Megtámadják a helyiek a Club Aligára kiadott kormányhivatali engedélyt

  • narancs.hu
  • 2022. április 27.

Kis-Magyarország

Hasonló lépésre szeretnék rávenni az önkormányzatot is.

Alkotmánybírósági normakontrollt szeretne a Club Aliga-fejlesztéssel kapcsolatban Potocskáné Kőrösi Anita korábbi jobbikos országgyűlési képviselő, az Aligai Fürdőegyesület és a helyi képviselő-testület három tagja. Valamennyien arra szerették volna rávenni az önkormányzatot, hogy kezdeményezzen utólagos alkotmánybírósági normakontrollt, miután a Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a Club Aliga átalakításához. Mint azt a múlt héten lapunk is megírta, a kormányhivatali döntéssel zöld utat kapott a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházása, az Aligaliget projekt, amelyet az állam nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított, felülírva ezzel minden helyi korlátozó rendeletet.

A projektet ellenző képviselők azt is el akarták érni, hogy a balatonvilágosi önkormányzat (Balatonaliga Balatonvilágos része) bíróságon támadja meg a kormányhivatali döntést. Javaslatukat Takács Károly polgármester azonban nem vette fel a testületi ülés napirendi pontjai közé. Az utólagos normakontrollról viszont szavaztak, ám a voksolás „döntetlent” eredményezett: a hétfős testület egy tagja tartózkodott, a többiek pedig 3:3 arányban szavaztak a javaslat mellett és ellen. Bukovszki András, Hanga László és Kovács Béla, vagyis a beruházást ellenző testületi tagok mindezt sikerként értékelték. „Győztünk, mert a Club Aliga-témában testületi többséget alkotó négy személyből (a polgármester és három képviselő, akik tavaly bennfentesi nyilatkozatot írtak alá a Club Aliga befektetőivel, onnantól kezdve csak őket avatják be terveikbe) egy képviselőre a jelek szerint hatottak az érveink és Potocskáné Kőrösi Anita érvelése, s amikor a normakontrollról szavaztunk, akkor tartózkodott, vagyis végül patthelyzet alakult ki, 3-3 igen és nem szavazattal” – magyarázták.

Szerintük mindez azért tekinthető győzelemnek, mert így még van esély arra, hogy újra napirendre vetessék a témát. „Rögtön javasoltunk is egy rendkívüli testületi ülést a jövő hétre, csak és kizárólag a Club Aliga témájában. Az újbóli napirendre vételt indokolja az is: a polgármester által most a testület elé terjesztett normakontroll-javaslat elkészülte óta a Club Aliga-fejlesztők újabb törvénytelen, alkotmányellenes lépéseket tettek véleményünk szerint; többek között a felépíteni tervezett ingatlanjaik érdekében a helyi védelem alatt álló, híres-nevezetes aligai löszfal egy jó részét is lefaragnák. Az Aligai Fürdőegyesület két másik balatoni civil szervezettel együtt ezt is kifogásolta, amikor a befektetők környezetvédelmi engedélykérelmének elutasítását kértük, ám ezt is és minden érvünket lesöpörte a Somogy Megyei Kormányhivatal” – tette hozzá Bukovszki András, Hanga László és Kovács Béla. A képviselők úgy gondolják, talán az sem véletlen, hogy a választás után született meg az engedély, ami immár zöld utat biztosít a kiemelt kormányzati beruházásnak, így már csak az Alkotmánybíróság reménykedhetnek.

Az Aligai Fürdőegyesület mindenképpen megtámadja a környezetvédelmi engedélyt, de arról sem tettek le, hogy az önkormányzat is ezt tegye.

Bukovszkiék az Alkotmánybíróságtól a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás” címke eltörlését várják, ezért szorgalmazzák az utólagos normakontrollt, amit az országgyűlési képviselők egynegyede kezdeményezhet. A három, a Club Aliga-tárgyalásokból kizárt balatonvilágosi képviselő a Narancs.hu kérdésére azt mondta: a parlamenti képviselőknek ehhez nincs szükségük semmiféle javaslatra, ám ha a helyi önkormányzat is ezt szorgalmazza, annak teljesen más a nyomatéka, mint hogyha ellenezné. Márpedig jelenleg még nincs meg a többség ehhez a világosi testületben.

A kérdésben egyértelmű Takács Károly független polgármester álláspontja. A testületi ülésre készült előterjesztésben azt írta, az, hogy a Club Aliga-fejlesztés kiemelt kormányzati beruházás lett, csak a fejlesztés tempóját gyorsítja, ami egyezik a település érdekeivel, hiszen mielőbb elkészülhet, turistákat vonzhat, adóbevételt jelenthet és munkahelyeket teremthet. Takács Károly szerint a civilek „hangulatkeltő, mondvacsinált rémképekkel riogatnak”.

Minderre Bukovszki András és képviselőtársai úgy reagáltak, ők sem a fejlesztés és a fejlődés ellen vannak. „A mi álláspontunk azonban az, hogy a fejlesztést úgy kívánatos és csak úgy törvényes, alkotmányos és tisztességes megvalósítani, ha a közutak, a közpark és a parti sétány a falu közösségéé marad. A településnek ez az egyetlen Balaton-partja van. A Club Aliga útjait közútként használtuk eddig, a kiemelő rendelet azonban ezt eltörli, nem hagy közutakat, azok átmennek magántulajdonba, akárcsak a parti sétány, amit már fel is parcelláztak, hogy partig érő telkeket értékesíthessenek” – mondta Bukovszki András. Kifogásolta, hogy a Club Aliga tulajdonosai folyton változnak, és bár azt állítják, odaengedik a partra a helyi lakosokat és az üdülőtulajdonosokat, de kérdés, ki garantálja, hogy ez így is marad.

A befektetők legutóbbi közleményükben azt írták: a lakosság idén nyáron is használhatja a strandot, a fejlesztést pedig ősszel a kikötővel kezdik. Bukovszki András szerint azonban ha a kiemelő kormányrendelet alapján a közutak valóban magánúttá válnak, azokat a jövőben bármikor lezárhatják, akár már akkor, amikor elkezdődik a nagyobb volumenű építkezés. „Egy település szeretné a Balaton-partját. Ne úri kegy legyen, hogy hozzáférhetünk, hanem állampolgári jog. Ezért kérjük vissza a közterületeinket, ezért szorgalmazzuk a kiemelt minősítés visszavonását, amit csak a kormány tehet meg, vagy az Alkotmánybíróság” – hangsúlyozta a képviselő, aki két társával együtt úgy gondolja, világbotrány, ami Aligán készülődik. Emlékeztettek arra, Rákosiék államosították a Club Aliga 47 hektárját, amiből ma még 10 hektár nincs magántulajdonban, hanem vagyonkezelésben (ebből 7 hektár illetné meg az önkormányzatot, a közutak, a közpark, a parti sétány), de ha ez is magántulajdonba kerül, onnantól örökre vége a több évtizedes küzdelmüknek. Attól tartanak, szerzett jogaik elvesznek, és ez megpecsételheti egy falu jövőjét. Balatonvilágos példátlan módon Balaton-part nélkül maradhat.

Az Aligai Fürdőegyesület sokfrontos csatájának legújabb helyszíne Strasbourg, hiszen az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, mivel korábbi beadványukra azt írta az Alkotmánybíróság: a természetes környezethez való jog nem alapjog, s a kormányrendelet nem vonja el, csak korlátozza a helyi építési szabályzat előírásait.

A Narancs.hu számos cikkben foglalkozott már a Club Aliga körüli helyzettel. A hajdani MSZMP-üdülő 47 hektárját néhány éve egy Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó társaság szerezte meg - kapott is hamarjában, több részletben összesen 10 milliárd forintnyi állami támogatást. Időközben azonban előbb Jellinek Dániel, majd nemrég a Bayer Construct Zrt. révén a szintén NER-közeli Balázs Attila került „körön belülre”. Velük állnak tehát „harcban” a helyi civilek, és a három „ellenzéki” képviselő.

Többéves harcuknak annyi eredménye mindenképpen van, hogy április 3-án Balatonvilágoson nem tarolt a Fidesz, sőt: egyéniben mindössze 7 szavazattal kapott többet a kormánypárti Witzmann Mihály, mint az összellenzék jelöltje, Potocskáné Kőrösi Anita. Pártlistán pedig az ellenzéki összefogás 5 vokssal többet gyűjtött, mint a Fidesz-KDNP.

Löszfalba szálloda

Közösségi tér, 108 szobás szálloda, 54 apartmanház, kikötő- és rendezvénytér-fejlesztés: erről számoltak be még az előző, Jellinek-féle tulajdonosok tavaly októberben egy lakossági tájékoztatón, ami – így mondták – se nem fórum, se nem panasznap volt. Az akkori tervek szerint új neve is lenne a komplexumnak: Aligaliget. Az csak azóta derült ki, hogy a szálláshelyek egy részének felépítése miatt az aligai löszfal jó részét is „lefaragnák”. A minap megszületett környezetvédelmi engedély erre is megadta a jóváhagyást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.