Magyarok! Építsünk uszodát ott, ahol nem lehet uszodát építeni!

  • Katus Eszter
  • 2017. március 19.

Kis-Magyarország

A nemzeti uszodaprogram újabb gyöngyszemére bukkantunk Vajszlón.

Baranyában két településen épülhet tanuszoda a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében: egy Sásdon és egy Vajszlón. „A 38,7 milliárd forint összértékű beruházásokat teljes egészében központi költségvetési forrásból fedezik” – írta korábban az MTI, mi pedig a sásdi beruházással kapcsolatban kiderítettük, hogy – bár még csak az alapozás zajlik – máris 100 millió forintot nyertek a korszerűsítésére. (A magyarnarancs.hu által feltárt esettel kapcsoltban időközben már feljelentés is született.) Vajszló esetében ilyen mélységű furcsaságok egyelőre nincsenek, igaz, az ormánsági településen még el sem kezdték az építkezést. Nem véletlenül.

Tisztázatlan kérdések

A vajszlói uszoda – akárcsak a sásdi – elsősorban az óvodás és iskolás gyermekek úszásoktatását szolgálja majd, de tanórákon kívül és oktatási szünetekben a lakosság is igénybe veheti. A létesítményben két medence is lesz: egy tízszer hatméteres, 32 fokos hőmérsékletű tanmedence az óvodások és alsó tagozatosok számára, valamint egy 25-ször 15 méteres sportmedence. Az uszoda fala elhúzható lesz, így az intézmény nyáron strandként üzemelhet. A tanuszoda gépészeti működtetését és fenntartását, továbbá az eszközök és a karbantartás költségeit a Nemzeti Sportközpontok biztosítják. Ám hogy pontosan meddig és milyen feltételekkel, az jelenleg még Vajszlón sem tisztázott.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

 

Épp ezért érdeklődtünk a fenntartó Nemzeti Sportközpontoknál (NSK), miért áll a vajszlói beruházás, hol találhatóak az üzemeltetésre vonatkozó tervek, mennyibe kerül majd a létesítmény fenntartása, és meddig állja az állam a fenntartási költségeket. Az NSK-nál elmondták, hogy a településen nem biztosított a megfelelő szennyvízkezelés, amely feltétele a „költséghatékony üzemeltetésnek”. A műszaki megoldási javaslat elkészült, jelenleg döntés előtt áll, ezért nem zajlanak még a munkálatok. A többi kérdéssel kapcsolatban további részleteket nem árultak el, de a válaszból kiderül, hogy az NSK lényegében elismeri: úgy adott áldást a vajszlói beruházására, hogy a településen jelenleg nincsenek meg az uszoda működtetésének feltételei. (Információink szerint a vajszlói uszoda-beruházás eddig nem emésztett fel közpénzt, hiszen eddig kapavágás sem történt az ügyben.)

De miért éppen Vajszló?

Vajszlóról azt kell tudni, hogy egy közel 1800 fős község, és Baranya megye sellyei járásában helyezkedik el. Nem messze található a járásközpont Sellye városától (ennek polgármestere az MSZP-s Nagy Attila), amely maga is pályázott az uszodára. A feltételek ráadásul ott adottak is voltak, nem úgy, mint Vajszlón: van strand, termálvíz, szennyvízcsatorna – tehát akár egy kibővítéssel is megoldható lett volna a beruházás. Ennek ellenére mégsem Sellyén, hanem Vajszlón épül új tanuszoda a kormányzati döntés értelmében. Az NSK tájékoztatása szerint a döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta meg „szakmai alapon”, melynek során „figyelembe veszik az adott település rászorultságát, lélekszámát, a köznevelési intézmények tanulólétszámát, tanügyi igazgatási adatait és a jelenlegi sportolási, sportoktatási lehetőségeit is”.

Horváth István, Vajszló polgármestere szerint a térség mindenképp jól jár, ha két uszoda is a lakosság és főként a gyerekek rendelkezésére áll – Sellyén pedig már van egy. „Ráadásul, bár valóban a város a járásközpont, földrajzilag sokkal inkább Vajszló a térség centruma, így a diákok utaztatása egyszerűbb és gyorsabb lesz” – tette hozzá.

Se szennyvízcsatorna, se pénz

Miközben az NSK „költséghatékony üzemeltetésről” beszél, az eredeti elképzelések szerint a vajszlói uszoda működtetéséhez hideg ivóvizet melegítenének fel gázzal 32 fokra (a 2014-es számítások szerint évente 23-24 ezer köbmétert, 110 ezer köbméter gázfogyasztással), a szennyvizet pedig elvezetnék vagy tárolnák. A gond az, hogy mindkét megoldás elég pénzigényes – kezdjük az utóbbival.

Az uszodában keletkezett szennyvízzel muszáj kezdeni valamit, ám Vajszlón jelenleg nincs szennyvízcsatorna. „Ez egy nagy adóssága az államnak a község felé” – hangsúlyozza Horváth István független polgármester. „A teljes szennyvízhálózat kiépítésének költsége 6-700 millió forintba kerülne, ezt pedig a falu önerőből nem tudja kifizetni. Hiába pályáztunk korábban, tartaléklistára kerültünk, a keret kimerült, az uniós ciklus pedig lejárt. Most Csányoszróval közösen adunk be új pályázatot, és bízunk benne, hogy ezúttal támogatnak minket.”

A vajszlói polgármester hozzátette: ha újra elutasítják őket, akkor saját forrásból megépítik az uszodához a szükséges két darab harminc köbméteres szennyvíztározót. (A fejlesztésre tavaly 47 millió forintot kért Tiffán Zsolt baranyai fideszes országgyűlési képviselő, ám ezt a parlament költségvetési bizottsága elutasította.) A medence vizét – megfelelő tisztítás után – csapadékvízként elvezetnék (ez a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló NM-rendelet szerint szabályos így), az öltözőkben keletkező szennyvizet pedig a tározóba vezetnék, majd onnan tartálykocsikkal elszállítanák oda, ahol megfelelő körülmények között tisztítani lehet. Egyes híresztelések szerint egészen Pécsig vinnék, de Horváth István ezt határozottan cáfolta.

Ahhoz tehát, hogy a vajszlói uszodában megfelelő legyen a szennyvízkezelés, amely „feltétele a költséghatékony üzemeltetésnek”, még be kell fektetni 47 millió forintot az építkezésbe, vagy 6-700 milliót a település teljes csatornázásához. Az önkormányzatnak a szennyvízelvezetésen túl a gáz helyettesítésére is van terve: a településen működő biogáz erőműben keletkező úgynevezett hulladék hővel fűtenék fel a medencék és a zuhanyzók vizét, valamint az épületet. Azt még nem tudni, hogy a beruházó állam áldását adja-e a dologra, de az erőmű tulajdonosa támogatná a megoldást.

Mivel a faluvezetés bízik a szennyvízpályázatuk pozitív elbírálásban, egyelőre kivárnak a munkákkal. Ezzel viszont az uszoda építése is csúszik – bár igaz, az építési engedély már rendelkezésre áll. A szennyvízcsatorna építése – ha a falu nyer a pályázaton – legalább egy év, így idén még biztosan nem vehetik birtokba az uszodát a gyerekek. Addig marad az utazgatás Siklósra, Szigetvárra, vagy éppen a 35-40 kilométerre lévő Pécsre.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.