkészítő tárgyaláson az is kiderült, hogy akadt négy vádlott, aki egyezséget kötött az ügyészséggel, azaz minden valószínűség szerint Simonkára, illetve a többi vádlottra vallottak, ami megnehezítheti a politikus helyzetét. Ez azért érdekes, mert a Narancs.hu korábban arról számolt be, a többi vádlott azért nem lázadt fel korábban a politikus ellen, mert azzal hitegette őket, hogy nem ítélik el őket, végül felmentik őket.

Simonka a per előtt a bíróságon nyilatkozott a médiának, azt mondta, ő ebben az ügyben áldozat, nem bűnös.

Figyelmébe ajánljuk