Új közparkra és ellenzéki plakátokra költötték a kormánypárti sérelemdíjat Siófokon

  • narancs.hu
  • 2022. április 24.

Kis-Magyarország

A Pesti Srácoknak, a Ripostnak és a helyi roma egyesületnek is fizetnie kellett az önkormányzatnak vagy a polgármesternek, aki azt állítja, jó célra költötte a "gyűlöletpénzt". 

„Igazgyöngyre váltottuk a gyűlölet valutáját” – fogalmazott Lengyel Róbert siófoki polgármester, amikor nemrég új közparkot alakítottak ki a Pesti Srácok és a Ripost által a városnak fizetett sérelemdíjból.

A Ripost és a Pesti Srácok is fél-félmillió forintot volt ugyanis kénytelen fizetni Siófok városának, miután a bíróság kimondta, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtt valótlanságokat tartalmazó cikkekkel próbálták meg lejáratni a várost, illetve ellenzéki polgármesterét. Egyebek között olyanokat írtak, hogy Siófok „fertő”, ahol már a gyerekeket se engedik ki az utcára, akkora a bűnözés. 

Siófoknak a cikkek megjelenésekor, 2019 nyarán még fideszes többségű képviselő-testülete volt, amely egyhangú szavazással járult hozzá, hogy a város pert indítson a kormánypropaganda-portálok ellen.  

A Pesti Srácok által fizetett pénzhez viszont csak nemrég jutott hozzá a város, minthogy a kormányközeli portál fittyet hányt a bíróság ítéletre, önszántából nem volt hajlandó sem fizetni, sem az ugyancsak megítélt írásos bocsánatkérésre – ezeket a siófoki önkormányzat végrehajtóval volt kénytelen „bevasaltatni”.

Az új kis közpark azonban idő közben elkészült, a két portál által fizetett sérelemdíjhoz pedig a város is hozzátett valamennyit, majd a polgármester elégedetten állapíthatta meg, hogy az önkormányzatok egyre nehezedő anyagi helyzetében a kormányhű portálok is hozzájárultak Siófok szépüléséhez. 

 
Az új közpark Siófokon
Forrás: siofok.hu
 

Sérelemdíjból plakátok

Lengyel Róbert a napokban újabb sérelemdíj beérkezéséről számolt be a közösségi médiában. Ezúttal nem a város, hanem ő maga indított pert a helyi Sió Rom Cigány Egyesület ellen, mely még ugyancsak a 2019-es választási kampányban a polgármestert lejáratni szándékozó óriásplakátokkal és szórólapokkal árasztotta el a várost.

Ezeken a plakátokon kiadóként a roma egyesület neve szerepelt, melynek elnöke az a Németh Zsolt, aki egyben a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is már hosszú évek óta, és akiről hat éve egy olyan videó került fel az internetre, amelyen jókora husánggal a kezében fenyeget valakiket fényes nappal, a siófoki Fő utcán. A bírósági döntés nyomán Némethnek is félmillió forintot kellett fizetnie, ami most meg is érkezett a siófoki városvezető számlájára, igaz, hathavi részletekben, mivel az egyesület jogi képviselője jelezte a bíróságnak: az egyösszegű fizetés aránytalanul nagy terhet róna a szervezetre.

Lengyel Róbert arról tájékoztatott: a pénzösszeget átadta Potocskáné Kőrösi Anita jobbikos parlamenti képviselőnek, egyben az egységes ellenzék képviselőjelöltjének azzal, hogy fordítsa a korábban ismeretlenek által megrongált ellenzéki kampányplakátok pótlására. Lengyel, aki egyébként az ellenzék belügyi, rendészeti programjának megírásáért is felelt, hangsúlyozta: ezúttal nem polgármesterként, hanem magánszemélyként, magyar állampolgárként hozta meg a döntést a sérelemdíj sorsáról. „Így hát én, Lengyel Róbert, mint magyar választópolgár közvetlenül, az említett cigány egyesület pedig ugyan csak közvetetten, de a Fidesz áprilisi választási vereségét támogatjuk” – írta Facebook-oldalán.

Program helyett kirohanások

A polgármester tudomásul vette, hogy csak részletekben jut hozzá a sérelemdíjhoz, de megjegyezte: „Most bezzeg nincs pénz. Pedig ez az összeg az óriásplakátok, szórólapok árához (vagy akár az ügyvédi munkadíjakhoz) képest csak aprópénz lehet. Sajnos, azt nem tudtuk meg a per során sem, hogy honnan lett akkor hirtelen a Sió Romnak annyi pénze, amiből az ellenkampány nyilván tetemes összegét fizetni tudta.”

Az egyesület és a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke, Németh Zsolt egyébként több alkalommal is arról írt a Facebook-oldalán, hogy a helyi cigányság a Fideszre szavaz, és a 2019-es polgármester-választáson is a kormánypárt jelöltje, Gruber Attila mellett álltak. A 2019-es választási évben ráadásul a fideszes többségű képviselő-testület több millió forinttal, tízmillió forintra emelte a roma nemzetiségi önkormányzat városi támogatását, ami 2020 óta viszint nulla forint, miután az önkormányzati választáson a polgármester egyesülete került kétharmados többségbe a képviselő-testületben. Lengyel Róbert ugyanis amondó: „Az alanyi jogon, 'pofára' osztogatott támogatásoknak vége, a roma önkormányzat is csak akkor számíthat városi támogatásra, ha megfelelő, a helyi cigányság felemelkedését segítő, támogatható programot tesz az asztalra.” Ami azóta sem született meg. 

Ahogyan annak idején a Narancs.hu megírta, Németh Zsolt siófoki roma elnököt egy másik perben korábban megrovásban részesítette a bíróság nagy nyilvánosság előtti rágalmazás vétsége miatt. Azt a pert Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvéd-politikus indította, aki a Sió Rom által kiadott szórólap- és plakátvariációk egyikén együtt szerepelt a siófoki polgármesterrel. Németh Zsolt akkor azt állította, a kiadványokat ugyan maga szerkesztette, de hogy milyen számítógépes programmal és hogyan, azt már időközben elfejtette. A lejárató plakátok és szórólapok finanszírozását viszont magára vállalta, holott a bíróság előtt azt vallotta, alkalmi munkákból él, majd csak részletekben tudta megfizetni a félmilliós sérelemdíjat.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.