Üresek a járványkórházak – a hatszor nagyobb Olaszországra szabták a kapacitásokat

  • narancs.hu
  • 2020. május 1.

Kis-Magyarország

A járványüggyel összefüggő lazítások helyénvalóak, de sok minden nem tűnik észszerűnek a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei elnöke szerint.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád megyei elnöke, Kanka Andor azt követően nyilatkozott a szeged.hu-nak, hogy miniszterelnök szerda este bejelentette a május 4-e után életbe lépő változásokat.

„Ha következetesen betartjuk a szabályokat, akkor jó eséllyel számolhatunk azzal, hogy a járványügyi tiltások könnyítése nem jár együtt a fertőzöttek számának gyors emelkedésével” – mondta a szegedi portálnak Kanka.

Hangsúlyozta: alapvetően azon múlik a járványhelyzet jövőbeli hazai alakulása, hogy a lakosság betartja-e az arcmaszk viselésére és a legalább másfél, de inkább két méteres távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Ha így lesz, akkor nem fog megugrani drasztikusan a megbetegedések száma, és nem kerül olyan helyzetbe a hazai egészségügyi ellátórendszer, hogy hirtelen megteljenek a kórházak.

Kanka: nem tudni, hogyan számolták ki...

Kanka: nem tudni, hogyan számolták ki...

Fotó: szeged.hu

Konganak az ürességtől

Más vonatkozásban kételyeinek is hangot adott a MOK Csongrád megyei vezetője. Nem ismer olyan nemzetközi példát, amely az egészségügy kapacitások, illetve az ágyak ilyen mértékű kiürítésével járt volna együtt, mint a magyar.

Szegeden jelenleg majdnem üresen áll a járványkórháznak használt II-es kórház, és nagyon kevesen fekszenek a járvány céljára kiürített ágyakon – jelezte a szakember, aki szerint félő, hogy a normál betegellátásban e változtatások miatt magasabb lehet az elhunytak száma, mint a koronavírus következtében. (A Magyar Narancs legfrissebb számában olvasható cikk szerint ugyanez a helyzet a Dél-Alföld másik nagy járványkórházában, a gyulaiban, ahol közel 1200 ágyat ürítettek ki – a szerk.)

160 ezer beteg megközelítően sincs

A MOK Csongrád megyei elnöke szerint nem tudni, mi alapján számolták ki, hogy 36 ezer kórházi ágyat kell felszabadítani, ahogyan azt sem, hogyan jött ki a nyolcezer lélegeztetőgép. Kanka Andor szerint talán a Magyarországnál hatszor népesebb és a járványban egyik leginkább érintett Olaszországban lehetett szükség ekkora kapacitásra.

Ha igaz az, hogy a megbetegedettek 5 százalékát kell lélegeztetőgépre kapcsolni, akkor ez 160 ezer beteget jelent, de ekkora számra remélhetőleg senki nem számít. Hazákban – ezt éppen az operatív törzs sajtótájékoztatóiból tudjuk – 800–900 koronavírusos beteget kezelnek a kórházakban ezekben a hetekben.

Üres kórházi ágyak országszerte

Üres kórházi ágyak országszerte

Fotó: piqsuels.com

Az orvosi kamara Csongrád megyei elnöke szerint jó eséllyel elkerülhető, hogy tömegessé váljon a koronavírus-járvány Magyarországon, de ehhez egy fegyelmezett társadalom következetesen viselkedő tagjaira lesz szükség a jövőben is – olvasható a szeged.hu oldalán.

Figyelmébe ajánljuk