Új közparkra és ellenzéki plakátokra költötték a kormánypárti sérelemdíjat Siófokon

  • narancs.hu
  • 2022. április 24.

Kis-Magyarország

A Pesti Srácoknak, a Ripostnak és a helyi roma egyesületnek is fizetnie kellett az önkormányzatnak vagy a polgármesternek, aki azt állítja, jó célra költötte a "gyűlöletpénzt". 

„Igazgyöngyre váltottuk a gyűlölet valutáját” – fogalmazott Lengyel Róbert siófoki polgármester, amikor nemrég új közparkot alakítottak ki a Pesti Srácok és a Ripost által a városnak fizetett sérelemdíjból.

A Ripost és a Pesti Srácok is fél-félmillió forintot volt ugyanis kénytelen fizetni Siófok városának, miután a bíróság kimondta, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtt valótlanságokat tartalmazó cikkekkel próbálták meg lejáratni a várost, illetve ellenzéki polgármesterét. Egyebek között olyanokat írtak, hogy Siófok „fertő”, ahol már a gyerekeket se engedik ki az utcára, akkora a bűnözés. 

Siófoknak a cikkek megjelenésekor, 2019 nyarán még fideszes többségű képviselő-testülete volt, amely egyhangú szavazással járult hozzá, hogy a város pert indítson a kormánypropaganda-portálok ellen.  

A Pesti Srácok által fizetett pénzhez viszont csak nemrég jutott hozzá a város, minthogy a kormányközeli portál fittyet hányt a bíróság ítéletre, önszántából nem volt hajlandó sem fizetni, sem az ugyancsak megítélt írásos bocsánatkérésre – ezeket a siófoki önkormányzat végrehajtóval volt kénytelen „bevasaltatni”.

Az új kis közpark azonban idő közben elkészült, a két portál által fizetett sérelemdíjhoz pedig a város is hozzátett valamennyit, majd a polgármester elégedetten állapíthatta meg, hogy az önkormányzatok egyre nehezedő anyagi helyzetében a kormányhű portálok is hozzájárultak Siófok szépüléséhez. 

 
Az új közpark Siófokon
Forrás: siofok.hu
 

Sérelemdíjból plakátok

Lengyel Róbert a napokban újabb sérelemdíj beérkezéséről számolt be a közösségi médiában. Ezúttal nem a város, hanem ő maga indított pert a helyi Sió Rom Cigány Egyesület ellen, mely még ugyancsak a 2019-es választási kampányban a polgármestert lejáratni szándékozó óriásplakátokkal és szórólapokkal árasztotta el a várost.

Ezeken a plakátokon kiadóként a roma egyesület neve szerepelt, melynek elnöke az a Németh Zsolt, aki egyben a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is már hosszú évek óta, és akiről hat éve egy olyan videó került fel az internetre, amelyen jókora husánggal a kezében fenyeget valakiket fényes nappal, a siófoki Fő utcán. A bírósági döntés nyomán Némethnek is félmillió forintot kellett fizetnie, ami most meg is érkezett a siófoki városvezető számlájára, igaz, hathavi részletekben, mivel az egyesület jogi képviselője jelezte a bíróságnak: az egyösszegű fizetés aránytalanul nagy terhet róna a szervezetre.

Lengyel Róbert arról tájékoztatott: a pénzösszeget átadta Potocskáné Kőrösi Anita jobbikos parlamenti képviselőnek, egyben az egységes ellenzék képviselőjelöltjének azzal, hogy fordítsa a korábban ismeretlenek által megrongált ellenzéki kampányplakátok pótlására. Lengyel, aki egyébként az ellenzék belügyi, rendészeti programjának megírásáért is felelt, hangsúlyozta: ezúttal nem polgármesterként, hanem magánszemélyként, magyar állampolgárként hozta meg a döntést a sérelemdíj sorsáról. „Így hát én, Lengyel Róbert, mint magyar választópolgár közvetlenül, az említett cigány egyesület pedig ugyan csak közvetetten, de a Fidesz áprilisi választási vereségét támogatjuk” – írta Facebook-oldalán.

Program helyett kirohanások

A polgármester tudomásul vette, hogy csak részletekben jut hozzá a sérelemdíjhoz, de megjegyezte: „Most bezzeg nincs pénz. Pedig ez az összeg az óriásplakátok, szórólapok árához (vagy akár az ügyvédi munkadíjakhoz) képest csak aprópénz lehet. Sajnos, azt nem tudtuk meg a per során sem, hogy honnan lett akkor hirtelen a Sió Romnak annyi pénze, amiből az ellenkampány nyilván tetemes összegét fizetni tudta.”

Az egyesület és a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke, Németh Zsolt egyébként több alkalommal is arról írt a Facebook-oldalán, hogy a helyi cigányság a Fideszre szavaz, és a 2019-es polgármester-választáson is a kormánypárt jelöltje, Gruber Attila mellett álltak. A 2019-es választási évben ráadásul a fideszes többségű képviselő-testület több millió forinttal, tízmillió forintra emelte a roma nemzetiségi önkormányzat városi támogatását, ami 2020 óta viszint nulla forint, miután az önkormányzati választáson a polgármester egyesülete került kétharmados többségbe a képviselő-testületben. Lengyel Róbert ugyanis amondó: „Az alanyi jogon, 'pofára' osztogatott támogatásoknak vége, a roma önkormányzat is csak akkor számíthat városi támogatásra, ha megfelelő, a helyi cigányság felemelkedését segítő, támogatható programot tesz az asztalra.” Ami azóta sem született meg. 

Ahogyan annak idején a Narancs.hu megírta, Németh Zsolt siófoki roma elnököt egy másik perben korábban megrovásban részesítette a bíróság nagy nyilvánosság előtti rágalmazás vétsége miatt. Azt a pert Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvéd-politikus indította, aki a Sió Rom által kiadott szórólap- és plakátvariációk egyikén együtt szerepelt a siófoki polgármesterrel. Németh Zsolt akkor azt állította, a kiadványokat ugyan maga szerkesztette, de hogy milyen számítógépes programmal és hogyan, azt már időközben elfejtette. A lejárató plakátok és szórólapok finanszírozását viszont magára vállalta, holott a bíróság előtt azt vallotta, alkalmi munkákból él, majd csak részletekben tudta megfizetni a félmilliós sérelemdíjat.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk