Megtámadják a helyiek a Club Aligára kiadott kormányhivatali engedélyt

  • narancs.hu
  • 2022. április 27.

Kis-Magyarország

Hasonló lépésre szeretnék rávenni az önkormányzatot is.

Alkotmánybírósági normakontrollt szeretne a Club Aliga-fejlesztéssel kapcsolatban Potocskáné Kőrösi Anita korábbi jobbikos országgyűlési képviselő, az Aligai Fürdőegyesület és a helyi képviselő-testület három tagja. Valamennyien arra szerették volna rávenni az önkormányzatot, hogy kezdeményezzen utólagos alkotmánybírósági normakontrollt, miután a Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a Club Aliga átalakításához. Mint azt a múlt héten lapunk is megírta, a kormányhivatali döntéssel zöld utat kapott a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházása, az Aligaliget projekt, amelyet az állam nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított, felülírva ezzel minden helyi korlátozó rendeletet.

A projektet ellenző képviselők azt is el akarták érni, hogy a balatonvilágosi önkormányzat (Balatonaliga Balatonvilágos része) bíróságon támadja meg a kormányhivatali döntést. Javaslatukat Takács Károly polgármester azonban nem vette fel a testületi ülés napirendi pontjai közé. Az utólagos normakontrollról viszont szavaztak, ám a voksolás „döntetlent” eredményezett: a hétfős testület egy tagja tartózkodott, a többiek pedig 3:3 arányban szavaztak a javaslat mellett és ellen. Bukovszki András, Hanga László és Kovács Béla, vagyis a beruházást ellenző testületi tagok mindezt sikerként értékelték. „Győztünk, mert a Club Aliga-témában testületi többséget alkotó négy személyből (a polgármester és három képviselő, akik tavaly bennfentesi nyilatkozatot írtak alá a Club Aliga befektetőivel, onnantól kezdve csak őket avatják be terveikbe) egy képviselőre a jelek szerint hatottak az érveink és Potocskáné Kőrösi Anita érvelése, s amikor a normakontrollról szavaztunk, akkor tartózkodott, vagyis végül patthelyzet alakult ki, 3-3 igen és nem szavazattal” – magyarázták.

Szerintük mindez azért tekinthető győzelemnek, mert így még van esély arra, hogy újra napirendre vetessék a témát. „Rögtön javasoltunk is egy rendkívüli testületi ülést a jövő hétre, csak és kizárólag a Club Aliga témájában. Az újbóli napirendre vételt indokolja az is: a polgármester által most a testület elé terjesztett normakontroll-javaslat elkészülte óta a Club Aliga-fejlesztők újabb törvénytelen, alkotmányellenes lépéseket tettek véleményünk szerint; többek között a felépíteni tervezett ingatlanjaik érdekében a helyi védelem alatt álló, híres-nevezetes aligai löszfal egy jó részét is lefaragnák. Az Aligai Fürdőegyesület két másik balatoni civil szervezettel együtt ezt is kifogásolta, amikor a befektetők környezetvédelmi engedélykérelmének elutasítását kértük, ám ezt is és minden érvünket lesöpörte a Somogy Megyei Kormányhivatal” – tette hozzá Bukovszki András, Hanga László és Kovács Béla. A képviselők úgy gondolják, talán az sem véletlen, hogy a választás után született meg az engedély, ami immár zöld utat biztosít a kiemelt kormányzati beruházásnak, így már csak az Alkotmánybíróság reménykedhetnek.

Az Aligai Fürdőegyesület mindenképpen megtámadja a környezetvédelmi engedélyt, de arról sem tettek le, hogy az önkormányzat is ezt tegye.

Bukovszkiék az Alkotmánybíróságtól a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás” címke eltörlését várják, ezért szorgalmazzák az utólagos normakontrollt, amit az országgyűlési képviselők egynegyede kezdeményezhet. A három, a Club Aliga-tárgyalásokból kizárt balatonvilágosi képviselő a Narancs.hu kérdésére azt mondta: a parlamenti képviselőknek ehhez nincs szükségük semmiféle javaslatra, ám ha a helyi önkormányzat is ezt szorgalmazza, annak teljesen más a nyomatéka, mint hogyha ellenezné. Márpedig jelenleg még nincs meg a többség ehhez a világosi testületben.

A kérdésben egyértelmű Takács Károly független polgármester álláspontja. A testületi ülésre készült előterjesztésben azt írta, az, hogy a Club Aliga-fejlesztés kiemelt kormányzati beruházás lett, csak a fejlesztés tempóját gyorsítja, ami egyezik a település érdekeivel, hiszen mielőbb elkészülhet, turistákat vonzhat, adóbevételt jelenthet és munkahelyeket teremthet. Takács Károly szerint a civilek „hangulatkeltő, mondvacsinált rémképekkel riogatnak”.

Minderre Bukovszki András és képviselőtársai úgy reagáltak, ők sem a fejlesztés és a fejlődés ellen vannak. „A mi álláspontunk azonban az, hogy a fejlesztést úgy kívánatos és csak úgy törvényes, alkotmányos és tisztességes megvalósítani, ha a közutak, a közpark és a parti sétány a falu közösségéé marad. A településnek ez az egyetlen Balaton-partja van. A Club Aliga útjait közútként használtuk eddig, a kiemelő rendelet azonban ezt eltörli, nem hagy közutakat, azok átmennek magántulajdonba, akárcsak a parti sétány, amit már fel is parcelláztak, hogy partig érő telkeket értékesíthessenek” – mondta Bukovszki András. Kifogásolta, hogy a Club Aliga tulajdonosai folyton változnak, és bár azt állítják, odaengedik a partra a helyi lakosokat és az üdülőtulajdonosokat, de kérdés, ki garantálja, hogy ez így is marad.

A befektetők legutóbbi közleményükben azt írták: a lakosság idén nyáron is használhatja a strandot, a fejlesztést pedig ősszel a kikötővel kezdik. Bukovszki András szerint azonban ha a kiemelő kormányrendelet alapján a közutak valóban magánúttá válnak, azokat a jövőben bármikor lezárhatják, akár már akkor, amikor elkezdődik a nagyobb volumenű építkezés. „Egy település szeretné a Balaton-partját. Ne úri kegy legyen, hogy hozzáférhetünk, hanem állampolgári jog. Ezért kérjük vissza a közterületeinket, ezért szorgalmazzuk a kiemelt minősítés visszavonását, amit csak a kormány tehet meg, vagy az Alkotmánybíróság” – hangsúlyozta a képviselő, aki két társával együtt úgy gondolja, világbotrány, ami Aligán készülődik. Emlékeztettek arra, Rákosiék államosították a Club Aliga 47 hektárját, amiből ma még 10 hektár nincs magántulajdonban, hanem vagyonkezelésben (ebből 7 hektár illetné meg az önkormányzatot, a közutak, a közpark, a parti sétány), de ha ez is magántulajdonba kerül, onnantól örökre vége a több évtizedes küzdelmüknek. Attól tartanak, szerzett jogaik elvesznek, és ez megpecsételheti egy falu jövőjét. Balatonvilágos példátlan módon Balaton-part nélkül maradhat.

Az Aligai Fürdőegyesület sokfrontos csatájának legújabb helyszíne Strasbourg, hiszen az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, mivel korábbi beadványukra azt írta az Alkotmánybíróság: a természetes környezethez való jog nem alapjog, s a kormányrendelet nem vonja el, csak korlátozza a helyi építési szabályzat előírásait.

A Narancs.hu számos cikkben foglalkozott már a Club Aliga körüli helyzettel. A hajdani MSZMP-üdülő 47 hektárját néhány éve egy Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó társaság szerezte meg - kapott is hamarjában, több részletben összesen 10 milliárd forintnyi állami támogatást. Időközben azonban előbb Jellinek Dániel, majd nemrég a Bayer Construct Zrt. révén a szintén NER-közeli Balázs Attila került „körön belülre”. Velük állnak tehát „harcban” a helyi civilek, és a három „ellenzéki” képviselő.

Többéves harcuknak annyi eredménye mindenképpen van, hogy április 3-án Balatonvilágoson nem tarolt a Fidesz, sőt: egyéniben mindössze 7 szavazattal kapott többet a kormánypárti Witzmann Mihály, mint az összellenzék jelöltje, Potocskáné Kőrösi Anita. Pártlistán pedig az ellenzéki összefogás 5 vokssal többet gyűjtött, mint a Fidesz-KDNP.

Löszfalba szálloda

Közösségi tér, 108 szobás szálloda, 54 apartmanház, kikötő- és rendezvénytér-fejlesztés: erről számoltak be még az előző, Jellinek-féle tulajdonosok tavaly októberben egy lakossági tájékoztatón, ami – így mondták – se nem fórum, se nem panasznap volt. Az akkori tervek szerint új neve is lenne a komplexumnak: Aligaliget. Az csak azóta derült ki, hogy a szálláshelyek egy részének felépítése miatt az aligai löszfal jó részét is „lefaragnák”. A minap megszületett környezetvédelmi engedély erre is megadta a jóváhagyást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.