7 kérdés – Garaczi László

  • - urfi -
  • 2012. március 12.

Könyv

A kalocsai Forradalmi Ezredről, a Ho Si Minh főiskoláról és a lemúrokról ezúttal nem esik szó, megtudjuk viszont, mit írt Allen Ginsberg egy szalvétára, és azt is: mit tenne a magyar irodalom egyik legeredetibb prózaírója, ha egy napra nő lehetne. A tizedik gén című darabját március 13-án játssza a KOMA a debreceni VI. DESZKA Fesztiválon.

1. Kitől kérnél autogramot?

Istentől. Amúgy eddig két embertől kértem autogramot: Szendrő Józseftől és Allen Ginsbergtől. Utóbbi azt írta egy papír zsebkendőre: goranga. Fogalmam se volt, mit jelent. Pár évvel később odaadtam egy Beata nevű gdanski hippilánynak.

2. Mi a luxuskiadásod?

Az élet maga fényűzés, tehát minden luxus, és semmi nem az. A könyveim megjelenését szoktam luxuskiadásnak érzékelni (jó, enyhe túlzás).

3. Harry Potter vagy Háború és béke?

Nem tudom, nem olvastam a Harry Pottert. Ha tippelni kell, a Háború és béke.


Fotó: Simonyi Balázs

4. Melyik kitalált figuránál érezted leginkább, hogy mintha rólad mintázták volna?

Spejbl és Hurvinyek, vagy Tádé, vagy Artúr – a mozgáskultúra, a világnézet és a kardozás miatt.

5. Mit tennél, ha nő lehetnél egy napra?

Randiznék magammal. Ha maradna időm… na jó, ezt inkább nem mondom el. Vagy: mindenképpen megpróbálnék egy másodperc alatt kiválasztani valamit egy zsúfolt kirakatból, ami nagyon tetszik.

6. Mit töltöttél le utoljára?

A NASA legújabb titkos följegyzéseit, hogy mivel kísérleteznek mostanában (fel szoktam törni az adatbázisukat, kicsit körülnézek, kifelé eltüntetem a nyomokat, és olaj). Előtte a Csók, anyu című magyar filmet, és néhány afgán női ketrecharcos videót. De nem tudom, nem illegális ez mostanában? Remélem, nem beugratós kérdés volt, mert akkor mindent visszavonok.

7. Kultúrafogyasztóként miről gondoltad legutóbb, hogy ez a legjobb dolog a világon?

David Bowie: Rock 'n' Roll Suicide (1981 novembere, Zuzu lakása, kislemez, negyvenhétszer zsinórban, valahol az Almássy tér környékén).

Garaczi Lászlóval készült interjúnk itt olvasható, legutóbbi, Arc és hátraarc című regényéről szóló kritikánk pedig itt.

Neked ajánljuk