Rejtélyes aláírásgyűjtés, röpködő milliók Simonka hátországában - Hadházy is beszállt a csetepatéba

Kis-Magyarország

Okirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tesz Hadházy Ákos parlamenti képviselő egy Simonka György fideszes országgyűlési képviselő dél-békési körzetében uniós támogatással zajló projekt ügyében – jelentette be csütörtök délután a politikus egy szürreális körülmények között lezajlott tótkomlósi testületi ülésen.

Ez az ügy talán soha nem derül ki, ha ez év január 13-án nem rendeznek Tótkomlóson szlovák nemzeti színházi estet, amely előtt több nő aláírásokat gyűjtött egy olyan ívre, amelynek tetejére az Európai Unió által teljes egészében finanszírozott projekt nevét írták.

Nem másról, mint a „Humán szolgáltatások fejlesztése a társadalmi felzárkóztatás érdekében” című közel 500 millió forintból megvalósuló programról van szó, amely az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósul meg. Többen gyanút fogtak, hogy milyen biankó aláírásokat gyűjtenek a színházi est előtt, ezért elvitték az aláíróívek Zsura Zoltán tótkomlósi ellenzéki önkormányzati képviselőnek.

Homály és rejtély

Zsura a január végi testületi ülésen meglepve a fideszes többséget, előállt ezzel a történettel, s azt firtatta, kinek a megbízásából és miért gyűjtötték ezeket az aláírásokat? Hozzátette, az aláírásgyűjtők elárulták neki, az ív fejlécét ők nem tölthetik ki, az a főnökük feladata, de nem egyedi esetről van szó, máskor is volt már ehhez hasonló aláírásgyűjtés. Zsura a januári ülésen javaslatot tett egy vizsgálóbizottság felállítására, hogy megtudják, mi zajlik itt.

Nem meglepő módon felvetését a jobboldali többség leszavazta őt, de annyit mégiscsak elért, hogy a február 28-i tótkomlósi képviselő-testületi ülésre tájékoztatóként behozták a kérdéses projektet. A csütörtöki ülésre eljött az öt dél-békési településen megvalósuló program szakmai koordinátora, Krisztován Anna.

Őt a Viharsarokban az utóbbi években arról ismernek, hogy annak a Simonka Györgynek a legközelebbi munkatársainak egyike, akit súlyos bűncselekményekkel gyanúsít az ügyészség és mentelmi jogát az országgyűlés már ősszel felfüggesztette. De eljött az ülésre a korrupciós ügyekben rendszeresen fellépő Hadházy Ákos is.

Zsura Zoltán és Hadházy Ákos a tótkomlósi testületi ülés előtt

Zsura Zoltán és Hadházy Ákos a tótkomlósi testületi ülés előtt

Fotó: A szerző felvétele

Másfél órás tájékoztató dicséretekkel

A fideszes többség láthatóan zokon vette Hadházy megjelenését a testületi ülésen, egyúttal azt is, hogy most a szokásosnál nagyobb volt a sajtóérdeklődés. A parlamenti képviselőről a polgármester és frakciója tudomást sem vett, csak a már említett napirend tárgyalásánál tette ezt meg – városvezető helyett – Zsura Zoltán. Aki üdvözölte és bemutatta a Hadházyt.

Majd a vendégjoggal visszaélve Krisztován Anna jó másfél óráig ecsetelte az EFOP-pályázat szükségességét és erélyeit, nem riadva vissza projektben résztvevők egekig magasztalásától sem. Holott a felvetés annyi volt, miért és kinek gyűjtötték az aláírásokat? Ennek ellenére a szakmai koordinátortól megtudhattuk, hogy a projekt révén hátrányos helyzetű térségben emberek ezreit érik el Tótkomlóson, Orosházán, Kardoskúton, Kaszaperen és Nagybánhegyesen. Szó volt több generációs társadalmi felzárkóztatásról, egészségfejlesztésről, helyi közösségfejlesztésről, családi és sportnapokról, valamint a munka világába visszavezető segítő programokról.

A vitatott aláírások

A vitatott aláírások

Fotó: A szerző felvétele

Indulatok, rágalmak, politika

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy Zsura Zoltán kérdések sorát tette fel a projekttel kapcsolatban. Csupa olyasmire volt kíváncsi, ami a jó másfél órás tájékoztatóba nem fért bele. Így arra, hogy került be a projektbe a Simonka szülőfalujában alapított Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Egyesület (DBMTKA)?

Miért nem tud erről a gesztori feladatokat ellátó tótkomlósi önkormányzat? Hogyan magyarázható, hogy a közel 500 millió forintos projektösszeg nagyobb részét elvitte a pusztaottlakai alapítvány, amelynek már az elnevezése sem illeszkedik a programhoz? Ráadásul a közbeszerzések mindegyikét a DBMTKA bonyolította le, ahol Zsura állítása szerint mindig ugyanaz a konzorcium, az INTURBIDUS nyert.

Bár a célkitűzésekkel egyetértett, de aránytalannak tartotta a projekt pénzeinek elosztását Libor Zsuzsanna független képviselő is, emellett értetlenségének adott hangot, amiért a valódi célszemélyek segítése helyett reprezentációra és rendezvényszervezésre sok tízmillió forintot költenek el.

Krisztován visszautasította az „alaptalan és politikai célzatú rágalmakat és vádakat”, akihez csatlakozott Garay Rita polgármester is. Ülésvezetésére jellemző, hogy Krisztovánt hagyta több mint másfél óráig beszélni, de Zsurába öt perc után belefojtotta a szót.

A „baj”: Hadházy Ákos

A mélypontot mégis Varga András társadalmi megbízatású polgármester ténykedése jelentette, aki Orbán Viktort idézve azt mondta, hogy „helybe a segítséget kell vinni, nem a bajt.”

A „baj” ebben az esetben Hadházy Ákos volt. Akire utalva Varga azt mondta, hogy sokkal inkább a korlátokon kellene mászkálnia és ugrálnia, mint Tótkomlósra eljönnie. Ezzel az MTVA székházában január elején történtekre utalt az alpolgármester.

De itt már mindenki elvesztette a fonalat, egymás szavába vágtak a képviselők, a polgármester nem volt ura a helyzetnek, miközben a fideszes képviselők sokszorosan lehazugozták Zsurát. Aki azt kérdezte a fideszes Garay Rita polgármestertől, hogy a projekttel kapcsolatban minden törvényesnek és szabályosnak talált-e? A városvezető határozott igennel válaszolt.

Zsura Zoltán átadja az aláírásgyűjtő íveket Krisztován Annának

Zsura Zoltán átadja az aláírásgyűjtő íveket Krisztován Annának

Fotó: A szerző felvétele

Amikor nagy sokára szót kapott Hadházy Ákos, akkor arra figyelmeztette a polgármestert, hogy ebben azért teljesen biztos ne legyen. Majd azt kérte Krisztován Annától, hogy beszéljen a projekt keretében megtartott sportnapokról. Ez utóbbiról kevés konkrétummal szolgált Krisztován, másrészt azt válaszolta, belső vizsgálatot rendeltek el az ügyben. Ugyanakkor hangsúlyozta, a projekt elszámolásába azok az aláírások nem kerülhetnek be, mert szigorú minőségbiztosítás szerint dolgoznak.

A fideszes többség a hosszas vita után elfogadta a tájékoztatót, egyben Zsura és Hadházy kérésére engedélyezték, hogy az összes projektdokumentációba belenézzenek. Hadházy Ákos a Narancs.hu-nak azt mondta okirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt feljelentést tesz. A közel három órás vita ellenére az alapkérdés nem tisztázódott: január 13-án miért és kinek gyűjtöttek aláírásokat egy EFOP-projekthez a Tótkomlóson, a szlovák színházi előadás előtt?

Neked ajánljuk

"Orbán rendszere radikálisan ellenségelvű és megosztó"

  • Farkas Zsolt

"Az orbánizmus lényege az orbánizmus: vagy Orbán Viktor és jogállampárti magánhadserege, a Fidesz katonája vagy, zsoldosa, önkéntese, fanatikusa, szolgálója, kliense, rajongója (mintegy 2,5 millió szavazó Mo.-n), vagy ellensége, ellenzője, kritikusa, utálója, megvetője, vádlója vagy (legalább dupla annyi szavazóképes ember Mo.-n)."